ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ – Απόψεις

Ελληνική Γλώσσα

Η 9η Φεβρουαρίου είναι η ημέρα που κοιμήθηκε ο μεγάλος εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός, στην Κέρκυρα, το 1857. Αυτή ακριβώς η ημέρα καθιερώθηκε ως “Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας“…

 

ΠΟΙΑ ΓΛΩΣΣΑ;

Βαρύγδουπη έκφραση βέβαια… Στην ουσία,  όμως, “κοροϊδεύουμε” τον εαυτό μας, διότι αυτή την υπέροχη και μοναδική Γλώσσα, εμείς οι ίδιοι, ούτε την υπολογίζουμε, ούτε την σεβόμαστε, ούτε σχεδόν την μιλούμε πια

Ακούστε τα λεξιλόγια των παιδιών, στα διαλείμματα, στα κινητά, στους υπολογιστές, στα τραγούδια… Για να μην αναφερθούμε στις διασκεδάσεις της νεολαίας, τις συναυλίες και τα γήπεδα…  Ποια “Ελληνική Γλώσσα” λοιπόν; Όταν ακόμη και το ίδιο το κράτος υιοθετεί το “gov” αντί για το “πολιτεία” και το “pass”, αντί του “είσοδος”

Ο ίδιος ο Διονύσιος Σολωμός, αν μας άκουγε, “θα τραβούσε τα μαλλιά του” και θα απαιτούσε γραπτώς να αποσυνδεθεί το όνομά του από την σημερινή κατάντια…

 

Η ΜΕΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ

Σολωμός

Και να σκεφτεί κανείς, πως ο ίδιος, μεγαλωμένος σε ιταλικά περιβάλλοντα, έγραφε ποίηση στα ιταλικά. Ώσπου, μια μέρα στη Ζάκυνθο,  τον αφύπνισε ο ιστορικός Σπυρίδων Τρικούπης, λέγοντάς του ότι οι πρώτες θέσεις στην ιταλική ποίηση είναι πιασμένες, ενώ στην αγωνιζομένη Ελλάδα, ελεύθερες, προτείνοντάς του να γυρίσει την πένα του στα ελληνικά, όπως και έγινε! Με τον Σολωμό να ανακαλύπτει τον εκτυφλωτικό θησαυρό της Ελληνικής Γλώσσας και των τεράστιων δυνατοτήτων σοφίας, ποίησης, λογοτεχνίας και έκφρασης, που προσφέρει στους μύστες της.

Έτσι (ανα)γεννήθηκε ο Εθνικός Ποιητής, ανακαλύπτοντας μέσα από τους Αρχαίους Έλληνες συγγραφείς και Ποιητές την Γλώσσα των Γλωσσών και δημιουργώντας τους “Ελεύθερους Πολιορκημένους”, τον “Εθνικό μας Ύμνο” και τόσα άλλα.

Ο ίδιος έλεγε «μήγαρις έχω τίποτε άλλο στο νου μου πάρεξ ελευθερία και γλώσσα“;

Το ακούμε; Ελευθερία της πατρίδας και Ελληνική Γλώσσα, ήταν τα ιδανικά, ο πόθος της ψυχής του, γιατί αυτή πήγαζε, αυτή έγραφε! Σήμερα ποια είναι τα δικά μας ιδανικά; Όταν ακόμη και τους “ήρωες” των παιδιών, τους έχουμε “εισαγμένους” και ας είναι ανύπαρκτοι και κατασκευασμένοι από εταιρείες του Χόλυγουντ, της Κίνας ή της Ιαπωνίας. Επειδή αγνοούμε τους δικούς μας, τους υπαρκτούς, τους ανθρώπινους, τους εν ελληνική γλώσσα ιστορούμενους και δοξαζόμενους… Διότι πώς να διατηρήσεις Ελληνική Γλώσσα, εάν δεν έχει διατηρήσει Ελληνική Παιδεία;

Χρειαζόμαστε όλοι λοιπόν, κράτος, υπουργεία, κοινωνία, ΜΜΕ, σχολεία, νεολαία, την μεταστροφή του Σολωμού! Και τότε η μεταστροφή γίνεται στροφή, δηλαδή στίχος, ποίημα, ποίηση, γλώσσα, ύμνος, ουρανός…

 

ΟΜΗΡΟΣ ΚΑΙ ΕΛΥΤΗΣ

Ελύτης

Και βέβαια αγνοούμε και τους μεγάλους ποιητές μας, όπως τον γλωσσοπλάστη Όμηρο και τον ολόφωτο Ελύτη, που έχοντας απόλυτη γνώση και συνείδηση της Ελληνικής Ιστορίας και Γλώσσας, συμβούλευε:

“Όπου και να σας βρίσκει το κακό, αδελφοί
όπου και να θολώνει ο νους σας
μνημονεύετε Διονύσιο Σολωμό
και μνημονεύετε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη”.

Και σχετικά με το μέγεθος και την αξία της Ελληνικής μας Γλώσσας, υπογράμμιζε σε όλα τα πλάτη της γης:

“Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική.
το σπίτι φτωχικό στις αμμουδιές του Ομήρου…
Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου”.

Ακούσατε ποτέ αυτά τα κορυφαία γλωσσικά αξιώματα να γίνουν θέμα “Έκθεσης” π.χ. σε Πανελλαδικές; Να γίνουν πρωτοσέλιδα σε εφημερίδες και δήθεν “λογοτεχνικά” περιοδικά; Ακούσατε ποτέ να καθιερωθούν στα Σχολεία “Ημέρες Ομήρου”, “Ημέρες Ελύτη”, “Ημέρες Παπαδιαμάντη”, “Ημέρες Σολωμού”; Διότι όλη η Παιδεία μας είναι εισαγόμενη και όχι εγχώρια παραγόμενη και αναπαραγόμενη…

Όμως με ξένο νερό και λίπασμα, Ελληνική Γλώσσα και Ελληνική Παιδεία, δεν γίνονται… Τρανές αποδείξεις οι μεγάλες αποτυχίες της χώρας μας στις διεθνείς μαθητικές εξετάσεις Πίζα, που τελευταία, παρά τα αδιάκοπα εισαγόμενα συστήματα και ατέλειωτα σεμινάρια, πέτυχαν την χειρότερη επίδοση της δεκαετίας, με -9 στα μαθηματικά, -12 στην κατανόηση κειμένου και -21 βαθμούς στις φυσικές επιστήμες, από ό,τι το, επίσης απογοητευτικό, 2018… (σχετικά)

Και να σκεφθεί κανείς, ότι η Ελληνική Γλώσσα, είναι απολύτως μαθηματική, δομημένη λογικά και είναι η Γλώσσα στην οποία πρωτο διατυπώθηκαν τα Μαθηματικά, η Αστρονομία, η Ιστορία, η Ιατρική, η Σοφία, οι Επιστήμες, η Λογοτεχνία!

 

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

Μέγας Αλέξανδρος

Μέσα σε όλους πάντως τους “εορτασμούς” και τα πομπώδη τα “μηνύματα” περί “Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας“, υπάρχει και ένα άλλο, μεγάλο ατόπημα. Η απάλειψη της τεράστιας συνεισφοράς του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ελληνική Γλώσσα, την οποία ο ίδιος, για πρώτη φορά στην παγκόσμια Ιστορία, έκανε Διεθνή! Με τους κόπους, με τις μάχες τους, με το άναμμα των φώτων στην Οικουμένη, έκανε αγαπητό τον Ελληνικό Πολιτισμό της αρετής, της ανδρείας και της σοφίας στα έθνη, με αποτέλεσμα να γίνει αγαπητή και διεθνή πια, Παγκόσμια κυριολεκτικά η Ελληνική Γλώσσα!

Μάλιστα οι ιστορικοί, ονόμασαν την Εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και των Επιγόνων του, ως “Ελληνιστική“! Επειδή ο Ελληνισμός, με κύριο φορέα του την Ελληνική Γλώσσα, έγινε αξία και ιδανικό και παιδεία όλων των λαών της Ανατολής, με τον υπέροχο Καβάφη (σχετικά), να σημειώνει:

“Και την Κοινήν Ελληνική Λαλιά
ως μέσα στην Βακτριανή την πήγαμεν, ως τους Ινδούς”.

Και σε αυτή την οικουμενική πια “κοινήν ελληνική λαλιά”, την Ελληνική Γλώσσα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, χάρη στον ίδιον τον Αλέξανδρο, θα γραφόταν στα Ελληνικά και αυτά ακόμη τα Ιερά Ευαγγέλια, η ίδια η Καινή Διαθήκη, αφού προηγουμένως είχε μεταφραστεί στην παγκόσμια γλώσσα μας και η Παλαιά Διαθήκη, από τους Πτολεμαίους στην Αίγυπτο.

 

Η ΖΩΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Ελληνική Γλώσσα

Στο Νηπιαγωγείο μας, έχοντας όλα τα παραπάνω υπόψη, τα μικρά παιδιά τίμησαν πραγματικά την Ελληνική Γλώσσα, με τα ίδια χεράκια και την καρδιά τους, ζωγραφίζοντας μια αρχαία ελληνική τριήρη, φορτωμένη περίτεχνα αγγεία και αμφορείς, να ταξιδεύει στις θάλασσες του κόσμου, πηγαίνοντας μαζί με τις εκλεκτές πραμάτειες της και τα Ελληνικά Γράμματα, την Ελληνική Γλώσσα και Πολιτισμό παντού, ιδρύοντας αποικίες και εμπορικές και πολιτισμικές αυτοκρατορίες.

Ζωγράφισαν και τον Μέγα Αλέξανδρο, να κρατά τα δύο βιβλία – έπη του μεγάλου Ομήρου, την Ιλιάδα, που είχε πάντα κάτω από το προσκεφάλι του και την Οδύσσεια.

Ζωγράφισαν μιαν Εκκλησία, όπου τα γράμματα, οι εικόνες, το Πιστεύω και το Ευαγγέλιό της, ήταν ανέκαθεν στα Ελληνικά.

Ζωγράφισαν και τον Διονύσιο Σολωμό, να κρατά τον Εθνικό μας Ύμνο και παραπέρα, στην λεμονανθούσα Ζάκυνθο, το άγαλμά του, στην Πλατεία του ευλογημένου νησιού. γράφοντας και κατανοώντας στα 4 και 5 τους χρόνια, τι θα πει “ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ”!

Αυτή είναι η σπουδαιότερη κληρονομιά του κόσμου. Αυτή είναι η λύρα της ζωής σας παιδιά. Τιμήστε την.

Κ.Κ.