ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ – Αραχνοΰφαντη, γρήγορη και πεντανόστιμη

25

Η πογάτσα ή μπουγάτσα είναι μια παλιά, βυζαντινή συνταγή της Κωνσταντινούπολης, για την οποία πια φημίζεται η Θεσσαλονίκη, ως γνήσια κάποτε Συμβασιλεύουσα.

Η παρασκευή της διαφέρει από όλες τις άλλες παραδοσιακές πίτες και είναι αρκετά εύκολη και γρήγορη, όπως θα μας δείξει αναλυτικά μια ομάδα από μητέρες και παιδιά του Νηπιαγωγείου μας, φτιάχνοντας  μπουγάτσα με τυρί, στα πλαίσια σχετικού Εργαστηρίου Δεξιοτήτων με τίτλο “πίτες από τα χέρια μας“.

Αρχικά ρίχνουμε σε ένα βαθύ σκεύος αλεύρι, λίγο νερό και λίγο αλάτι, για να φτιάξουμε την ζύμη.

1

Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο.

2

Έπειτα αρχίζουμε να ζυμώνουμε μέσα στο σκεύος όλα τα παραπάνω υλικά, ώστε να γίνει ένα μεταξένιο, απαλό ζυμάρι.

4

Στη συνέχεια χωρίζουμε σε τέσσερις μπάλες το ζυμάρι και με το πρώτο μπαλάκι ανοίγουμε το πρώτο μας φύλλο, μικρό αρχικά, σε σχήμα πιάτου.

5

Τοποθετούμε το πρώτο μικρό φύλλο σε ένα πιάτο και το λαδώνουμε με πινέλο μαγειρικής.

6

Παίρνουμε το δεύτερο μπαλάκι ζύμης και ανοίγουμε το δεύτερο μικρό φύλλο μας.

7

Βάζουμε και το δεύτερο φύλλο στο προηγούμενο πιάτο και το λαδώνουμε κι αυτό. Για κάθε μπουγάτσα σε σχήμα βιβλίου χρειάζονται δύο τέτοια φύλλα. Επειδή είμαστε πολλά παιδιά, θα χρειαστούμε δύο μπουγάτσες και άρα ανοίγουμε συνολικά τέσσερα φύλλα.

8

Αφήνουμε τα φύλλα με το λαδάκι τους να ξεκουραστούν λιγάκι και πιάνουμε να ετοιμάσουμε την γέμιση, με τυρί φέτα, ανθότυρο και γιαούρτι, ώστε να είναι πιο απαλή από τις κλασικές πίτες. Αν θέλουμε μπουγάτσα με κρέμα, απλά αλλάζουμε την γέμισή μας.

10

Αφού ετοιμάσαμε την γέμιση, επιστρέφουμε στα φύλλα μας. Τώρα έφτασε η ώρα της μεγάλης τέχνης. Παίρνουμε το επάνω φύλλο και αρχίζουμε να το ανοίγουμε με τα χέρια μας, λαδώνοντάς το λίγο εάν χρειαστεί ξανά, ώστε να ανοίξει πολύ.

12

Το φύλλο πρέπει να γίνει πολύ λεπτό, σαν  αραχνοΰφαντο.

13

Στο μεγάλο πια και σχεδόν διάφανο φύλλο μας, ρίχνουμε την μισή από την γέμισή μας.

15

Στην συνέχεια αρχίζουμε να διπλώνουμε το “σεντόνι” του φύλλου, από όλες τις πλευρές, κλείνοντας μέσα την γέμιση.

16

Σχηματίζεται έτσι ένα σχήμα τετράγωνο ή ορθογώνιο παραλληλόγραμμο.

17

Χρειάζεται όμως να το τυλίξουμε σε ένα δεύτερο μεγάλο, αραχνοΰφαντο φύλλο, που ανοίγουμε με τον ίδιο τρόπο.

18

Τοποθετούμε το “πακέτο” μας στο κέντρο και αρχίζουμε να τυλίγουμε το νέο “σεντόνι”, όπως και παραπάνω.

19

Η τελευταία πινελιά ελαιολάδου και η πρώτη μπουγάτσα μας είναι έτοιμη.

20

Την  τοποθετούμε πάνω σε ένα λαδόκολλα στο ταψί μας. Εάν θέλουμε τώρα μπορούμε να την ψήσουμε, ή εάν δεν μας φτάνει, να παρασκευάσουμε άλλη μία μπουγάτσα και να τις ψήσουμε μαζί.

21

Παίρνουμε λοιπόν το τρίτο φύλλο και με την ίδια διαδικασία βάζουμε στην μέση την υπόλοιπη γέμιση.

22

Τυλίγουμε γύρω από το τέταρτο λεπτό, μεγάλο φύλλο μας και λαδώνουμε ελαφρά.

23

Και να το τελικό αποτέλεσμα. Δύο εξαιρετικές, αγνές, σπιτικές – σχολικές μπουγάτσες, έτοιμες για ψήσιμο στον φούρνο.

24

Και για την γεύση, δεν σας λέμε τίποτα! Η μπουγάτσα έγινε ανάρπαστη από τα παιδιά! Την έφαγαν όλη με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό, ζητώντας κι άλλο!


26

Και πράγματι, νοστιμότερη μπουγάτσα με τυρί δεν φάγαμε ποτέ σε ολόκληρη την Θεσσαλονίκη! Δοκιμάστε και εσείς την φοβερή συνταγή μας.

ΩΦΕΛΕΙΑ ΜΠΟΥΓΑΤΣΑΣ ΜΕ ΤΥΡΙ

Η σπιτική μπουγάτσα με τυρί που φτιάξαμε, περιέχει ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο και βιταμίνες Α, Β2 και D.