ΤΟ ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΟ ΧΡΙΣΤΟΨΩΜΟ! Η συνταγή της επιτυχίας

Χριστόψωμο 1

 

Καθώς πλησιάζουν Χριστούγεννα, θυμόμαστε την κυρία Βασιλική, που μας είχε φέρει στο σχολείο ένα φρεσκοψημένο, μοσχομυριστό, μυρωδάτο Χριστόψωμο!

Στολισμένο με σταυρό, ολόκληρα καρύδια και ευωδιαστά γαρυφαλλάκια, έδειχνε την αρετή, την τέχνη του, όπως και τις παραδόσεις του λαού μας. Σύμφωνα με αυτές, το Χριστόψωμο ετοιμαζόταν την παραμονή των Χριστουγέννων από την ευλαβή νοικοκυρά και μοιραζόταν από τον πατέρα της οικογένειας στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, αφού το σταύρωνε, ευχόμενος σε όλους “χρόνια πολλά”.

Πραγματικά δεν είδαμε πιο όμορφο Χριστόψωμο! Και αμέσως ζητήσαμε, την συνταγή.

 

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΧΡΙΣΤΟΨΩΜΟ

Χριστόψωμο 2
Το Χριστόψωμο των Νέων Βρασνών

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό αλεύρι

25 γραμμάρια μαγιά νωπή

1 κουταλάκι του γλυκού κακουλέ

1/2 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα Χίου

1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι

1 κουταλάκι της σούπας ζάχαρη

1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο

1 νεροπότηρο χλιαρό νερό

λίγο σουσάμι και ζαχαρόνερο για να κολλήσει

5 καρύδια

αμύγδαλα

γαρύφαλλα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπολ βάζουμε την μαγιά, το μισό νερό και λίγο αλεύρι και ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη μέχρι να γίνει ένας χυλός. Μετά το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

Σε άλλο μπολ βάζουμε τα υγρά, το νερό, το κακουλέ, το μαχλέπι, την ζάχαρη, το αλάτι, το μισό ελαιόλαδο, την μαστίχα και ανακατεύουμε.

Παίρνουμε ένα μεγάλο μπολ και βάζουμε την ενεργοποιημένη μαγιά, λίγο από τα υγρά στοιχεία και λίγο αλεύρι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε. Τα προσθέτουμε εναλλάξ, μέχρι να γίνει μια σφιχτή ζύμη.

Τέλος, ζυμώνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Σχηματίζουμε τον σταυρό με πλεξούδα και στεφάνι και το στολίζουμε.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 C.

Ψήνουμε στους 75 C για 30 λεπτά.

Ψήνουμε μετά στους 100 C για άλλα 30 λεπτά.

Με αέρα στους 150 C για 30 λεπτά.

Και στους 170 – 180 C για 15 λεπτά.

Και το σπίτι θα μοσχομυρίσει Χριστόψωμο, παράδοση, Ελλάδα!

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Αφήστε μια απάντηση