“Ο τόπος μου” είναι ο τίτλος του 3ου εργαστηρίου δεξιοτήτων που ασχοληθήκαμε από την ενότητα ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ και πιο συγκεκριμένα από την υποενότητα “Παγκόσμια Τοπική και Φυσική κληρονομιά”. Το θέμα κέντρισε αρκετά το ενδιαφέρον των παιδιών καθώς διεύρυναν τις γνώσεις τους για τον τόπο που ζουν και μεγαλώνουν.
Οι δεξιότητες στόχευσης του εργαστηρίου ήταν να καλλιεργηθούν δεξιότητες Μάθησης όπως η κριτική σκέψη, η επικοινωνία, η συνεργασία και η δημιουργικότητα, αλλά και συνδυαστικές δεξιότητες ψηφιακής τεχνολογίας, επικοινωνίας και συνεργασίας. Από τις δεξιότητες Ζωής στοχεύσαμε στις κοινωνικές δεξιότητες και στην υπευθυνότητα, ενώ στις δεξιότητες του Νου δόθηκε έμφαση στην οργανωτική σκέψη, στην επίλυση προβλημάτων και στις ρουτίνες σκέψης και αναστοχασμού.
1ο εργαστήριο δεξιοτήτων:
Ξεκινήσαμε με ιστόγραμμα και καταγράψαμε τις υπάρχουσες γνώσεις των παιδιών
Με τη βοήθεια του Google Earth εντοπίσαμε το σχολείο μας και παρατηρήσαμε τι υπάρχει γύρω . Τα παιδιά παρατήρησαν οτι γύρω από το σχολείο μας υπάρχει πράσινο και δέντρα, ενώ κάποια ανέφεραν ότι το σχολείο μας δε βρίσκεται σε πόλη αλλά σε χωριό.
Με τη χρήση του ζουμ μάθαμε πως μπορούμε από το γενικό να πάμε στο ειδικό ή απλά όπως είπαν τα παιδιά από το μεγάλο στο μικρό. Ξεκινήσαμε από τον πλανήτη μας τη Γη και συνεχίσαμε στην ήπειρο μας , την Ευρώπη. Προχωρήσαμε στη χώρα μας , την Ελλάδα και στο νησί μας, την Κρήτη. Φτάσαμε στην πόλη μας, το Ηράκλειο και καταλήξαμε στο χωριό μας, την Τύλισο. Για να κατανοήσουμε καλύτερα τους παραπάνω γεωγραφικούς όρους κάναμε αντίστοιχη κατασκευή.
Ταξιδέψαμε στα σπουδαιότερα αξιοθέατα της Ελλάδας και τα παιδιά ψήφισαν αυτό που τους άρεσε περισσότερο και θα ήθελαν να επισκεφτούν
2ο εργαστήριο δεξιοτήτων: “Η φυσική ομορφιά της Κρήτης”
Στο 2ο εργαστήριο επικεντρωθήκαμε στο νησί μας. Μάθαμε τι σημαίνει νησί και μέσα από χάρτες και κατάλληλο εποπτικό υλικό παρατηρήσαμε τη γεωγραφική μορφολογία του.
Μάθαμε τους 4 νομούς της Κρήτης και τους χωρίσαμε στο χάρτη
Φτιάξαμε με ομαδική εργασία το χάρτη της Κρήτης
Θάλασσα, βουνά, φαράγγια, λίμνες, πεδιάδες αποτελούν το φυσικό πλούτο του νησιού και με μαγικό τρόπο καταφέρνουν να συνδυάζονται δημιουργώντας όμορφα τοπία, τα οποία τα παιδιά θαύμασαν και ζωγράφισαν
3ο εργαστήριο: “Όταν οι άνθρωποι καλλιεργούν τη γη στον τόπο μας”
Σ΄αυτό το εργαστήριο δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στις αγροτικές ασχολίες των ανθρώπων του τόπου μας και μέσα από αυτό μάθαμε για το φυσικό πλούτο του νησιού μας. Το χειμώνα κυριαρχεί η συγκομιδή των ελιών , ενώ το καλοκαίρι κύρια ασχολία είναι ο τρύγος. Δίπλα από το σχολείο μας συναντάμε τόσο ελιές, όσο και αμπέλι γεγονός που μας βοήθησε να έρθουμε σε άμεση επαφή με τη φύση.
Παρακολουθήσαμε σχετικά βίντεο
4ο εργαστήριο: “Τα ζώα του τόπου μου συναντώ και με θαυμασμό τα κοιτώ”
Όμως στο νησί μας τι ζώα υπάρχουν αναρωτηθήκαμε και αμέσως ξεκινήσαμε να ψάχνουμε για να βρούμε την απάντηση,
Είδαμε σχετικό ντοκιμαντέρ με τη χλωρίδα και την πανίδα της Κρήτης
Έπειτα καταγράψαμε τα ζώα που ζουν μόνο στο νησί μας
και δημιουργήσαμε σε ομάδες ιστορίες σχετικά με αυτά
5ο εργαστήριο: “Κρήτη μου όμορφο νησί”
Ακούσαμε και μάθαμε το τραγούδι “Κρήτη μου όμορφο νησί” και το συνοδεύσαμε με όργανα
Μάθαμε τα βήματα σε κρητικούς χορούς και ακούγοντας τα αντίστοιχα τραγούδια τους χορέψαμε
Γνωρίσαμε τη σπουδαιότερη φωνή της Κρήτης, το Νίκο Ξυλούρη και ακούσαμε τραγούδια του
Κάναμε αναγνώριση και ανασύνθεση σχετικών λέξεων
6ο εργαστήριο: “Τσ’ Κρήτης την παράδοση…”
Στο προτελευταίο μας εργαστήριο συνεχίσαμε να μαθαίνουμε για την παράδοση του τόπου μας, Παίξαμε με παζλ σχετικά με το θέμα μας
Ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού μας έφερε και μας παρουσίασε κρητικές παραδοσιακές φορεσιές και μας μίλησαν για τους συμβολισμούς και την ιστορία τους
7ο εργαστήριο δεξιοτήτων: “Επίσκεψη στο σχολείο μας”
Το τελευταίο εργαστήριο μας επιφύλασσε έκπληξη καθώς μας επισκέφτηκαν στο σχολείο μας μουσικοί που μέσα από παιγνιωδη τρόπο μας γνώρισαν τα μουσικά παραδοσιακά όργανα και την ιστορία τους!