Στα πλαίσια των εργαστηρίων δεξιοτήτων μιλήσαμε για το εσωτερικό της γης, τη δημιουργία του πλανήτη και τις λιθοσφαιρικές πλάκες αλλά και για το πώς γίνονται οι σεισμοί. Αρχικά ανιχνεύσαμε τις ιδέες των παιδιών σχετικά με το τι είναι ο σεισμός και αν έχουν ποτέ ζήσει αντίστοιχη εμπειρία. Έτσι φτιάξαμε το ιστόγραμμα μας και επιλέξαμε με τι θα ασχοληθούμε στη συνέχεια.

Αρχικά παρακολουθήσαμε βίντεο που περιγράφουν πως δημιουργήθηκε ο πλανήτης γη, το εσωτερικό της γης αλλά και πώς δημιουργούνται οι σεισμοί από την κίνηση των λιθοσφαιρικών πλακών.

Μετά φτιάξαμε με την πλαστελίνη το εσωτερικό της γης. Ο φλοιός (μπλε), ο μανδύας (κόκκινο), ο εξωτερικός πυρήνας (πορτοκαλί) και ο εσωτερικός πυρήνας (κίτρινο). Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν και στη συνέχεια στο ελεύθερο σχέδιο τους αποτύπωσαν τις καινούριες τους γνώσεις.

Στη συνέχεια μιλήσαμε για το τι πίστευαν παλιά οι άνθρωποι για τους σεισμούς και γνωρίσαμε τον μύθου του Εγκέλαδου. Ο Εγκέλαδος, γιος του Τάρταρου και της Γης, ήταν ένας από τους Γίγαντες με τα εκατό χέρια (Εκατόγχειρες). Ήταν αρχηγός των τρομερών γιγάντων που κήρυξαν τρομερό πόλεμο εναντίων των θεών του Ολύμπου. Στη Γιγαντομαχία αυτή σκοτώθηκαν όλοι οι γίγαντες.

Από τον παρακάτω σύνδεσμο παρακολουθήσαμε ένα εκπαιδευτικό βίντεο που περιέγραφε με ελκυστικό τρόπο τον μύθο.

Στη συνέχεια των δραστηριοτήτων μας μιλήσαμε για το πώς μπορούμε να προστατευτούμε από τον σεισμό και τι πρέπει να κάνουμε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το σεισμό. Χρησιμοποιήσαμε βίντεο και έντυπο υλικό από τον ΟΑΣΠ.

Πρώτα παρακολουθήσαμε βίντεο από την πολιτική προστασία για την προστασία και την προετοιμασία για το σεισμό:

https://www.youtube.com/watch?v=nYQ9DCR2iQo&t=192s

https://www.youtube.com/watch?v=hIKK56lqFkg&t=19s

Αφού το παρακολουθήσαμε και συζητήσαμε σχετικά φτιάξαμε το δικό μας βαλιτσάκι έκτακτης ανάγκης. Επίσης από την πλατφόρμα φωτόδεντρο παρακολουθήσαμε βίντεο, που αναφέρονται σε κινδύνους σε περίπτωση σεισμού και εντοπίσαμε τα λάθη που περιείχαν.

Και άλλο ένα βίντεο που αναφέρει τα μέτρα προστασίας από το σεισμό όταν είμαστε στο δρόμο.

Τέλος, από την πλατφόρμα του φωτόδεντρου παίξαμε στον υπολογιστή ένα online εκπαιδευτικό παιχνίδι σκοποβολής. Τα παιδιά χρησιμοποιώντας το touchpad έπρεπε να σημαδέψουν όσα αντικείμενα είναι απαραίτητα στο βαλιτσάκι έκτακτής ανάγκης.

Επισκεφθήκαμε την ιστοσελίδα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου http://www.gein.noa.gr/el/ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και ήρθαμε σε μια πρώτη επαφή με την επιστήμη της σεισμολογίας .Είδαμε στον χάρτη της Ελλάδας την σεισμικότητα σε πραγματικό χρόνο. Μιλήσαμε για τον σεισμογράφο, το σεισμογράφημα και τον σεισμολόγο. Παρατηρήσαμε την “γραμμούλα” που μετράει την κίνηση της γης. Μιλήσαμε και για το επίκεντρο, την ένταση ,το μέγεθος του σεισμού και την κλίμακα Ρίχτερ. Ένα από τα παιδιά έφερε στην τάξη ένα βιβλίο σχετικό με τους σεισμούς και το παρουσίασε. Τέλος, φτιάξαμε το δικό μας σεισμογράφο και πραγματοποιήσαμε άσκηση σεισμού.