Στοματικη Υγιεινή

Χαμογελάμε με υγεία! 🦷✨

Στο Νηπιαγωγείο μας, αφιερώσαμε μια ξεχωριστή εβδομάδα για να ανακαλύψουμε τη σημασία της στοματικής υγιεινής!

Με τη βοήθεια ενός μοντέλου στόματος και δοντιών, καθώς και μιας οδοντόβουρτσας, τα παιδιά έμαθαν βήμα-βήμα πώς να βουρτσίζουν σωστά τα δόντια τους.

Β    Α

Χρησιμοποιώντας έναν μαύρο μαρκαδόρο, «ζωγράφισαν» την τερηδόνα στα δόντια και στη συνέχεια, με την οδοντόβουρτσα, την απομάκρυναν προσεκτικά.

Γ    Δ

Μετά την εξάσκηση στο μοντέλο στόματος, τα ίδια τα παιδιά πήραν τη δική τους οδοντόβουρτσα και βούρτσισαν τα δόντια τους στο σχολείο, εφαρμόζοντας όσα έμαθαν! 🪥

Για να ενισχύσουμε τη συνέπεια στη φροντίδα των δοντιών, δημιουργήσαμε ένα καθημερινό πρόγραμμα βουρτσίσματος. Το πρόγραμμα τοποθετήθηκε στο ψυγείο και τα παιδιά το συμπληρώνουν κάθε φορά που βουρτσίζουν τα δόντια τους, τόσο στο σχολείο όσο και στο σπίτι.

Ε    Ζ 2

Εργασία: Καθαρίζουμε το χαμόγελό μας! 🦷

Τα παιδιά δούλεψαν πάνω σε μια μεγάλη εικόνα προσώπου με δόντια, όπου πρόσθεσαν με μαρκαδόρους «λεκέδες» και «τερηδόνα». Στη συνέχεια, χρησιμοποίησαν μια αυτοσχέδια οδοντόβουρτσα για να καθαρίσουν τα «δόντια», σβήνοντας τους μαρκαδόρους και αναπαριστώντας την καθαριότητα των δοντιών με τον ίδιο τρόπο που τα βουρτσίζουμε.

Η      IMG 20241128 085245  

Πείραμα: Καθαρίζουμε τα αυγά με οδοντόκρεμα! 🦷🥚

Στο Νηπιαγωγείο μας, πραγματοποιήσαμε ένα διασκεδαστικό πείραμα για να μάθουμε πώς το βούρτσισμα μπορεί να καθαρίσει και τα αυγά! Πήραμε άσπρα βρασμένα αυγά και τα τοποθετήσαμε σε διάφορα ροφήματα, όπως χυμούς και άλλα υγρά. Τα αφήσαμε για μία ημέρα και, την επόμενη μέρα, τα βγάλαμε από τα ροφήματα. Παρατηρήσαμε ότι τα αυγά είχαν αλλάξει χρώμα από τα υγρά που είχαν απορροφήσει.

Στη συνέχεια, χρησιμοποίησαμε οδοντόκρεμα και βουρτσίσαμε τα αυγά, όπως ακριβώς κάνουμε με τα δόντια μας. Παρατηρήσαμε ότι το χρώμα που είχε απορροφήσει το αυγό από τα ροφήματα έφυγε και τα αυγά καθάρισαν, ακριβώς όπως όταν καθαρίζουμε τα δόντια μας.

Θ     Ι                                                                                                                                                 

Κ    Λ

Lapbook: “Ανακαλύπτοντας το Ανθρώπινο Σώμα”

Το Lapbook του Ανθρώπινου Σώματος: Μια Δημιουργική Εξερεύνηση

Τα παιδιά δημιούργησαν ένα lapbook γεμάτο πληροφορίες και γνώσεις από τη θεματική «Το σώμα μου… το μαγικό».

Τι περιλάμβανε το lapbook:

  1. Το πεπτικό σύστημα
  2. Οι αρτηρίες και οι φλέβες
  3. Οι πέντε αισθήσεις
  4. Το μυαλό μας
  5. Λέξεις  από  σημαντικά όργανα και αντιστοίχιση

55 56

 

“To σώμα μου .. Το μαγικό!”

Στο πλαίσιο της θεματικής για το ανθρώπινο σώμα, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να το γνωρίσουν με έναν πρωτότυπο και διαδραστικό τρόπο!

Ξεκινήσαμε διαβάζοντας ένα εκπαιδευτικό βιβλίο, το οποίο περιείχε έναν “χάρτη” του ανθρώπινου σώματος. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ήταν ότι, καθώς άνοιγες τις σελίδες, αποκαλύπτονταν τα εσωτερικά όργανα, δίνοντας στα παιδιά μια πρώτη εικόνα της δομής του σώματός μας.

 

1

Στη συνέχεια, σχεδιάσαμε το περίγραμμα ενός παιδιού σε χαρτί του μέτρου και τοποθετήσαμε το ρομποτάκι με αισθητήρα πάνω σε αυτό, το οποίο “περπάτησε” γύρω από το περίγραμμα, ακολουθώντας τη διαδρομή και βοηθώντας τα παιδιά να κατανοήσουν καλύτερα τη διάταξη του ανθρώπινου σώματος.

 

Τέλος, τα παιδιά “σχεδίασαν” τα κόκκαλα του ανθρώπινου σώματος  κόβωντας και κολλλώντας  χαρτιά Α4.

 

 

2 1

 

Συνεχίζοντας τη θεματική μας για το ανθρώπινο σώμα, τα παιδιά συμμετείχαν σε μια δραστηριότητα, όπου “ανακάλυψαν” τα κόκκαλα του ανθρώπινου σώματος

Αρχικά, σχεδιάσαμε τα κόκκαλα πάνω στο περίγραμμα ενός ανθρώπου   χρησιμοποιώντας κηρομπογιά. Στη συνέχεια, τα παιδιά χρησιμοποιήσαν  ονειρομπογιές και  πέρασαν από πάνω, και καθώς το χρώμα απλωνόταν, τα κόκκαλα “εμφανίζονταν” μαγικά!

5

 

6

 

“Μικροί Γιατροί σε Δράση: Εξερευνώντας την Καρδιά και το Κυκλοφορικό Σύστημα”

 

Τα παιδιά φόρεσαν στολή και συμμετείχαν σε παιχνίδι ρόλων, υποδυόμενα τον γιατρό όπου άκουσαν τον χτύπο της καρδιάς του φίλου τους.

7.20 7

Ένα διασκεδαστικό και εκπαιδευτικό πείραμα βοήθησε τα παιδιά να ανακαλύψουν τις φλέβες και  τις αρτηρίες.

Αρχικά, ετοιμάσαμε δύο μείγματα:

  1. Σε ένα μπολ βάλαμε νερό και μαγειρική σόδα, τα οποία ανακατέψαμε καλά.
  2. Σε ένα άλλο μπολ αναμίξαμε κουρκουμά με αντισηπτικό, δημιουργώντας ένα έντονο χρωματικό διάλυμα.

Στη συνέχεια, με τη βοήθεια του περιγράμματος ενός ανθρώπινου σώματος, τα παιδιά χρησιμοποίησαν μπατονέτες, τις οποίες βούτηξαν σε ένα μείγμα νερού και μαγειρικής σόδας. Σχεδίασαν επάνω στο περίγραμμα τις αρτηρίες και τις φλέβες και άφησαν το έργο τους να στεγνώσει για να ολοκληρωθεί.

Όταν το σχέδιο στέγνωσε, τα παιδιά χρησιμοποίησαν το  μείγμα κουρκουμά και αντισηπτικού, και με πινέλο, πέρασαν το μείγμα πάνω από τις γραμμές. Σιγά-σιγά, οι αρτηρίες και οι φλέβες άρχισαν να εμφανίζονται.

 

7.12 7.137.14 7.15

 

 

Το Ταξίδι της Τροφής στο Πεπτικό Σύστημα

Συνεχίζοντας την εξερεύνηση του ανθρώπινου σώματος, περάσαμε στο πεπτικό σύστημα, όπου τα παιδιά έμαθαν με δημιουργικό τρόπο πώς η τροφή ταξιδεύει μέσα στο σώμα μας.

Έχοντας  το περίγραμμα ενός ανθρώπινου σώματος  τα  παιδιά πρόσθεσαν τα βασικά όργανα του ανθρώπου με διάφορα υλικά

  • Το συκώτι ( με ύφασμα)
  • Τον οισοφάγο ( με καλαμάκι)
  • Το στομάχι (με σακουλάκι με φαγητό)
  • Τα έντερα (με σύρμα πίπας).
  • Την καρδιά ( με χαρτί)                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              9              8  

 

Το Ρομποτάκι Bee-Bot στο Ταξίδι της Τροφής

Για την εξερεύνηση του πεπτικού συστήματος, χρησιμοποιήσαμε το ρομποτάκι Bee-Bot, το οποίο έγινε ο «οδηγός» της τροφής μας καθώς ταξίδευε μέσα στο ανθρώπινο σώμα.

Πάνω στο διάφανο πλέγμα τοποθετήσαμε  διάφορα όργανα του σώματος

Το ρομποτάκι Bee-Bot τοποθετήθηκε στην αρχή του χάρτη (στο στόμα) και τα παιδιά έπρεπε να το προγραμματίσουν για να περάσει από κάθε όργανο, προσομοιώνοντας το ταξίδι της τροφής μέσα από το πεπτικό σύστημα.

10.5   

“Ανακαλύπτοντας τις Πέντε Αισθήσεις”

 

Κάθε παιδί δημιούργησε μια κάρτα αισθήσεων  που άνοιγε σαν μικρό βιβλιαράκι. Κάθε κομμάτι σελίδα  της κάρτας αντιστοιχούσε σε μία από τις 5 αισθήσεις.

11.5 11.6  

Ζωγραφίζοντας τις Σκέψεις μας!

Τέλος , ασχοληθήκαμε με το μυαλό μας! Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ζωγραφίσουν τις σκέψεις τους.

88

Φθινοπωρινή Εξερεύνηση στην Αυλή

“Φθινοπωρινές Εξερευνήσεις στην Αυλή” είναι μια δραστηριότητα που φέρνει τα παιδιά κοντά στη φύση και τα χρώματα του φθινοπώρου.

IMG 20240919 120242 1 Φ1 1

Οι μικροί εξερευνητές περιπλανήθηκαν στην αυλή και  μάζεψαν φθινοπωρινά φύλλα σε διάφορα σχήματα και χρώματα. Μετά τη συλλογή, επέστρεψαν στην τάξη και  δημιουργήσουν μια ατομική κατασκευή: το “Φόρεμα του Φθινοπωρου “.

εικόνα Viber 2024 11 12 19 59 48 955

Στο τέλος, όλα τα παιδιά συνεργάστηκαν και  δημιούργησαν το “Δέντρο του Φθινοπώρου”, μια ομαδική κατασκευή που στολίζει την τάξη.

IMG 20241014 123422 1                              Φ4 1

εικόνα Viber 2024 11 12 19 59 48 920

“Συλλέκτης Λέξεων” με αφορμή το βιβλίο του Peter H. Reynolds

Με αφορμή το βιβλίο του Peter H. Reynolds, “Ο Συλλέκτης Λέξεων”, τα παιδιά έγιναν μικροί “συλλέκτες λέξεων”! Στο βιβλίο, ο ήρωας ανακαλύπτει πόσο σημαντικές και πανίσχυρες είναι οι λέξεις, και έτσι εμπνευστήκαμε να ψάξουμε να βρούμε   ή να μοιραστούμε όμορφες λέξεις που θα μπορούσαμε να προσθέσουμε στο λεξιλόγιό μας.

Τα παιδιά αναζήτησαν λέξεις μέσα από τα βιβλία, τις εικόνες, και το περιβάλλον τους, ανακαλύπτοντας καινούργιες και ενδιαφέρουσες λέξεις που τις γράψαμε σε καρτέλες. Στη συνέχεια, συζητήσαμε την έννοια και τη σημασία κάθε νέας λέξης και  προσπαθήσαμε να τις ενσωματώσουμε στην καθημερινότητά μας.

 Έτσι, κάθε μέρα γινόμαστε και καλύτεροι “συλλέκτες” και δημιουργούμε έναν ολοένα και πιο πλούσιο θησαυρό λέξεων!

IMG 20241011 090424 Σ2
Σ3 Σ4

“Μαθαίνω να Προστατεύομαι: Ο Σεισμός Δεν Μας Φοβίζει!”

Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής μας δραστηριότητας, μιλήσαμε για τον σεισμό και μάθαμε τι συμβαίνει κάτω από την επιφάνεια της γης. Τα παιδιά ανακάλυψαν πώς η γη μας είναι φτιαγμένη από στρώματα και πώς, όταν αυτά κινούνται, δημιουργείται ο σεισμός.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήσαμε μια άσκηση σεισμού, στην οποία τα παιδιά εξοικειώθηκαν με τους σωστούς τρόπους προστασίας: να σκύβουν κάτω από ένα τραπέζι, να καλύπτουν το κεφάλι τους και να μένουν ήρεμα μέχρι να περάσει ο κίνδυνος.

IMG 20241011 095529 IMG 20240930 095510

Για να ενισχύσουμε τις γνώσεις τους, τα παιδιά έφτιαξαν μια εργασία με τα βασικά βήματα προστασίας που πρέπει να ακολουθήσουμε κατά τη διάρκεια ενός σεισμού και στο τέλος της δραστηριότητας, όλα τα παιδιά έλαβαν βραβεία συμμετοχής για τη συνεργασία και την προσοχή τους.

IMG 20241001 103805 IMG 20241001 104510