ΜΥΘΟΙ..ΚΛΑΣΙΚΟΙ ΚΙ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΙ (ΜΕΡΟΣ Β)

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΑΡΑΧΝΗΣ:

Η Αράχνη ήταν μια πολύ όμορφη και ταλαντούχα κοπέλα. Ύφαινε υπέροχα σχέδια με μεγάλη φαντασία και έγινε πολύ γνωστή για τις δημιουργίες της. Όμως, τόλμησε να συγκρίνει τον εαυτό της με τη θεά Αθηνά…

Ο μύθος μάς ενέπνευσε να ασχοληθούμε με την τέχνη της ύφανσης και τον αργαλειό! Κατασκευάσαμε ιστούς, παίξαμε κινητικά παιχνίδια και ξεκινήσαμε το δικό μας υφαντό..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗΣ:

“Η Δήμητρα, η οποία ήταν η θεά της καρποφορίας και της γονιμότητας και υπεύθυνη για την καλή σοδειά και την άνθιση της φύσης, είχε κάνει την όμορφη Περσεφόνη με το θεό Δία.

Όμως μία μέρα που η νεαρή μάζευε λουλούδια παρέα με τις Ωκεανίδες νύμφες, ξαφνικά άνοιξε η Γη, ξεπήδησε από μέσα ο Πλούτωνας με το σκοτεινό του άρμα και την άρπαξε. Όμως  τις κραυγές της δεν τις άκουσε κανείς και ούτε κανείς δεν πρόλαβε να τη σώσει.

Θλιμμένη η Δήμητρα που έχασε την κόρη της, μάρανε την πλάση, οι σοδειές δεν καρποφορούσαν πια και τα λουλούδια δεν άνθιζαν. Τότε ο ήλιος την λυπήθηκε και της είπε ότι την έκλεψε ο Πλούτωνας κι έτσι η Δήμητρα πήγε να τη ζητήσει πίσω.

Όμως ούτε και ο Πλούτωνας ήθελε να χάσει την αγαπημένη του, κι έτσι  με τη βοήθεια του Δία κατέληξαν σε μια συμφωνία.Η Περσεφόνη να είναι στη Γη 6 μήνες με την μητέρα της και 6 στον Κάτω Κόσμο μαζί με τον Πλούτωνα και μάλιστα για να το εξασφαλίσει αυτό, της έδωσε να φάει καρπό ροδιού για να ξαναγυρίσει.

Έτσι τους 6 μήνες που η Περσεφόνη, σύμφωνα με τον μύθο, βρισκόταν στον Κάτω Κόσμο, στη Γη η Δήμητρα ήταν δυστυχισμένη και πάγωνε την πλάση κι έτσι κυριαρχούσε το φθινόπωρο και ο χειμώνας, ενώ οι υπόλοιποι 6, ήταν μήνες ανθοφορίας γονιμότητας και καλοκαιρίας, αφού η Δήμητρα είχε την κόρη της ξανά.” (Πηγή: https://www.georma.gr/?section=2052&language=el_GR&itemid1541=2104&detail1541=1) 

ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΘΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗ ΦΥΣΗ:

ΜΥΘΟΙ..ΚΛΑΣΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΙ!

Συνεχίζοντας το ταξίδι στη μυθολογία, παρατηρήσαμε πως οι άνθρωποι τότε συνδύαζαν γεγονότα της καθημερινότητας ή της φύσης με τα καμώματα θεών και ημίθεων! Γνωρίσαμε μερικούς από αυτούς:

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΑΛΚΥΟΝΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ ΜΕΡΕΣ:

Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν φτιάξει, όπως συνήθιζαν, έναν μύθο γι’ αυτά τα πουλιά, τις αλκυόνες. Σύμφωνα με τον αρχαίο μύθο, η Αλκυόνη ήταν μια πολύ όμορφη και γοητευτική κοπέλα. Πατέρας της ήταν ο Αίολος, θεός των ανέμων, και μητέρα της η Ενάρετη (που σημαίνει αυτή που έχει όλες τις αρετές). Η Αλκυόνη είχε παντρευτεί τον Κήυκα. Το ζευγάρι ήταν πολύ ερωτευμένο και τέλεια ταιριασμένο. Έτσι, η Αλκυόνη και ο Κύηκας άρχισαν να νιώθουν ανώτεροι από τους ανθρώπους, ένιωθαν πως ήταν κι οι ίδιοι θεοί. Ο Κύηκας πίστευε ότι είχε ίση αξία με τον Δία και η Αλκυόνη με την Ήρα.

Ήταν τόσο σίγουροι, που ο Κύηκας άρχισε να αποκαλεί τη γυναίκα του «Ήρα» κι η Αλκυόνη με τη σειρά της άρχισε να αποκαλεί τον σύζυγό της «Δία». Μόλις το είδε αυτό ο πραγματικός θεός  Δίας, το θεώρησε μεγάλη ασέβεια. Ήταν τόσο θυμωμένος που, μια μέρα, είδε τον Κύηκα με το καράβι του βαθιά στη θάλασσα και του έριξε κεραυνό. Το καράβι του Κύηκα καταστράφηκε κι αυτός, χωρίς να έχει κάποια βοήθεια, πνίγηκε μες στα πελώρια κύματα.

Μόλις η Αλκυόνη έμαθε όσα έγιναν, έτρεξε στην ακρογιαλιά με την ελπίδα ότι τα κύματα θα τον φέρουν πίσω ζωντανό. Όταν είδε μόνο λίγα ξύλα από το καράβι του, που είχαν ξεβραστεί στην όχθη, άρχισε να κλαίει. Θρηνούσε για μέρες και νύχτες τον αγαπημένο της, χωρίς να σταματάει. Ήταν τόσο μεγάλος ο πόνος της, που ο Δίας την λυπήθηκε και τη μεταμόρφωσε σε πουλί. Έτσι η Αλκυόνη έγινε ένα πουλί όμορφο σαν εκείνη, όταν ήταν άνθρωπος, που ζει κοντά στη θάλασσα σαν να περιμένει να βγει από τα κύματα η αγάπη του.

Όμως τα βάσανα για την Αλκυόνη δεν είχαν τέλος. Γεννούσε τα αυγά της μέσα στο χειμώνα, και τα κλωσούσε στα βράχια δίπλα στη θάλασσα. Τα κύματα, μεγάλα και άγρια, έφταναν στη στεριά, ανέβαιναν μέχρι τα βράχια και κατέστρεφαν τη φωλιά και τα αυγά με τα μωρά της. Ο Δίας θέλησε να διορθώσει το λάθος του. Έτσι, διέταξε για δεκαπέντε μέρες μέσα στον χειμώνα να ζεσταίνει ο καιρός και να σταματούν οι άνεμοι, για να μπορέσει η Αλκυόνη να κλωσά τα αυγά μέχρι να βγουν τα παιδιά της.” (Πηγή: https://hcc.edu.gr/the-myth-of-alcyone-and-the-halcyon-days/?lang=el).

Με τα παιδιά παρακολουθήσαμε το παρακάτω βίντεο

Έπειτα παρατηρήσαμε τον καιρό και είδαμε πως όντως οι Αλκυονίδες μέρες είναι ένα ευχάριστο διάλειμμα μέσα στον χειμώνα! Παίξαμε παιχνίδια με τα αβγά της Αλκυόνης και τους αριθμούς ενώ κατασκευάσαμε και μια εικαστική δημιουργία για το σπίτι μας 🙂

 

ΟΙ ΘΕΟΙ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ!

Μα από πού πήραν τα ονόματά τους οι πλανήτες;

Αυτή η απορία στάθηκε μια καλή αφόρμηση για να προσεγγίσουμε την επόμενη θεματική με τους θεούς του Ολύμπου. Με τα παιδιά ξεκινήσαμε ένα ταξίδι στο μακρινό παρελθόν συντροφιά με τη μυθολογία!

Μάθαμε για τους θεούς, για το πού ζούσαν, τη διατροφή τους και τα στοιχεία που τους έκαναν ξεχωριστούς! Διαβάσαμε βιβλία, είδαμε βίντεο, κατασκευάσαμε τον Όλυμπο που ζούσαν οι θεοί, βρήκαμε από ποιο γράμμα αρχίζουν και ποιο αντικείμενο τους χαρακτηρίζει και τέλος γίναμε οι ίδιοι θεοί με κέφι και φαντασία!

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΚΑΡΤΕΣ:

IMG 20240212 105057 IMG 20240215 095722 IMG 20240216 095058 IMG 20240216 095419

ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ:

IMG 20240215 101307 IMG 20240215 110605 IMG 20240216 094701 IMG 20240216 092132   IMG 20240219 111058

ΓΙΝΟΜΑΙ ΚΙ ΕΓΩ ΘΕΟΣ:

IMG 20240215 121222 IMG 20240215 120628 IMG 20240216 100229 IMG 20240216 100454 IMG 20240216 100654

ΕΝΑΛΛΑΓΗ ΜΕΡΑΣ-ΝΥΧΤΑΣ ΚΑΙ ΣΚΙΕΣ!

Σε συνέχεια του προγράμματος, επεξεργαστήκαμε τα δεδομένα σχετικά με την εναλλαγή της μέρας και της νύχτας! Τι παιχνίδια παίζει ο ήλιος με το φεγγαράκι; Το φεγγάρι έχει δικό του φως; Πώς βλέπουμε τη νύχτα; Τι χρειάζεται για να δημιουργηθεί μια σκιά; Μπορώ να την αποτυπώσω με κάποιο τρόπο;

Σε όλα αυτά τα ερωτήματα απαντήσαμε με τη βοήθεια βιβλίων, λογισμικού H5P, πειραμάτων και κατασκευών! Να δείτε:

IMG 20240208 115100   

 

ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ;;;

Με αφορμή τις ζεστές μέρες, αναρωτηθήκαμε από πού έρχεται αυτή η θερμότητα, γιατί έχουμε μέρα και νύχτα και γενικά τι…υπάρχει πολύ πάνω από τα σύννεφα;

Μέσα από κατάλληλο οπτικοακουστικό υλικό, παιχνίδια, τραγούδια, εικαστικές δημιουργίες και πειραματισμούς ανακαλύψαμε το…διάστημα! Μάθαμε σπουδαία πράγματα όπως ότι:
*ο ήλιος είναι ένα αστέρι
*το φεγγάρι είναι δορυφόρος της γης και δεν έχει δικό της φως
*ο ήλιος με τους 8 πλανήτες λέγεται ηλιακό σύστημα
*στο διάστημα κάνει κρύο και δεν έχει φως όπως στη γη
*εξωγήινοι λέγονται όσοι ζουν έξω από τη γη
*η γη, είναι τρίτη στη σειρά, γυρίζει γύρω από τον εαυτό της αλλά και γύρω από τον ήλιο

Ο ΗΛΙΟΣ, Η ΓΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ:

Η ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΟΙ…ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ:

ΦΕΡΤΕ ΠΑΛΤΑ, ΦΕΡΤΕ ΚΟΥΒΕΡΤΕΣ ΚΑΙ ΣΚΟΥΦΙΑ!

Όπως λέει και ο Διονύσης Σαββόπουλος στο τραγούδι του χειμώνα

“Ήρθε ο χειμώνας ο σοφός για να οργανώσει
Βραδιές με κάστανα γύρω από τη φωτιά
Τρεις μήνες μένει κι επιμένει να ενώσει
Τους φίλους όλους σε σπιτάκια γιορτινά.

Ντύσου καλά προτού να βγεις από το σπίτι σου
Έχει χιονίσει κι όλα γύρω είναι λευκά
Είναι χειμώνας – δες την παγωμένη μύτη σου
Να ζεσταθούμε έλα οι δυο μας αγκαλιά.”

…έτσι κι εμείς καλωσορίσαμε τον Ιανουάριο και τον χειμώνα με πολλές πολλές δραστηριότητες σχετικές με την αλλαγή στη φύση, στα ρούχα μας, τα ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη, τον κύκλο του νερού που άλλοτε γίνεται βροχή και άλλοτε χιόνι και πολλά πολλά άλλα που θα δείτε παρακάτω!

ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ:

     

ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ:

ΚΑΝΩ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΜΕ ΠΑΓΟ ΚΑΙ ΦΤΙΑΧΝΩ ΧΙΟΝΑΝΘΡΩΠΟ ΜΕ ΣΟΔΑ ΚΑΙ ΜΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΜΑΛΛΙΩΝ:

ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΖΩΑ ΠΟΥ ΠΕΦΤΟΥΝ ΣΕ ΧΕΙΜΕΡΙΑ ΝΑΡΚΗ:

ΠΑΙΖΩ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ: