ΠΑΕΙ Ο ΠΑΛΙΟΣ Ο ΧΡΟΝΟΣ…

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος καλωσορίσαμε τον νέο έτος παρασκευάζοντας τη δική μας βασιλόπιτα!

Τι είναι, όμως, η βασιλόπιτα και πώς έχει προκύψει αυτό το νόστιμο έθιμο;

Όταν ο Άγιος Βασίλειος ήταν επίσκοπος Καισάρειας, ο έπαρχος της Καππαδοκίας πήγε να εισπράξει φόρους με πολύ αυστηρό τρόπο. Οι κάτοικοι φοβήθηκαν και ζήτησαν την προστασία του επισκόπου τους. Αυτός τους είπε να συγκεντρώσουν ό,τι πολύτιμα αντικείμενα είχαν μέσα σε ένα μπαούλο για να τα προσφέρουν στον έπαρχο.
Ο άγιος, όμως, ήξερε πως αυτό ήταν πολύ άδικο και τον έπεισε να φύγει χωρίς να πάρει τίποτε. Όμως τώρα, πώς θα μοιράζονταν πάλι τα υπάρχοντα πίσω στους ανθρώπους; Ο Άγιος Βασίλειος είχε μια ιδέα και μέσα με μικρές πίτες έβαλε και από ένα πολύτιμο αντικείμενο. Από τότε, λέει η παράδοση, κάνουμε στη γιορτή του Αγίου Βασιλείου πίτες με νομίσματα μέσα που ονομάστηκαν αργότερα βασιλόπιτες..

Έτσι κι εμείς, βρήκαμε τη συνταγή, συγκεντρώσαμε τα υλικά και παρασκευάσαμε τη δική μας βασιλόπιτα!

IMG 20240112 090323

Μέχρι να ψηθεί εμείς τραγουδήσαμε το “πάει ο παλιός ο χρόνος” και είπαμε ποιος κέρδισε στο σπίτι μας το φλουρί!

Αφού ψάξαμε καλά καλά βρήκαμε και το φλουρί! Ο τυχερός πήρε το δώρο του και πολλές ευχές από τους συμμαθητές του!

Και του χρόνου 🙂

Μαθαίνω για τον σεισμό!

Με τα παιδιά προσεγγίσαμε το θέμα του σεισμού, πρώτα από την πλευρά της μυθολογίας διαλέγοντας τον επικρατέστερο μύθο για τον γίγαντα…Εγκέλαδο!

Η ιστορία, λοιπόν, λέει πως ο Εγκέλαδος, γιος της Γης και του Ταρτάρου, κατά τη διάρκεια της γιγαντομαχίας βρέθηκε αντιμέτωπος με τη θεά Αθηνά! Η θεά, όμως, τον εξουδετέρωσε ρίχνοντας πάνω του τη Σικελία. Από τότε ο Εγκέλαδος, λοιπόν,  προσπαθεί να ελευθερωθεί, και κάθε φορά που κουνιέται προκαλεί σεισμούς!

Στη συνέχεια αναφερθήκαμε σε αυτόν ως φυσικό φαινόμενο, μιλήσαμε για την πρόληψη αλλά και τι κάνουμε κατά τη διάρκεια και μετά από έναν σεισμό. Παρακολουθήσαμε το παρακάτω βίντεο και χορέψαμε με το επόμενο τραγούδι!

Στο τέλος, αφού τα μάθαμε όλα αυτά, πραγματοποιήσαμε την άσκηση σεισμού ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα και διαδρομές! Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν πολύ υπεύθυνα!

Μπορείτε κι εσείς να συζητήσετε με τα παιδιά στο σπίτι για τον σεισμό, να συμφωνήσετε τι θα κάνετε σε αυτή την περίπτωση αλλά και να φτιάξετε το “βαλιτσάκι του σεισμού”! Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, κάνοντας κλικ εδώ:

https://oasp.gr/