Τα έντομα – Η αράχνη

 Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

Έχοντας κάνει αναφορά σε προηγούμενη ανάρτηση μας για τα έντομα, σκεφτήκαμε πως ίσως θα σας άρεσε να μιλήσουμε  για ένα μικροσκοπικό μαύρο έντομο που του αρέσει να σκαρφαλώνει με το δικό του τρόπο παντού! Πάει το μυαλό σας για ποιο πρόκειται; (για την αράχνη)

Η Αράχνη Radical Pest Control

Χρήσιμες πληροφορίες 

Οι αράχνες έχουν έναν ειδικό αδένα στην κοιλιά τους που φτιάχνει την κλωστή με την οποία υφαίνουν τους ιστούς τους ή που την χρησιμοποιούν για να μετακινούνται όπως οι ακροβάτες. Η αράχνη αρχικά κρέμεται από μία πρώτη κλωστή. Ύστερα στερεώνει κλωστές σε κλαδιά ή σε έναν τοίχο, σχεδιάζοντας κάτι σαν ακτίνες ρόδας ποδηλάτου.Έπειτα, με βάση το κέντρο, υφαίνει άλλες κλωστές σε όλο και μεγαλύτερους κύκλους. Όταν η παγίδα είναι τέλεια, δεν έχει παρά να περιμένει το θύμα της. Όταν μια μύγα πιαστεί στον ιστό, προσπαθεί να βγει, αλλά όσο περισσότερο προσπαθεί τόσο μπλέκεται μέσα στις κλωστές. Όλη αυτή η πάλη κάνει τον ιστό να πάλλεται, ειδοποιώντας έτσι την αράχνη, η οποία πέφτει πάνω στο θύμα της, του χύνει δηλητήριο και το φυλακίζει, για να το καταβροχθίσει ευκολότερα.

Ας διασκεδάσουμε τραγουδώντας και χορεύοντας!

Η ΜΙΚΡΗ ΑΡΑΧΝΗ

Η μικρή αράχνη, με κόπο ανεβαίνει

πιάνει βροχή, και κάτω κατεβαίνει

Βγαίνει ο ήλιος, στεγνώνει τη βροχή,

κι η μικρή αράχνη αρχίζει απ την αρχή

ακούμε το γνωστό μας τραγουδάκι στον ακόλουθο σύνδεσμο

https://www.youtube.com/watch?v=ImYUKnL0BAE

  • χορεύουμε στο ρυθμό του
  • προσπαθούμε να αποδώσουμε με κινήσεις του σώματός μας τα λόγια του τραγουδιού (π.χ πώς θα αναπαριστούσαμε τη βροχή, πώς τον ήλιο, πώς τις κινήσεις της αράχνούλας;)

 

η Αράχνη στη μυθολογία

αθηνα αραχνη μυθολογια - Αναζήτηση Google | Μυθολογία, Αρχαιολογία ...

Ο ΜΥΘΟΣ

Την εποχή που οι θεοί βασίλευαν γαλήνιοι και παντοδύναμοι στα συννεφένια κάστρα του Ολύμπου, σε μια μικρή πολιτεία της Λυδίας, τα Ύπαιπα, ζούσε η Αράχνη,  υφάντρα ξακουστή σε όλον τον κόσμο για τα υφαντά που έφτιαχνε στον αργαλειό της αλλά και για την απαράμιλλη ομορφιά της.

Ήταν τέτοια η τέχνη της Αράχνης στην υφαντική, που ο κόσμος πίστευε ότι την είχε διδαχθεί από την ίδια τη θεά Αθηνά, που ήταν και προστάτιδα τούτης της τέχνης.
Αυτό όμως, δεν άρεσε στην Αράχνη, που δεν σταματούσε όχι μόνο να διατυμπανίζει ότι την τέχνη την είχε μάθει μόνη της, αλλά και να καυχάται ότι τα δικά της υφαντά ήταν ασυγκρίτως καλύτερα από εκείνα της θεάς. Και σε μια στιγμή έπαρσής της, τόλμησε να καλέσει την ίδια την Αθηνά σε αγώνα υφαντικής.
Η Αθηνά μεταμορφώθηκε σε γριά και συμβούλεψε την κοπέλα ότι ήταν ασέβεια να προσπαθεί κάποιος να αναμετρηθεί με τους θεούς. Όμως η Αράχνη δεν άκουσε τις συμβουλές της και συνέχισε να προκαλεί τη θεά.
Αυτή η πρόκληση δεν μπορούσε, βέβαια, ν’ αφήσει αδιάφορη την κόρη του Δία, πολύ περισσότερο αφού προερχόταν από μια θνητή. Κατέβηκε, λοιπόν, η Αθηνά στη γη και παρουσιάστηκε στην Αράχνη σε όλο της το θεϊκό μεγαλείο.
Και ο αγώνας άρχισε: ύφαινε και κεντούσε η Αθηνά την Ακρόπολη και τον αγώνα της με τον Ποσειδώνα, που θα έκρινε ποιος απ’ τους δύο θα κέρδιζε την Αθήνα, την όμορφη και πλούσια αυτή πόλη της Αττικής. Κι ακόμη, κεντούσε την ιστορία του βασιλιά της Θράκης Αίμου που μαζί με τη γυναίκα του Ροδόπη περηφανεύτηκαν πως είχαν τη δύναμη του Δία και της Ήρας και γι’ αυτή τους την ασέβεια ο βασιλιάς του Ολύμπου τους μεταμόρφωσε σε βουνά.
Ύφαινε και κεντούσε η Αθηνά τα όμορφα παραμύθια των θεών και των ανθρώπων, ύφαινε και κεντούσε κι η Αράχνη διάφορες ιστορίες των θεών και έδειχνε σ’ αυτές τις πολλές μεταμορφώσεις του Δία, που άλλοτε γινόταν ταύρος, άλλοτε κύκνος, άλλοτε χρυσή βροχή για να παραστήσει τους έρωτές τους με θνητές και τους τρόπους που προσπαθούσαν να επιτύχουν το σκοπό τους…
Κι όταν τελείωσε ο αγώνας και η Αθηνά πήρε στα χέρια της το κέντημα της Αράχνης, άδικα προσπάθησε να βρει κάποιο ψεγάδι. Ήταν πραγματικά το καλύτερο που είχε δει ποτέ της και ασφαλώς καλύτερο από το υφαντό που είχε φτιάξει η ίδια.
Όμως, παρόλο που σε τούτον τον πρωτότυπο αγώνα είχε νικήσει η Αράχνη, η Αθηνά δεν ήταν δυνατό ν’ αφήσει ατιμώρητη την ασέβεια και την αλαζονεία της. Γι’ αυτό την άγγιξε στο μέτωπο με τη χρυσή σαΐτα της κι εκείνη, τρελή απ’ το κακό της, τύλιξε στο λαιμό της όση κλωστή είχε περισσέψει στο αδράχτι της και μ’ αυτήν κρεμάστηκε από το ταβάνι του σπιτιού της.Τη λυπήθηκε τότε η θεά και την άφησε να ζήσει, καταδικασμένη, όμως, να κρέμεται πάντα από τα ταβάνια και τους τοίχους των σπιτιών κι έτσι κρεμασμένη να υφαίνει τον ιστό της.
Κι από τότε η Αράχνη έπαψε να είναι όμορφη κοπέλα κι έγινε ένα μικρό κι άσχημο έντομο που κρέμεται άλλοτε στο ταβάνι, άλλοτε στις γωνίες των τοίχων κι άλλοτε ανάμεσα στα κλαδιά των δέντρων. Απλώνει εκεί τις κλωστές της και υφαίνει αδιάκοπα, γιατί, παρόλο που μεταμορφώθηκε σε έντομο, δεν μπόρεσε να ξεχάσει την παλιά της τέχνη..
διδακτική επεξεργασία του μύθου:
  • Τι ήταν αυτό που θύμωσε τη θέα Αθηνά σε σχέση με την Αράχνη
  • Τα κατάφερε η Αράχνη στο διαγωνισμό που έκανε η θεά Αθήνα
  • Για ποια συμπεριφορά της η Αράχνη τιμωρήθηκε από τη θεά Αθηνά;
  • Ζωγραφίστε την θεά Αθηνά και την Αράχνη όπως τις φαντάζεστε

Ας δημιουργήσουμε μέσα από κατασκευές

με ρολό χαρτιού και παλάμες χεριών για πόδια

με αυγοθήκες και σύρμα κατασκευών