Νέα μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 από 1-5-2022

Αγαπητοί μας γονείς,
Καλό μήνα με δύναμη, υγεία και αισιοδοξία!

Σύμφωνα με το νέο πρωτόκολλο για το COVID-19 (ΦΕΚ 2132/τ.β΄/30-4-2022) από την προσεχή Τρίτη 2 Μαϊου στις εκπαιδευτικές δομές ισχύουν τα ακόλουθα:

1. Υποχρεωτική παραμένει η χρήση προστατευτικής μάσκας από τους/τις μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
2. Καταργείται η υποχρέωση διενέργειας εβδομαδιαίου υποχρεωτικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 για τους μαθητές/τριες και τους εμβολιασμένους/νοσήσαντες εκπαιδευτικούς και μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π) και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.).

3. Διαχείριση μαθητή/μαθήτριας, εκπαιδευτικού και μέλους του προσωπικού με συμπτώματα περιστατικών COVID-19.

Γίνεται ιατρική αξιολόγηση με πρωτοβουλία των γονέων/κηδεμόνων και σε συνεργασία με αυτούς. Εφόσον, σύμφωνα με την αξιολόγηση αυτή, ο/η μαθητής/τρια χαρακτηριστεί ως ύποπτο κρούσμα COVID-19 χωρίς να υπάρχει εναλλακτική διάγνωση πρέπει να γίνει διαγνωστικό τεστ για COVID-19. Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση αυτή, δεν συστήνεται η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test). Εν αναμονή του αποτελέσματος, ο/η μαθητής/τρια παραμένει σε απομόνωση κατ’ οίκον, εφόσον κρίνεται από τον ιατρό ότι η κατάστασή του/της δεν απαιτεί νοσηλεία σε νοσοκομείο, σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο, ενώ η σχολική μονάδα συνεχίζει τη λειτουργία της.

4. Μέτρα για άτομα με επιβεβαιωμένη νόσο COVID-19
Ο/Η μαθητής/τρια και το μέλος του προσωπικού που είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 πρέπει να απομακρυνθεί από το σχολείο και να παραμείνει σε απομόνωση για τουλάχιστον πέντε (5) ημέρες από την ημέρα του θετικού εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου. Κατά τη διάρκεια της απομόνωσης, ο/η μαθητής/τρια ή το μέλος του προσωπικού με επιβεβαιωμένο COVID-19 πρέπει να απέχει και από όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες (π.χ. φροντιστήριο, ξένες γλώσσες, αθλητισμός).

5. Επιστροφή στο σχολείο ατόμων με επιβεβαιωμένη νόσο COVID-19
Ο μαθητής/τρια ή ο ενήλικος μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο μετά την παρέλευση τουλάχιστον πέντε (5) ημερών απομόνωσης, εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο βελτιώνονται με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για ένα 24ωρο χωρίς την χρήση αντιπυρετικών. Αν ο πυρετός επιμένει ή τα συμπτώματα δεν υποχωρούν εμφανώς η απομόνωση παρατείνεται. Οι μαθητές/τριες καθώς και τα μέλη του προσωπικού όταν επιστρέφουν στο σχολείο ή στην υπηρεσία τους υποχρεούνται στη χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (N95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας έως και την δέκατη (10) ημέρα από την ημέρα λήψης του θετικού τεστ. Ως ημέρα 0 θεωρείται η ημέρα λήψης της θετικής εργαστηριακής διάγνωσης. Στην περίπτωση ασθενών με πολύ σοβαρή νόσο ή ανοσοκαταστολή μπορεί το απαιτούμενο διάστημα από την έναρξη των συμπτωμάτων να φθάσει τις είκοσι (20) ημέρες, σύμφωνα με την γνώμη του θεράποντος ιατρού.

6. Στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος λοίμωξης COVID-19
Εάν πρόκειται για ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και μέλη του ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού ή μαθητές υποβάλλονται σε δύο (2) δωρεάν αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους νόσησης από κορωνοϊό, πέραν του ενός (1) υποχρεωτικού εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου, ανά εβδομάδα. Συγκεκριμένα, ο πρώτος αυτοδιαγνωστικός έλεγχος νόσησης διενεργείται την ημέρα 0 έως 1 και ο δεύτερος την ημέρα 4 μετά την τελευταία επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα. Σημειώνεται ότι ως ημέρα 0 υπολογίζεται η ημέρα της τελευταίας επαφής με το επιβεβαιωμένο κρούσμα. Παράλληλα, για δέκα (10) τουλάχιστον ημέρες από την τελευταία επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί ή και μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π) υποχρεούνται σε χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (N95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας

Στην περίπτωση που το αποτέλεσμα των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων (self test), είναι θετικό, τότε απαιτείται η επιβεβαίωσή του μέσω ταχείας δοκιμασίας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) ή εναλλακτικά μέσω μοριακού ελέγχου (PCR). Αν ο επιβεβαιωτικός διαγνωστικός έλεγχος είναι θετικός, τότε το άτομο αντιμετωπίζεται πλέον ως επιβεβαιωμένο περιστατικό COVID-19 και ακολουθούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες απομόνωσης και διαχείρισης κρούσματος.

Η διάθεση του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τους μαθητές/τριες και για τους εκπαιδευτικούς και μέλη Ε.Ε.Π.-Ε.Β.Π. γίνεται δωρεάν απευθείας από τις οικείες σχολικές μονάδες.

Αναλυτικά μπορείτε να δείτε το ΦΕΚ εδώ.

Η Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου,
Παρίση Μαριολένη

Κατηγορίες: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.