Η Άνοιξη δεν αργεί να ρθει.

Με το κλείσιμο των ανθρώπων στα σπίτια τους σκεφτήκαμε να καλωσορίσουμε την Άνοιξη, να την προϊδεάσουμε να εμφανιστεί ώστε να μπορέσουμε να βγούμε έξω στην εξοχή ως τυχεροί που είμαστε που ζούμε στην επαρχία.

Sping

«Sping» από Ale\u016187 διατίθεται με άδεια χρήσης CC by-nc-sa-2.0

Αφορμή μπορεί να δοθεί ένα ποίημα της Μάρως Λοιζου » Δε μ’ ακούς».

ΔΕ Μ’ ΑΚΟΥΣ;
Έρχομαι μέσα απ’ τα δέντρα.
Έλα ,έλα ,  κοριτσάκι,
μυρίζω πασχαλιά και μαντζουράνα.
Έλα ,έλα, αγοράκι,
κυλήσου στο χώμα,
κάνε κολοτούμπες στο γρασίδι,
αγκάλιασε σφιχτά τη γάτα σου,
ρίξε μια πέτρα στο χελιδόνι που σε κοιτά στο
συρματόπλεγμα,
βγάλε μια δυνατή φωνή να ξαλαφρώσεις,
δώσε μια κλωτσιά στη μπάλα σου, να φτάσει στα ουράνια.
Έρχομαι μέσα απ’ τα δέντρα.
Πάρε ένα τριαντάφυλλο απ’ τον κήπο του γείτονα,
γύρνα στη σούβλα το πασχαλιάτικο αρνί,
κόψε μια μαργαρίτα μ’ αγαπά-δε μ’ αγαπά,
φτιάξε μαγιάτικο στεφάνι
με παπαρούνες, χαμομήλια και πράσινα στάρια.
Έλα ,έλα, αγοράκι,
έλα ,έλα ,  κοριτσάκι.
Δε μ’ ακούς;
Είμαι η Άνοιξη.
                                                  Μάρω  Λοίζου

Στην αρχή διαβάζουμε το ποίημα χωρίς να πούμε το παιδί ποιος είναι. Του κάνουμε ερωτήσεις ποιος μπορεί αυτός που μας καλεί να τρέξουμε, να κόψουμε λουλούδια κ.α.  Αφήστε τα παιδιά να σας πουν τις απαντήσεις τους που πολλές φορές μας εκπλήσσουν. Είναι γεμάτο με εικόνες που μπορούν να αποδοθούν και με μιμητικές κινήσεις , ως δρώμενο. Τέλος μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά και χαρτί να ζωγραφίσουν την Άνοιξη όπως περιγράφετε μέσα από το ποίημα. Τα παιδιά που δυσκολεύονται φτιάχνουμε δίπλα σε ένα άλλο χαρτί διάφορες εικόνες και προσπαθούν να φτιάξουν κι αυτά βάζοντας διάφορα χρώματα. Για τα μεγάλα παιδιά μπορούμε να τους συλλαβίσουμε την λέξη «Άνοιξη» και να την γράψουν όπως μπορούν. Θα πρέπει να προσέχουμε τα παιδιά να κρατούν το μολύβι ή τις μπογιές σωστά. Στο τέλος θα πρέπει να υπογράψουν τα έργα τους με το όνομά τους.
«Απόψε κοιμηθήκαμε στην αγκαλιά της άνοιξης
ακουμπώντας το κεφάλι στην καρδιά της.
Ακούγαμε στον ύπνο μας τις ανάσες των πουλιών και την καρδιά μας»
                                                                                                           Γ. Ρίτσος
Yπενθυμίζουμε ότι η μηδενική χρέωση μέσω κινητής τηλεφωνίας ισχύει μόνο για τον παρόντα ιστότοπο και για τους ιστότοπους που αναφέρονται στο δελτίο τύπου του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων.
Η προβολή περιεχομένου από άλλο ιστότοπο που έχει ενσωματωθεί στον παρόντα ιστότοπο (π.χ. video youtube) ή το άνοιγμα συνδέσμων που οδηγούν σε εξωτερικό περιεχόμενο δεν υπάγονται στη μηδενική χρέωση.

2 thoughts on “Η Άνοιξη δεν αργεί να ρθει.

    • Κι εμείς ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις αλλά προσπαθούμε για το καλύτερο. Ακόμα κατανοούμε το γεγονός ότι είναι δύσκολο για τους γονείς να «μορφώσουν» τα παιδιά τους. Θέλουμε να τονίσουμε ότι η μάθηση κρύβεται το παιχνίδι, παίξτε με τα παιδιά σας. Καλέστε την Άνοιξη στο σπίτι σας, κάντε το σαλόνι σας έναν υπαίθριο χώρο. Αφήστε τα παιδιά να κάνουν πικ- νικ είτε με κουζινικά είτε με αληθινά αντικείμενα (βεβαία χωρίς αιχμηρά αντικείμενα). Πιστέψτε μας ότι θα περάσουν ένα δημιουργικό απόγευμα.

Αφήστε μια απάντηση