Ανεστραμμένη Τάξη

Το ταξίδι της σταγόνας

«STE(Α)M και Εκπαιδευτική Ρομποτική μέσα από τον κύκλο του Νερού και την Υδροδυναμική»

2022 05 08 3.03.29 πμ

2022 05 08 4.39.03 πμ

2022 05 08 4.39.37 πμ

2022 05 08 4.39.56 πμ

2022 05 08 4.40.16 πμ

2022 05 08 4.40.36 πμ

2022 05 08 4.41.00 πμ

2022 05 08 4.41.22 πμ2022 05 08 4.42.03 πμ

 

2022 05 08 4.43.00 πμ

2022 05 08 4.43.35 πμ2022 05 08 4.43.56 πμ

 

2022 05 08 4.44.22 πμ

 

2022 05 08 4.44.42 πμ

 

ΠΕΙΡΑΜΑ

1. Εξάτμιση:

Για να κάνετε το πείραμα της εξάτμισης μπορείτε να βράσετε νερό μέσα σε ένα μπρίκι. Σε λίγο θα δείτε τους ατμούς να ανεβαίνουν από το μπρίκι!
Αυτό είναι η εξάτμιση.

2. Συμπύκνωση:

Για να κάνετε το πείραμα της συμπύκνωσης μπορείτε να κάνετε το εξής:
Πάρτε ένα μεταλλικό καπάκι στο ψυγείο για καμία ώρα. Όταν βγάλετε το καπάκι, βάλτε το πάνω σε νερό που έχει βράσει και βγάζει ατμούς. Θα δείτε να σχηματίζονται σταγόνες νερού πάνω στο καπάκι.

Αυτό είναι η συμπύκνωση

3. Υγροποίηση:

Αν συνεχίσετε το πείραμα με το καπάκι, πολύ νερό θα μαζευτεί και το καπάκι δε θα μπορεί να το κρατήσει. Έτσι θα αρχίσει να πέφτει και τότε θα έχετε δημιουργήσει βροχή.

2022 05 08 4.46.57 πμ

 

ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι άνθρωποι από τα αρχαία χρόνια καταλάβαιναν τη σημασία του νερού. Έφτιαχναν μύθους, για να δείξουν πόσο σημαντική θέση είχε στη ζωή τους.

Από τα αρχαία χρόνια οι άνθρωποι παρομοίαζαν με θεότητες το νερό και τα στοιχεία του. Πολλές αυτοκρατορίες και κάποιοι από τους σημαντικότερους πολιτισμούς δημιουργήθηκαν γύρω από το νερό όπως η Ρώμη, η Ατλαντίδα, η Αίγυπτος και άλλες.

Ποσειδώνας: Ο Ποσειδώνας ήταν κατά τη μυθολογία ένας από τους δώδεκα θεούς του Ολύμπου, αδελφός του Δία και θεός της θάλασσας. Τα σύμβολα του ήταν η τρίαινα, το άλογο, και το δελφίνι. Όταν οργιζόταν χτυπούσε την τρίαινα του και φουρτούνιαζε το νερό. Λένε ότι οι περισσότεροι ναυτικοί θυσίαζαν προς τιμήν του για να πάει καλά το ταξίδι τους.

2022 05 08 4.48.41 πμ

Λερναία Ύδρα: Τέρας με εννιά κεφάλια. Κατοικούσε στους βάλτους της λίμνης Λέρνης κοντά στο Άργος και σκότωνε ζώα και ανθρώπους. Εχθρός της ήταν ο Ηρακλής που τη σκότωσε με τη βοήθεια του Ιόλαου

2022 05 08 4.50.40 πμ

2022 05 08 4.52.00 πμ

Τα παλιά χρόνια η δύναμη του νερού έδινε ώθηση στους νερόμυλους, να γυρνά ο μύλος για να κάνει το σιτάρι και το καλαμπόκι αλεύρι.

2022 05 08 4.52.43 πμ

Το νερό του σήμερα.

Σήμερα με την ενέργεια του νερού λειτουργούν τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια και τα φράγματα.

2022 05 08 4.54.08 πμ

Ανοίξτε το Google, χρησιμοποιήστε τις λέξεις κλειδιά : «το ταξίδι του νερού», «ο κύκλος του νερού» και κάντε αναζήτηση στο διαδίκτυο. Παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο.

 

Ακούστε το ποίημα του Ζαχαρία Παπαντωνίου: «Από που ήρθες

ποταμάκι»

2022 05 08 4.57.16 πμ

Παίξτε το παιχνίδι του κύκλου του νερού

https://www.educationsoutheastwater.com.au/resources/natural-water-cycle-game

Φτιάξτε online το παζλ του κύκλου του νερού

 

Ελάτε στη τάξη να γράψουμε κώδικα με την Άννα και την Έλσα

Ή Πατήστε στο παρακάτω σύνδεσμο για να προσπαθήσετε μόνοι σας στο σπίτι

https://studio.code.org/s/frozen

 

Ακόμα θα μάθουμε πώς η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προβλημάτων, όπως η μόλυνση των υδάτων. Μπορείτε να περιηγηθείτε στο παρακάτω site και να προγραμματίσετε με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης το ρομποτάκι ΑΙ να καθαρίσει τις θάλασσες από τα σκουπίδια 

 Code.org® 

Παίξτε στο σπίτι και πάρτε μια γεύση όσων θα ακολουθήσουν στη τάξη.

 

Με τη λήξη του θεματικού κύκλου «STE(Α)M και Εκπαιδευτική Ρομποτική μέσα από τον κύκλο του Νερού και την Υδροδυναμική», θα κοινοποιήσουμε τα προϊόντα των εργαστηρίων μας και βέβαια το αναμενόμενο podcast!

Ραντεβού στη τάξη!!!

 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 1821

Δείτε παρακάτω μια αναδρομή σε όσα έζησαν οι Έλληνες κατα την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Ελάτε στην τάξη να συζητήσουμε για το νόημα της επανάστασης, να κατανοήσουμε τους λόγους και όλα όσα κράτησαν τους προγόνους μας ζωντανούς μέσα στα 400 χρόνια σκλαβιάς.Λήψη αρχείουΑΠΟΚΡΙΕΣ!!!

Οι απόκριες είναι εδώ!!! Η αγαπημένη γιορτή μικρών και μεγάλων! Γέλια, χοροί, χαρές, χαρταετοί, εκδρομές και απίθανες μεταμφιέσεις! Ας δούμε μερικά ενδιαφέροντα πράγματα για τις αγαπημένες απόκριες.

Πατήστε ↓

ΑΠΟΚΡΙΕΣ

Και τώρα ας παίξουμε !!

Πρώτη δραστηριότητα ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ. Μετρήστε τα αντικείμενα και τους ανθρώπους που σας παρουσιάζονται κάθε φορά και πατήστε το σωστό αριθμό. Καλή επιτυχία!!!

Δεύτερη δραστηριότητα ΚΙΝΗΣΗ και ΜΙΜΗΣΗ! Γυρίστε το τροχό, δείτε ποιος κλόουν θα σταματήσει μπροστά σας και μιμηθείτε τη κίνηση του. Καλή επιτυχία!!

Και τώρα ας δοκιμάσουμε τις ΓΝΩΣΕΙΣ μας στις ρίζες των αποκρεών στην αρχαία Ελλάδα.

Για να σας βοηθήσω, πριν παίξετε το παιχνίδι, θυμηθείτε τα εξής:

  • Ο απόκριες συνδέονται με την γιορτή Διονύσια των αρχαίων Ελλήνων, που ήταν αφιερωμένη στο θεό Διόνυσο.
  • Η κλασική αθηναϊκή γιορτή προς τιμή του Διονύσου ήταν τα Ανθεστήρια, τριήμερη και γεμάτη γλέντια, καθώς τότε άνοιγαν τα πιθάρια με το κρασί. Στα ανθεστήρια ανέβαιναν στη γη για να γιορτάσουν μαζί με τους Έλληνες, ο Άδης, η Περσεφόνη και οι Ψυχές των νεκρών.
  • Τα Διονύσια γιορτάζονταν όπως ακριβώς και οι σημερινές απόκριες. Οι άνθρωποι μαζεύονταν όλοι μαζί, τρώγανε, πίνανε και μεταμφιέζονταν.
  • Η θεά Ήρα που ήταν σοβαρή και αυστηρή, είχε μεγάλη οργή για το θεό Διόνυσο, γι’ αυτό και ο ο θεός Διόνυσος μεταμφιεζόταν ώστε να μην τον αναγνωρίζει και να της ξεφεύγει!
  • Ο θεός Διόνυσος είχε κάποιους ακόλουθους που λέγονταν Σάτυροι. Οι αρχαίοι Έλληνες μιμούνταν τους Σάτυρους με τις μεταμφιέσεις τους.

Καλή επιτυχία!!

Ήρθε η ώρα να χαλαρώσουμε με ένα υπέροχο παραμυθάκι. Η ιστορία του Αρλεκίνου μας εμπνέει, μας προβληματίζει και μας κάνει να σκεφτόμαστε δημιουργικά! Σκεφτείτε φέτος να φτιάχνατε εσείς με τη βοήθεια των αγαπημένων σας τις στολές σας! Έχει σίγουρα ενδιαφέρον, φαντασία και αγάπη η δημιουργία μιας αποκριάτικης στολής.Ο ΓΛΕΤΖΟΦΛΕΒΑΡΟΣ

Χαίρετε αγαπημένοι μας φίλοι!

Ο Φεβρουάριος μπορεί να είναι ο μικρότερος σε διάρκεια μήνας του χρόνου, όμως είναι ιδιαίτερα διασκεδαστικός λόγω των γιορτών που έχει και τα παιδιά τον λατρεύουν!

Ας ξεκινήσουμε…

Δείτε την παρακάτω αφήγηση μιας αρκετά συναισθηματικής ιστορίας για τον αγαπημένο μας Φεβρουάριο.

→ Μπορείτε να σκεφτείτε τι είναι η διαφορετικότητα; Υπάρχουν διαφορές στην καταγωγή, στην ηλικία, στη θρησκεία ή στις ανάγκες; Ποια είναι η στάση μας απέναντι στη διαφορετικότητα; Τελικά είμαστε διαφορετικοί ή μήπως όχι; Ελάτε να συζητήσουμε τις σκέψεις μας στην τάξη.

Η πιο διασκεδαστική γιορτή όλου του χρόνου είναι οι ΑΠΟΚΡΙΕΣ και εμείς είμαστε έτοιμοι για απίθανες μεταμφιέσεις, πολλά παιχνίδια, τραγούδια και χορό!

Ας μάθουμε λίγα πράγματα για τις απόκριες και το καρναβάλι:

  • Το καρναβάλι έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα. Οι μάσκες που φοράμε τις Απόκριες, δεν είναι άλλο από μια εξέλιξη των αρχαίων προσωπείων που φορούσαν οι ηθοποιοί, όταν έπαιζαν στις θεατρικές παραστάσεις που δίνονταν προς τιμήν του θεού Διονύσου.
  • Η λέξη «Απόκριες» είναι σύνθετη από τις λέξεις «από» και «κρέας». Σημαίνει δλδ, την αποχή από το κρέας την τελευταία εβδομάδα του τριωδίου, που μας προετοιμάζει για τη νηστεία της Σαρακοστής. Ανάλογη με την ελληνική λέξη Αποκριά είναι και η λατινική λέξη Καρναβάλι (Carneval, Carnevale, από τις λέξεις Carne=κρέας και Vale=περνάει)
  • Οι Απόκριες διαρκούν 3 εβδομάδες, γι’αυτό και η περίοδος αυτή ονομάζεται Τριώδιο. Η πρώτη εβδομάδα των Αποκριών λέγεται και «Προφωνή«, επειδή παλιά προφωνούσαν, δηλαδή διαλαλούσαν ότι άρχιζαν οι Απόκριες. Η δεύτερη εβδομάδα λέγεται «Κρεατινή» ή της Κρεοφάγου, επειδή έτρωγαν κρέας και δεν νήστευαν ούτε την Τετάρτη ή την Παρασκευή. Η τρίτη εβδομάδα λέγεται «Τυρινή ή της Τυροφάγου«, επειδή έτρωγαν γαλακτοκομικά προϊόντα.
  • Στη μέση της Αποκριάς, βρίσκεται και η «Τσικνοπέμπτη». Την ημέρα αυτή συνηθίζεται να τρώμε ψητό κρέας στα κάρβουνα, έτσι προκύπτει και το όνομα της, από τον καπνό που ονομάζεται «τσίκνα».

Δείτε τις παρακάτω διαφάνειες παίξτε και ενημερωθείτε για την Τσικνοπέμπτη. Λήψη αρχείου

Ένα τραγουδάκι για την Τσικνοπέμπτη

Και ένα για την Σαρακοστή 

Μείνετε συντονισμένοι… ακολουθεί αναλυτικό μάθημα για τις ΑΠΟΚΡΙΕΣ!!!Το παράπονο των ζώωνΛήψη αρχείουΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΟΙ

Προσοχή !

Το βράδυ των Χριστουγέννων βγαίνουν οι καλικάντζαροι, αυτά τα πειραχτήρια με την περίεργη όψη!

Ορίστε κάποιες χρήσιμες φωτογραφίες και πληροφορίες για τους καλικάντζαρους ώστε να είστε προετοιμασμένοι 😉

Πολλά φιλιά και καλά Χριστούγεννα σε όοολους <3Λήψη αρχείουΧΕΙΜΩΝΑΣ

Χαίρετε αγαπημένοι φίλοι του νηπιαγωγείου Στούπας!

Καλό μήνα και επισήμως… Καλό Χειμώνα!

Με τον ερχομό του Δεκέμβρη, ήρθε και ο Χειμώνας, τα κρύα και η παγωνιά. Έρχονται όμως και τα Χριστούγεννα και άλλα πολλά και ωραία μέσα στο Χειμώνα 🙂Λήψη αρχείου

Το Μαγικό Γάντι: το όμορφο παραμυθάκι με τα ζωάκια που κρυώνουν με τον ερχομό του χειμώνα και μαζεύονται όλα μαζί σε ένα ξεχασμένο γούνινο γάντι μέσα στο δάσοςΛήψη αρχείουΕΛΙΑ

27/11/2021

Χαίρετε αγαπημένοι φίλοι και γονείς του Νηπιαγωγείου μας!

Ευχόμαστε να είστε καλά και να περνάτε υπέροχα!

Αυτές οι μέρες για όλους εμάς εδώ στη Μεσσηνία είναι ιερές και κουραστικές ταυτόχρονα… Ιερές γιατί η φύση μας δίνει έναν από τους πιο πολύτιμους καρπούς της, αλλά και κουραστικές γιατί η ελαιοσυγκομιδή δεν είναι και εύκολη υπόθεση.

ΦΩΤΟ

Γονείς και μαθητές του σχολείου μας, στο πλαίσιο της τεχνικής της ανεστραμμένης τάξης που εφαρμόζουμε φέτος, αυτό το Σαββατοκύριακο καλείστε να παρακολουθήσετε το παρακάτω υλικό σχετικά με την ΕΛΙΑ και να έρθετε προετοιμασμένοι στη φυσική μας τάξη. 

Απολαύστε το περιεχόμενο και τα υπόλοιπα θα τα συζητήσουμε δια ζώσης τη Δευτέρα!

Δείτε τον παρακάτω πίνακα ζωγραφικής, τι απεικονίζει;

261352308 592802878620214 6161463760913629010 n

Δείτε τα μέρη της Ελιάς και του κλαδιού της 

ΜΕΡΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΚΛΑΔΙ ΜΕΡΗ

Δείτε τα προϊόντα της Ελιάς (τι μας δίνει)

ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ Η ΕΛΙΑ

Δείτε τα στάδια παραγωγής ελαιολάδου

Δείτε στο βίντεο τη μάχη Αθηνάς και Ποσειδώνα για το όνομα της πόλης της Αθήνας. Διαβάστε στη συνέχεια και το pdf με το σχετικό μύθο (ελάτε στην τάξη και πείτε μας τις 3 διαφορετικές χρήσεις του λαδιού)Λήψη αρχείου

Η Ελιά στην αρχαιότηταΛήψη αρχείου

Σύνθετες λέξεις με συνθετικό την ελιά και το λάδι (μέσα στη τάξη μας αρέσουν πολύ οι σύνθετες λέξεις, τις συζητάμε συχνά)

ΛΕΞΕΙΣ ΛΕΞΕΙΣ

Πείραμα με το Λάδι. Ποιο από τα 3 υλικά του πειράματος (λάδι, νερό, οινόπνευμα) πιστεύετε ότι θα εξατμιστεί πρώτο; Φέρτε τις απαντήσεις σας στη τάξη, το πείραμα θα επαναληφθεί 🙂

Παροιμίες με την Ελιά! Ο λαός μιλάει μέσα από σοφές παροιμίες τις οποίες πολλές φορές μπορούμε να συμβουλευόμαστε για να διευκολύνουμε τη ζωή μας

ΕΛΙΑ

Το ποιηματάκι του ΛαδιούΛήψη αρχείου

Το τραγούδι της λαϊκής μας παράδοσης που είναι συνυφασμένο με τη χρήση του λαδιού ως καύσιμο  (μέσα στο καντήλι) . Ακούστε τους στίχους και παίξτε το παιχνίδι που ακολουθεί!!

Πατήστε εδώ για να παίξετε

Γίνετε ελαιοπαραγωγοί και γυρίστε το τροχό!!! 

Καλή προβολή σε όλους!!

Ευχόμαστε να απολαμβάνετε τη διαδικασία της ανεστραμμένης τάξης, είναι μια καινοτόμα διδακτική τεχνική, που δίνει κίνητρα και βοηθά τους μικρούς μας μαθητές να οικοδομήσουν δεξιότητες του 21ου αιώνα (όπως επίλυση προβλήματος, λήψη αποφάσεων, κριτική σκέψη, μαθαίνω πως να μαθαίνω κτλ) αλλά και να έρχονται με αυτοπεποίθηση και χαρά στη φυσική μας τάξη.

Καλό Σαββατοκύριακο ♥ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

12/11/2021

Ενσωματώνοντας καινοτόμες παιδαγωγικές πρακτικές στο πρόγραμμα μας, θέλουμε να κάνουμε τη μάθηση πιο ενδιαφέρουσα και να δημιουργήσουμε νέα κίνητρα στους μικρούς μας μαθητές.

Στο πλαίσιο της δράσης μας για την Υγιεινή Διατροφή, αποφασίσαμε να ενσωματώσουμε την τεχνική της ανεστραμμένης τάξης. Η τεχνική αυτή αφορά στη μελέτη στο σπίτι, με τη βοήθεια των γονέων. Σκοπός είναι οι μαθητές να έρθουν προετοιμασμένοι στη φυσική μας τάξη και έτσι να κερδίσουμε χρόνο στη δια ζώσης διδασκαλία. Επιπλέον, δημιουργούνται στάσεις και αντιλήψεις στους μαθητές σχετικά με τη χρήση του Η/Υ, χρήση όχι μόνο για παιχνίδια και διασκέδαση αλλά και για μελέτη και μάθηση!

Έτσι λοιπόν αναρτούμε στον ιστότοπο μας υλικό για την Υγιεινή Διατροφή το οποίο καλείστε να μελετήσετε με τα παιδιά στο σπίτι! Παρακάτω παραθέτουμε το pdf αρχείο της συγκεκριμένης ανάρτησης.

Απολαύστε τη διαδικασία 🙂  Καλό ΣαββατοκύριακοΛήψη αρχείου