Κατά τον μήνα Οκτώβριο πραγματοποιήθηκε
- Οργάνωση του κέντρου μάθησης των ΤΠΕ, της γωνιάς του υπολογιστή.
- Γνωριμία των μαθητών με τις απλές λειτουργίες/ενέργειες των ΤΠΕ για την ολοκλήρωση εργασιών, (π.χ δημιουργία παρουσιολογίου της τάξης).
- Χρήση φυλλομετρητών (Chrome, Mozilla) και μηχανών αναζήτησης (https://www.google.gr/) με επιλογή κατάλληλων λέξεων-κλειδιών για αναζήτηση πληροφοριών .
- Επαφή με ιστότοπο αναζήτησης και αναπαραγωγής ψηφιακών οπτικοποιήσεων (https://www.youtube.com/)
- Χρησιμοποίηση ενός εργαλείου δημιουργίας πολυμεσικού υλικού, το thinglink (https://www.thinglink.com/) και δημιουργία πολυμεσικής εικόνας με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ζώων. Συγκέντρωση πληροφοριών με τη βοήθεια των γονέων (φωτογραφίες και βίντεο από τα κατοικίδια ζώα των παιδιών) και ενσωμάτωση τους πάνω στην εικόνα ,που εύκολα να διαμοιράστηκε μέσω υπερσυνδέσμου στους γονείς. https://www.thinglink.com/scene/1646831929095356418?fbclid=IwAR2CWjwH_5L2yRKQ_EYC_QHmOwjN9-TVccUm6_TuQZye74rDx5Fz1m_nVqg
- Συμμετοχή στην ευρωπαϊκή εβδομάδα κώδικα με πολλές δραστηριότητες , στις οποίες τα παιδιά μυήθηκαν στην προγραμματισμό και στην αλγοριθμική σκέψη μέσα από το σχεδιασμό κατάλληλου εκπαιδευτικού σεναρίου με παιγνιώδη χαρακτήρα. Έφτιαξαν ένα ψηφιακό διαδραστικό πίνακα χρησιμοποιώντας το jamboard με φωτογραφίες από τις δραστηριότητες που υλοποιήθηκαν και που το μοιράστηκαν με τους γονείς τους. https://blogs.sch.gr/nipstivou/2022/11/09/eyropaiki-evdomada-kodika/
- Συμμετοχή στη Διεθνής Σκυταλοδρομία «Running Out of Time» για την κλιματική αλλαγή, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Διεθνές Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (FEE) με την υποστήριξη της UNESCO και δημιουργία αφίσας με φωτογραφίες από την δράση. Ηλεκτρονική αποστολή της στην υπεύθυνη της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της Π.Ε Δυτικής Θεσσαλονίκης. https://jamboard.google.com/d/1ieC28-FCX-cjW57xI2Ab1pFXbqh9j1cWDt-OaYjbP5Y/edit?usp=sharing
Κατά τον μήνα Νοέμβριο:
- Στα πλαίσια μιας εκπαιδευτικής επίσκεψης στο πολεμικό μουσείο Θεσσαλονίκης δημιούργησαν ένα βίντεο με φωτογραφίες που τράβηξαν οι γονείς τους κατά την διάρκεια της επίσκεψης. https://drive.google.com/file/d/15YGk78EyOBvwtvz6wMcwvt0uux3nVmec/view?usp=sharing
- Ήρθαν σε επαφή με λογισμικά κλειστού τύπου – ψηφιακές εφαρμογές όπως τα (https://learningapps.org/) (https://wordwall.net/el) (https://www.liveworksheets.com/) και εκτέλεσαν απλές ασκήσεις πρακτικής και εξάσκησης στην γλώσσα ειδικά στα projects που αφορούσαν θέματα όπως η ελιά (https://learningapps.org/view27460500 , https://learningapps.org/view27458695) ή στα μαθηματικά όπως τα γεωμετρικά σχήματα.
- Χρησιμοποίησαν την εφαρμογή jigsawplanet δημιούργησαν δικά τους παζλ με αρχεία εικόνας σχετικά με τα γνωστικά αντικείμενα και στην πορεία σε ομάδες των 2-3 ατόμων συνθέσαν online τα παζλ. (https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=20b8aa5a2c71) (https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=34a8b9022cba)
Κατά τον μήνα Δεκέμβριο:
- Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες, πραγματοποιήθηκε προβολή ταινίας CUERDAS https://youtu.be/vtrHIa0RkAo και δημιουργία συννεφόλεξου με το WordArt , μια διαδικτυακή εφαρμογή, με την οποία ο χρήστης δημιουργεί Σύννεφα Λέξεων (word clouds),ένας συνδυασμός γλώσσας και οπτικής απεικόνισης.
- Συμμετοχή του σχολείου σε συνεργασία με τους γονείς στο πρόγραμμα ” Αστέρι της ευχής” του Make-A-Wish και δημιουργία συννεφόλεξου με τη χρήση του WordArt.
- Δημιουργία καρτών με χριστουγεννιάτικες ευχές με τη πλατφόρμα γραφικού σχεδιασμού Canva ,που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία γραφικών και αποστολή στους γονείς.
- Δημιουργία πρωτοχρονιάτικης κάρτας και ηλεκτρονική αποστολή της σε άλλο νηπιαγωγείο .
Κατά τον μήνα Ιανουάριο:
- Επαφή των παιδιών με πίνακες ζωγραφικής διάσημων ζωγράφων . Μελέτη τεχνοτροπιών, όπως η ο πουαντιγισμός ή η ζωγραφική με γεωμετρικά σχήματα. Δημιουργία έργων των παιδιών μέσω του λογισμικού αισθητικής έκφρασης και ανάπτυξης της δημιουργικότητας (https://tuxpaint.org/) . Αποθήκευση και εκτύπωση των έργων και δημιουργία γκαλερί.
Κατά τον μήνα Φεβρουάριο:
- Συμμετοχή στον εορτασμό που διοργανώθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου .Παρακολούθηση βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=PeYazOBvpxU. Συζήτηση θεμάτων όπως τα προσωπικά δεδομένα και την χρήση ηλεκτρονικών συσκευών. Δημιουργία αφίσας με κολλάζ φωτογραφιών και ηλεκτρονική αποστολή της στο Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου. Απόδοση σχετικών βεβαιώσεων στην εκπαιδευτικό και στους μαθητές.
Κατά τον μήνα Μάρτιο:
- Συμμετοχή στο περιβαλλοντικά προγράμματα ” Βιβλία σε Ρόδες” και «Φυτεύω και υιοθετώ ένα δέντρο». Αποτύπωση των περιβαλλοντικών δράσεων σε βίντεο και κοινοποίηση του στους γονείς και στην Δ.Π.Ε Δυτικής Θεσσαλονίκης.
- Διαδικτυακή παρουσίαση του βιβλίου της Αντωνίας Μπατσαλή.«Η Νεράιδα και Όφις» μέσω Webex με την συμμετοχή των νηπιαγωγείων των Λαγκαδικίων και της Ανάληψης.
- Δημιουργία ψηφιακής ιστορίας ,«Η περιπέτεια μιας πασχαλίτσας» https://www.storyjumper.com/book/read/158478951 με την χρήση ειδικού λογισμικού ψηφιακής αφήγησης storyjumper.
- Δημιουργία διαδικτυακής τάξης του σχολείου μας με το Google Classroom(https://classroom.google.com/c/NTk5ODM4NzExMTY5?cjc=ysrsdlg) , το οποίο είναι ένα νέο εργαλείο του Google Apps for Education. Δημιουργία ψηφιακών λεξικών με λογισμικό παρουσίασης (powerpoint) και ανάρτηση τους στον ηλεκτρονικό αυτό χώρο. Ανάρτηση υλικού από την εκπαιδευτικό ως ανατροφοδότηση για τα διδακτικά αντικείμενα του τρίτου τριμήνου της σχολικής χρονιάς ,όπως την επέτειο της 25ης Μαρτίου, το Πάσχα, τα λουλούδια τα έντομα. Ανάθεση εργασιών μέσω google forms ως αξιολόγηση του μαθησιακού αντικειμένου.
Κατά τον μήνα Απρίλιο:
- Χρησιμοποίηση λογισμικών ανοιχτού τύπου δημιουργίας εννοιολογικής χαρτογράφησης ,όπως το kidspiration για δημιουργία εννοιολογικού χάρτη του Πάσχα και το coggle.it/ για τα έντομα .
- Συμμετοχή σε δίκτυο σχολείων από το ΚΠΕ Αρναίας “ΤΑΠΕΡΙΣΤΑΣ” και παρουσίαση υγιεινού πρωινού σε μια πανελλαδική ανοιχτή διαδικτυακή παρουσίαση.
- Συμμετοχή σε διαδικτυακό σεμινάριο για παιδιά νηπιαγωγείου από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου μέσω τηλεδιάσκεψης. Ενημέρωση για το φαινόμενο της παραπληροφόρησης.
Κατά τον μήνα Μάιο:
- Δημιουργία ψηφιακής ευχετήριας κάρτας για κάθε μητέρα με αφορμή τη γιορτή της μητέρας .
- Δημιουργία padlet ,ενός μοντέρνου ψηφιακού διαδικτυακού πίνακα ανακοινώσεων, με ανάρτηση «κρυμμένων μηνυμάτων» – Δράση συνεργασίας γονέων σχολείου ( https://padlet.com/kontopouloustyliane/padlet-qa519ujz2j9qlxu0).
- Δημιουργία βίντεο με τις δράσεις τους με συλλογή φωτογραφικού υλικού από τις δραστηριότητες όλης της σχολικής χρονιάς και παρουσίαση του στους γονείς.
-
Εννοιολογικός χάρτης