Πρωτομαγιά….

may-day 

Η 1η Μαΐου είναι η μέρα των λουλουδιών και της Άνοιξης.

Το όνομα του μήνα Μαΐου προέρχεται από την αρχαιοελληνική λέξη “μαία” που σημαίνει τροφός,  μητέρα.

Η θεότητα Μαία συμβόλιζε τη γονιμότητα του εδάφους.

1η Μαΐου είναι και Παγκόσμια Ημέρα του Γέλιου

Πρωτομαγιά Ε Δημοτικού - Α

Την πρώτη μέρα αυτού του μήνα πλέκονται σε όλη την Ελλάδα οι “μάηδες”, δηλαδή στεφάνια από λουλούδια και στάχυα. Αυτά τα στεφάνια κρεμιούνται στις εξώπορτες ή στους εξώστες των σπιτιών για να φέρουν, όπως λέει ο λαός, ευτυχία στο σπιτικό.

Μετά τους πελαργούς και τα χελιδόνια…

20170426_125204

…μαγιάτικο στεφάνι με λουλούδια από αυγοθήκες!!!

20170428_120259

20170428_120534

Την πρώτη Μαΐου γιορτάζεται και η μέρα των εργατών. Είναι στην πραγματικότητα η καθιερωμένη γιορτή της εξέγερσης των εργατών του Σικάγου, η οποία αποτέλεσε μια από τις κορυφαίες στιγμές της πάλης των τάξεων στη νεότερη εποχή. Το Μάη του 1886 τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας ωράριο εργασίας στις 8 ώρες και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Αίτημα η μείωση των ωρών εργασίας και συνθήματα:

“Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο”.

protomagia_0

 όλοι μαζί ενωμένοι κάνουμε μια δυνατή γροθιά και έτσι μπορούμε να καταφέρουμε πολλά πράγματα

grothia

Εκείνη τη μέρα, 1η Μαΐου του 1886, 600.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις απεργίες που γίνονταν σε όλη την χώρα, και πάνω από 80.000 στο Σικάγο. Αυτό το Σάββατο του 1886, μια εργάσιμη μέρα, οι εργάτες, ξεκίνησαν με τις γυναίκες και τα παιδιά τους για να διαδηλώσουν ειρηνικά στο χώρο της συγκέντρωσης στην πλατεία Haymarket.

afisa

Κι ενώ το πλήθος παρακολουθούσε τις ομιλίες, ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης, διατάσσει να διαλυθεί η συγκέντρωση. Μια βόμβα έσκασε κοντά στους αστυνομικούς οι οποίοι άρχισαν να πυροβολούν και να χτυπούν τους συγκεντρωμένους χωρίς καμιά διάκριση. Είναι ακόμα άγνωστος ο αριθμός των θυμάτων αφού πολλοί τραυματισμένοι κατέληξαν τις επόμενες ημέρες, επίσημα μόνο οκτώ νεκροί αστυνομικοί και τέσσερις διαδηλωτές έχουν επαληθευτεί.

Οκτώ συλληφθέντες διαδηλωτές δικάστηκαν, τέσσερις εξ αυτών καταδικάστηκαν σε θάνατο και άλλος ένας αφαίρεσε μόνος του τη ζωή του στην φυλακή. Η διεθνής προβολή αυτής της δίκης δημιούργησε τα θεμέλια της Εργατικής Πρωτομαγιάς ως Εργατικής Γιορτής.

Η μέρα έχει θεσπιστεί ως εργατική απεργία και όλες οι υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές.

Πηγή:Βικιπαίδεια