Σημαντικές πληροφορίες για το νηπιαγωγείο

α) Βασικό Υποχρεωτικό Πρόγραμμα, απευθύνεται σε όλους/όλες τους/τις μαθητές/τριες (νήπια/προνήπια), αφορά όλα τα τμήματα και διαρκεί από τις 8:30 μέχρι τις 13:00, προσέλευση 8:15π.μ. έως 8:30π.μ.

β)  Προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα που διαρκεί από τις 13:00 μέχρι τις 16:00

Οι Νηπιαγωγοί  παραλαμβάνουν τους/τις μαθητές/τριες στην είσοδο  του Νηπιαγωγείου και οι γονείς-συνοδοί αποχωρούν. Κατά τη διάρκεια του χρόνου της προσέλευσης των νηπίων/προνηπίων δεν παρευρίσκεται χωρίς άδεια στο χώρο του σχολείου κανείς εκτός των μαθητών/τριών και των εκπαιδευτικών. Με σκοπό να εξασφαλίζεται η ασφάλεια των νηπίων/προνηπίων και να αποτρέπεται η αναίτια είσοδος και έξοδος αυτών από τον προαύλιο χώρο του σχολείου, καθώς και η είσοδος ατόμων που ουδεμία σχέση έχουν με τη λειτουργία του, οι θύρες εισόδου-εξόδου στο χώρο του σχολείου παραμένουν κλειστές κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του με ευθύνη των Διευθυντών/ντριών -Προϊσταμένων των Νηπιαγωγείων

Κατά την αποχώρηση των νηπίων εκτός από τον γονέα/κηδεμόνα ή τον αντικαταστάτη που έχει ορισθεί σε σχετική υπεύθυνη δήλωση, κανένας άλλος δεν μπορεί να παραλάβει το παιδί . Ανήλικο αδερφάκι δεν μπορεί να παραλαμβάνει το παιδί!

Η αποχώρηση νωρίτερα του ωραρίου απαγορεύεται. Μπορεί να γίνει σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια του μαθητή (ενημέρωση και σύμφωνη γνώμη γονέων, εξασφάλιση συνοδείας μαθητή, υπεύθυνη δήλωση )

Τα παιδιά πρέπει να έχουν στην τσάντα τους

ένα μπουκαλάκι εμφιαλωμένο νερό ή παγουρίνο με όνομα γραμμένο με ανεξίτηλο μαρκαδόρο.

δεκατιανό (τροφές που καλό είναι να προτιμώνται: Λευκό γιαούρτι, φρούτα καθαρισμένα , σπιτικά σάντουιτς,τοστ, σπιτικές πίτες)

πετσετούλα για κάθε γεύμα (δεκατιανό/μεσημεριανό)  στην ανάλογη τσάντα

Γράψτε το όνοµα του παιδιού  σε όλα τα ρούχα και τα πράγµατά του.

Προσοχή!!! Δε φέρνουμε μέσα στην τσάντα παιχνίδια ή όποιο άλλο αντικείμενο από το σπίτι παρά μόνο αν το έχει προηγουμένως ζητήσει  η/ο νηπιαγωγός.

Προσαρμογή

Κατά την πρωϊνό αποχαιρετισμό να είστε χαρούμενοι και καθησυχαστικοί, χωρίς απολογητικό ύφος. Μην διστάσετε να το αφήσετε ,παρά τις προσπάθειες του να σας κρατήσει κοντά του και μην αναβάλετε την αναχώρησή σας από το σχολείο, γιατί με αυτό τον τρόπο το παιδί θα δυσκολευτεί περισσότερο. Μην απελπίζεστε αν το παιδί αντιμετωπίζει δυσκολίες προσαρμογής. Να είστε σίγουροι ότι αυτό που βιώνει το παιδί σας είναι, χωρίς καμία αμφιβολία, ωφέλιμο για την ομαλή του ανάπτυξη. Διατηρήστε τη σιγουριά σας και αποχαιρετήστε το παιδί με αποφασιστικότητα.

Με θετική στάση και ενσυναίσθηση τα προβλήματα της αρχής και της ομαλής προσαρμογής αργά ή γρήγορα θα φύγουν. Φροντίστε να μην  εκδηλώνεται στο παιδί σας  το όποιο άγχος σας για την προσαρμογή του, και κατά τον αποχαιρετισμό σας να είστε σύντομοι και αποφασιστικοί  Αφού αποχαιρετήσετε το παιδί, αποφύγετε να επιστρέψετε για να το καθησυχάσετε, σε περίπτωση που κλαίει. Η επιστροφή σας θα δημιουργήσει περισσότερη αναστάτωση στο παιδί . Να θυμάστε  ότι η ένταξη του παιδιού στο σχολείο είναι αναγκαίο  βήμα για την αυτονομία του την κοινωνικοποιήση του, εξίσου ωφέλιμο με τη γονεϊκή φροντίδα και κάθε παιδί προσαρμόζεται στο σχολείο με το δικό του ρυθμό.

εικόνα : Mike Malm, Pioneer Children302437826 787785952466242 8446645714180155432 n