ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Στα πλαίσια των πολιτιστικών προγραμμάτων του δημοτικού σχολείου και νηπιαγωγείου Σκλήθρου, και σε συνεργασία με την υπεύθυνη πολιτιστικών προγραμμάτων κυρία Δόξα Κωτσαλίδου, οι μαθητές επέλεξαν να ασχοληθούν με την «πατάτα του Σκλήθρου» , το προϊόν το οποίο έχει κάνει γνωστό το χωριό μας ανά την Ελλάδα.
Για την επίτευξη του στόχου μας απευθυνθήκαμε προς όλους τους φορείς της περιοχής μας και το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του σχολείου μας, καθώς και στον πολιτιστικό σύλλογο του χωριού.
Γι’ αυτό αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε όλους αυτούς και ιδιαιτέρως την κυρία Καλέα Κωνσταντίνα, τον κύριο Νοβρατίδη Στέφανο , κατοίκους του χωριού, το διευθυντή του σχολείου κύριο Βασιλειάδη Βασίλειο, την προϊσταμένη του νηπιαγωγείου κυρία Χρήστου Γεωργία, καθώς και όλους τους συναδέλφους, δασκάλους και νηπιαγωγούς που εργάστηκαν με ζήλο.
«Η ΠΑΤΑΤΑ ΤΟΥ ΣΚΛΗΘΡΟΥ»
Κριτήριο Επιλογής του Θέματος:
Γνωριμία με την καλλιέργεια της πατάτας, λόγω της κύριας ασχολίας των κατοίκων του Σκλήθρου με την παραγωγή της.
Σκοπός:
Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των μαθητών για τον τρόπο καλλιέργειας, παραγωγής και διάθεσης της πατάτας.
Στόχοι:
1. Οι μαθητές να γνωρίσουν το φυτό
2. Να γνωρίσουν τις ποικιλίες της πατάτας και τον τρόπο καλλιέργειας
3. Να ενημερωθούν για τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν την παραγωγή της (έδαφος, καιρικές συνθήκες, πότισμα, λίπανση)
4. Να μάθουν για τις ασθένειες και τρόπους αντιμετώπισης
5. Να γνωρίσουν τον τρόπο συγκομιδής, αποθήκευσης και διάθεσης του προϊόντος
6. Να κάνουν ευρύτερα γνωστή την εξαιρετική ποιότητα της πατάτας Σκλήθρου
7. Να συνεργαστούν αρμονικά νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο για την επίτευξη του στόχου
8. Να ψυχαγωγηθούν
Μαθητικές Δραστηριότητες:
1. Χωρισμός των μαθητών σε ομάδες
2. Διαθεματική προσέγγιση
3. Επίσκεψη στους τόπους καλλιέργειας, αποθήκευσης και επεξεργασίας
4. Άντληση πληροφοριών από κατοίκους του χωριού
Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ
Στη νοτιοδυτική πλευρά του νομού Φλώρινας και σε υψόμετρο 675 μ. βρίσκεται το χωριό Σκλήθρο. Η ονομασία του χωριού οφείλεται στα «Σκλήθρα», δέντρα που φυτρώνουν στις όχθες των τριών ποταμιών του χωριού. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Ζέλενιτς, που σημαίνει πράσινο. Το Σκλήθρο κάποτε ήταν κεφαλοχώρι της περιοχής, ενώ τώρα αποτελεί δημοτικό διαμέρισμα του δήμου Αμυνταίου.
Στο Σκλήθρο γεννήθηκε η μητέρα του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας Χρήστου Σαρτζετάκη. Οι κάτοικοι του Σκλήθρου ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Είναι γνωστά σε όλη τη γύρω περιοχή τα αγνά κτηνοτροφικά προϊόντα της, ονομαστή είναι όμως η «πατάτα Σκλήθρου» (agria) για την πλούσια γεύση της.
Πατάτα
Είναι φυτό ιθαγενές της Ν. Αμερικής (Περού-Βραζιλία) όπυ το καλλιεργούσαν από την εποχή των Ίνκας, πολύ πρίν από την άφιξη εκεί των Ισπανών.
Μεταφέρθηκε στην Ευρώπη από τους Ισπανούς στις αρχές του 16 ου αιώνα (1524). Η ονομασία πατάτα προέρχεται από την ισπανική λέξη patataπου και αυτή προήλθε από τη λέξη batata, ονομασία που χρησιμοποιούσαν οι Ινδιάνοι της Αμερικής για τις γλυκοπατάτες, τις κονδυλώδεις εδώδιμες ρίζες του φυτού Ipomoeabatatas.
Μέσα σε λίγα χρόνια η εξάπλωσή της ήταν τόσο μεγάλη, ώστε ορισμένες περιοχές να εξαρτώνται αποκλειστικά από την παραγωγή της. Στην αρχή όμως οι καλλιεργητές την αντιμετώπισαν με μεγάλη δυσπιστία γιατί είχε διαδοθεί ότι το πολύτιμο αυτό φυτό ήταν δηλητηριώδες για ανθρώπους και ζώα.
Η διάδοση της πατάτας σε βάρος του σιταριού υπήρξε η αιτία του λιμού που έπληξε την Ιρλανδία από το 1845 ως το 1847, όταν οι φυτείες πατάτες καταστράφηκαν εντελώς από την εμφάνιση της ασθένειας περονόσπορος (phytophorainfestains). Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την ομαδική μετανάστευση των Ιρλανδών στην Αμερική. Οι πρώτοι άποικοι μετέφεραν την πατάτα στη Β. Αμερική.
Το 1800 εισήχθηκε στην Κέρκυρα και από εκεί το 1833 σε ολόκληρη την Ελλάδα. Η καλλιέργεια της διαδόθηκε πιο συστηματικά από τον Ι. Καποδίστρια.
Μια λαϊκή παράδοση αναφέρεται στο πώς οι Έλληνες έμαθαν να τρώνε πατάτες. Λένε πως άμα το πρώτο φορτίο πατάτες ξεφορτώθηκε στο Ναύπλιο, ο κόσμος τις είδε με δυσπιστία κι ούτε από περιέργεια δε βρέθηκε κανένας να πάρει, για να δοκιμάσει. Ο Καποδίστριας τότε κατέφυγε σ’ ένα τέχνασμα. Έβαλε φρουρούς γύρω από το σωρό τις πατάτες και τους είπε να κάνουν πως δε βλέπουν, αν επιχειρούσε κανείς να κλέψει από το σωρό. Το τέχνασμα έπιασε, γιατί ο κόσμος πίστεψε ότι, για να φυλάγονται οι πατάτες, έπρεπε να είναι πολύτιμο πράγμα. Ο ένας μετά τον άλλον λοιπόν μπήκαν στον πειρασμό να ξεγελάσουν τους φρουρούς κι έτσι ο σωρός δεν άργησε να εξαφανιστεί.
Η καλλιέργεια της πατάτας στο Σκλήθρο ξεκίνησε γύρω στο 1930-1934 από έναν Τσερκέζικης καταγωγής κάτοικο του χωριού ονόματι Μουράτ.
Πολύ γρήγορα έγιναν φημισμένες σ’ όλη την περιοχή λόγω της ποιότητας και της γεύσης τους που οφείλεται στο έδαφος και το νερό, στο υψόμετρο και στον παραδοσιακό τρόπο καλλιέργειάς τους.
Σήμερα καλλιεργούνται 1000 περίπου στρέμματα με πατάτα και η ετήσια παραγωγή κυμαίνεται ανάμεσα στους 2000-3000 τόνους.
Το φυτό
Είναι φυτό πολυετές, ποώδες και το ύψος του, ανάλογα με την ποικιλία και τις συνθήκες, φτάνει το 1μ. Η πατατιά θεωρείται από μερικούς φυτό μονοετές, γιατί καταστρέφεται το υπέργειο τμήμα του βλαστού, μέσα στο χώμα όμως παραμένουν οι κόνδυλοι (πατάτες) που τον επόμενο χρόνο θα ξαναβλαστήσουν και θα δώσουν νέα φυτά.
Τα υπέργεια τμήματα του βλαστού είναι διακλαδιζόμενα, γωνιώδη και έχουν φύλλα σύνθετα συνήθως 7-11 αντίθετα φυλλάρια που το καθένα έχει μήκος 6-10 εκαστοστόμετρα.
Τα άνθη εμφανίζονται κατά ομάδες (ταξιανθίες) στην κορυφή και στη μασχάλη του τελευταίου φύλλου. Έχουν χρώμα που ποικίλλει από λευκό ως ιώδες. Ο πραγματικός καρπός της πατατιάς, ο οποίος προέρχεται από το άνθος, είναι ρόγα σφαιρική, συνήθως πράσινη. Αν και δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ της άνθησης και της παραγωγής κανδύλων, ο σχηματισμός κονδύλων, ο σχηματισμός κονδύλων συμπίπτει με την εμφάνιση των λουλουδιών.
Το ριζικό σύστημα είναι ανεπτυγμένο αλλά δεν έχει την ικανότητα να διεισδύει σε συνεκτικά, σκληρά εδάφη.
Από το υπόγειο τμήμα του στελέχους αναπτύσσονται οι στολώνες που είναι τρυφεροί υπόγειοι βλαστοί. Συνήθως διογκώνονται στην άκρη τους και δημιουργούν τους κονδύλους. Κάθε φυτό σχηματίζει 5-25 κονδύλους. Το χρώμα της φλούδας των κονδύλων ποικίλλει από καστανό έως βαθύ πορφυρό και το χρώμα της σάρκας τους από λευκό έως κίτρινο, αυτά είναι και τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας τους. Η σύνθεση των κονδύλων εξαρτάται από την ποικιλία και από τις συνθήκες ανάπτυξης. Όταν είναι νωποί περιέχουν κατά μέσο όρο 75-80 % νερό, 13-20 % άμυλο, 1,5-2,5 % πρωτεΐνες και 0,1-0,2 % λιπαρές ουσίες και δίνουν περίπου 900 θερμίδες το κιλό.
ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΤΑΤΑΣ
Η πατάτα είναι φυτό ιθαγενές της Ν. Αμερικής. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες πατάτιας που διαφέρουν μεταξύ τους ως προς την πρωιμότητα, το χρώμα της σάρκας, το χρώμα της φλούδας, το σχήμα και το μέγεθος των κονδύλων, την αντοχή σε ορισμένες ασθένειες.
Οι πατάτες, ανάλογα με το χρώμα της σάρκας, διακρίνονται σε λευκόσαρκες και κιτρινόσαρκες. Οι λευκόσαρκες είναι πλουσιότερες σε άμυλο και αυτός είναι ο λόγος που σκίζουν και διαλύονται κατά το βρασμό, ενώ οι κιτρινόσαρκες είναι πλουσιότερες σε πρωτεΐνες και δε διαλύονται.
Στην Ελλάδα καλλιεργούνται οι εξής ποικιλίες:
Sirtema: Ολλανδικλη, πρώϊμη, κιτρινόσαρκη
Fina: Γερμανική, ημιπρώϊμη, κιτρινόσαρκη
Ari: Ολλανδική
Arran–Banner: Αγγλική, λευκόσαρκη, ανθεκτική σε πολλές ασθένειες. Είναι από τις πρώτες που έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα και καλλιεργείται σε ευρεία κλίμακα.
Sebago: Αμερικάνικη, λευκόσαρκη, παραγωγική, κατάλληλη για φθινοπωρινή καλλιέργεια, ανθεκτική σε πολλές ασθένειες.
Up–to–date: Αγγλική, όψιμη, λευκόσαρκη
Alpha: Ολλανδική, κιτρινόσαρκη, παραγωγική.
Στο Σκλήθρο οι ποικιλίες πατάτας που καλλιεργούνται είναι η άγκρια (AGRIA) , η σπούντα (SPUDA) και πολύ λίγες βιομηχανικές.
ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΑΤΑΣ
Το ιδεώδες έδαφος για την παραγωγή καλής ποιότητας πατάτας είναι εκείνο που έχει μέση σύσταση, καλή στράγγιση, βαθύ και καλό αερισμό PH 5-5,5 (όξινο). Τα πολύ ελαφρά και τα πολύ βαριά εδάφη είναι ακατάλληλα. Προτιμότερα είναι τα αμμοαργιλώδη, χουμώδη εδάφη, πλούσια σε κάλλιο (K) γιατί είναι φυτό καλιόφιλο και απαιτεί μεγάλες ποσότητες από κάλιο.
Για την προετοιμασία του χωραφιού απαιτούνται 2-3 οργώματα το Φθινόπωρο και την Άνοιξη και ένα φρεζάρισμα πριν από τη φύτευση.
Στο τελευταίο όργωμα πριν από τη φύτευση γίνεται και η λίπανση 15-20 χιλιόγραμμα αζώτου και 10-30 χιλιόγραμμα κάλιο ανά στρέμμα.
Η φύτευση γίνεται όταν η θερμοκρασία του χώματος είναι 4-6 C.
Στο χωριό μας η φύτευση ξεκινάει γύρω στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου και χρησιμοποιούνται πατατοφυτευτικές μηχανές.
Ακολουθούν σκαλίσματα για την καταστροφή των ζιζανίων και το σπάσιμο του επιφανειακού χώματος για να μπορέσουν τα νεαρά φυτάρια να βγουν στην επιφάνεια. Μετά το φύτρωμα ακολουθεί σκάλισμα, παράχωμα των φυτών και φυτοπροστασία.
Η άριστη θερμοκρασία για την ανάπτυξη του φυτού είναι 21-22 Cενώ γιαα τον σχηματισμό των κονδύλων 16-18 C. Οι χαμηλές θερμοκρασίες καθυστερούν την ανάπτυξη του φυτού και συγχρόνως ευνοούν την ανάπτυξη μυκήτων και βακτηρίων.
Όταν οι βροχοπτώσεις δεν επαρκούν απαιτείται άρδευση, ιδιαίτερα στα πρώτα στάδια στης ανάπτυξης και σε περιπτώσεις ξηρασίας ή υψηλών θερμοκρασιών. Στην περιοχή μας ποτίζουμε τις καλλιέργειες κάθε 7 με 10 περίπου μέρες.
Η συγκομιδή γίνεται όταν ξηραίνονται οι υπέργειοι βλαστοί και διακόπτεται η ανάπτυξη των κονδύλων. Το μάζεμα γίνεται με ξερίζωμα των κονδύλλων από ειδικά μηχανήματα, τους πατατοεξαγωγείς, όταν ο καιρός είναι ξερός, γιατί τότε οι πατάτες διατηρούνται καλύτερα.
Συγκομιδή και αποθήκευση
Η συγκομιδή της πατάτας γίνεται με την ωρίμανση, που διαπιστώνεται από το κιτρίνισμα των φύλλων του φυτού και πραγματοποιείται με το χέρι ή με μηχανές.
Η απόδοση κυμαίνεται από 1000 ως 5000 κιλά το στρέμμα ανάλογα με την ποικιλία και τις συνθήκες καλλιέργειας.
Η αποθήκευση του καρπού γίνεται σε αεριζόμενες δροσερές και σκοτεινές αποθήκες ή σε ψυγεία που έχουν σταθερή θερμοκρασία 10-15 Cμε σχετικά υψηλή θερμοκρασία και καλό αερισμό για να κλείσουν οι πληγές των κονδύλων. Μετά η θερμοκρασία της αποθήκης ρυθμίζεται στους 5-8 Cκαι σχετική υγρασία στο 90% προκειμένου ν’ αποφευχθεί η βλάστηση των κονδύλων.
Σε ορισμένες ορεινές περιοχές, το Φθινόπωρο σκάβονται μεγάλοι λάκκοι, που καλύπτονται με άχυρο, φτέρες ή και πλαστικό. Εκεί τοποθετούνται σε σωρούς οι πατάτες και σκεπάζονται με πλαστικό, πάνω στο οποίο τοποθετούνται άχυρα ή φτέρες και στη συνέχεια χώμα πάχους 15-20 εκ.
Ασθένειες
Από τις ασθένειες που προσβάλλουν την πατατιά σημαντικότερες είναι εκείνες που προκαλούνται από μύκητες όπως ο περονόσπορος (Phytophoraintestans), η ριζοκτόνια της πατάτας (Rhizoctoriasolani), η αλτερναρίωση
(Alternariasolani), η αδροκύκωση (FusariumSPP).
Επίσης το βακτήριο Erwiniaaltroseptica προκαλεί το σάπισμα της πατάτας, η αδροβακτηρίωση, που οφείλεται στο PseudomonasSolanacearumκαι διάφορες ιώσεις όπως η «ράβδωση των γεωμήλων», το «καρούλισμα των φύλλων» και η «μωσαϊκή».
Μεγάλες ζημιές προκαλούν και ορισμένα έντομα όπως οι Σιδηροσκώληκες (AgrotesSPP), που τρώνε τα φυτά, η Φθοριμαία που οι προνύμφες της τρώνε τα φύλλα και το βλαστό, ο Δορυφόρος (Leptinotarsadecemlineta), ο οποίος τρώει τα φύλλα είτε σαν τέλειο έντομο είτε σαν προνύμφη κ.α.
Γιορτή Πατάτας στο Σκληθρο
Για να γίνει ευρύτερα γνωστή η «ορεινή πατάτα του Σκλήθρου», έχει καθιερωθεί από το 1999 η «Γιορτή πατάτας», που γίνεται κάθε Αύγουστο και διαρκεί μια περίπου εβδομάδα. Το επταήμερο αυτό διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις με θεατρικές παραστάσεις αγώνες, χορούς, και συναυλίες. Το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων είναι την τελευταία μέρα, οπότε παρασκευάζονται πάνω από πενήντα είδη φαγητών με βάση την πατάτα.
ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΠΑΤΑΤΑ
ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ
Υλικά
4 μεγάλες 125 γραμμάρια μπέικον
2 κρεμμύδια 240 γραμμάρια κασέρι τριμμένο
1 πιπεριά κέρτο 1 κουταλιά βούτυρο
1 μικρή ώριμη ντομάτα λάδι, αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ψήνουμε τις πατάτες 50 λεπτά της ώρας τυλιγμένες σε αλουμινόχαρτο(αφού πρώτα τις έχετε πλύνει και κόψει στη μέση), σε φούρνο προθερμασμένο στους 200 βαθμούς. Σε ζεσταμένο λάδι σοτάρετε την πιπεριά, την ντομάτα, τα κρεμμύδια και το μπέικον ψιλοκομμένο(μέχρι να μαλακώσουν). Αδειάζουμε με κουταλάκι το εσωτερικό από κάθε ψημένη πατάτα , το λιώνουμε και το ανακατεύουμε με το βούτυρο, το μείγμα των λαχανικών, το 1/3 της ποσότητας του τυριού, αλάτι πιπέρι. Γεμίζουμε με το μείγμα τις πατάτες και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί. Ψήνουμε για 5 λεπτά περίπου μέχρι να λιώσει το τυρί.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Ποίημα γραμμένο από τα παιδιά του νηπιαγωγείου :
Η ΠΑΤΑΤΟΥΛΑ
Όμορφη μου πατατούλα
Έχεις χρώμα καφετί
Σαν σε βλέπω στο τηγάνι
Σε αγαπώ πάρα πολύ.
Περιμένω με αγωνία
Και λαχτάρα τη στιγμή
Που η μαμά μου θα σε βγάλει
Νόστιμη τηγανιτή.
Τότε αμέσως θα ορμήσω
Να σε αρπάξω στη στιγμή
Την κοιλίτσα θα γεμίσω
Με ευχαρίστηση πολύ.
ΠΑΤΑΤΟΦΑΓΗΤΑ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΝ ΤΑ ΝΗΠΙΑ
1. Πατατόπιτα
2. Πατάτες τηγανητές
3. Βραστό
4. Πατάτες με κοτόπουλο
5. Πατάτες μπλούμ
6. Πατάτες με αυγά
7. Πατατόψωμο
8. Πατατοσαλάτα
9. Πουρές
10. Πατάτες με κρέας
11. Πατατοσουβλάκια
12. Πιροσκί
13. Πιτσοπατάτα
14. Πατάτες λεμονάτες
15. Πατάτες γεμιστές
16. Πατατοκεφτέδες
17. Πατάτες ψητές
18. Πατάτες βραστές
ΠΑΤΑΤΟΠΑΡΑΜΥΘΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΤΑΤΟΝΗΠΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΑΤΟΣΚΛΗΘΡΟΥ
Ο ΣΟΥΠΕΡ ΠΑΤΑΤΟΥΛΗΣ
Μια φορά στο Πατατοσκλήθρο ζούσε ο Σούπερ-Πατατούλης. Ήταν πολύ χοντρός είχε ένα μικρό κεφάλι και έτρωγε πάντα πατάτες. Έτρωγε πατάτες τηγανιτές, πατάτες στο φούρνο, πατάτες βραστές, πατάτες πουρέ, πατατοκεφτέδες και του άρεσε να διαβάζει βιβλία που μιλούσαν μόνο για πατάτες.
Στο χωριό ζούσε και ο Μισοπατάτας, που ήταν κακός και μισούσε αυτούς που έτρωγαν πατάτες και ήθελε να τους καταστρέψει. Ο Μισοπατάτας μάγευε τις πατάτες και όποιος έτρωγε από τις μαγεμένες πατάτες μεταμορφωνόταν σε καροτοπιγκουίνο και πήγαινε να ζήσει στο Βόρειο Πόλο.
Μια καλοκαιρινή μέρα ο Σούπερ –Πατατούλης σηκώθηκε από το πατατοκρεβατάκι του, έκανε τις πατατοασκήσεις του και ξεκίνησε για το παζάρι. Στο δρόμο σιγοτραγούσε το πατατραγούδι του.
«Γλυκές μου πατάτες σας αγαπώ
Θα πέσω στο γκρεμό αν δε σας βρώ..»
Όταν έφτασε στο παζάρι συνάντησε την κυρία Κρεμμύδα –Σταφίδα που αγόραζε μήλα.
Εγώ θα προτιμούσα πατάτες, είπε ο σούπερ Πατατούλης και προχώρησε πιο κάτω. Το παζάρι είχε πολύ κόσμο και με δυσκολία έφτασε στον πάγκο με τις πατάτες. Δε φανταζόταν όμως ότι τον περίμενε ο Μισοπατάτας μεταμορφωμένος σε Κεφτομυλωνά που πουλούσε πατάτες.
-Καλημέρα σας! Είναι νόστιμες οι πατάτες σας; ρώτησε .
-Και τι θέλεις να σου απαντήσω ότι δεν είναι νόστιμες; Είναι πατατοπεντανόστιμες, απάντησε ο Κεφτομυλωνάς.
-Ωραία γιατί θέλω να φτιάξω πατατόπιτα, πατατοπιτάκια, πατατοψωμί, πατατολουκάνικα, πατατοκεφτέδες, πατατοπατάτες, πατατογλυκό, και άλλα πατατοφαγητά.
Δώστε μου δέκα κιλά, σας παρακαλώ. Ο Κεφτομυλωνάς του έδωσε τις πατάτες που ήταν μαγεμένες και θα τον μεταμόρφωναν σε καροτοπιγκουίνο.
Ο Σούπερ –Πατατούλης έτρεξε χαρούμενος στο σπίτι του τηγάνισε τις πατάτες και κάθισε να φάει. Δεν πρόλαβε να τελειώσει το φαγητό του και ένιωσε ένα χτύπημα στην κοιλιά που όλο και ανέβαινε όλο και πιο πάνω ώσπου η μύτη του μεγάλωσε ,έβγαλε φτερά και έγινε καροτοπιγκουίνος. Πήγε στον πατατ οκαθρέφτη του και κοιτάχτηκε.
Είδε τον εαυτό του και τρόμαξε. Τρέχει στο δρόμο και φωνάζει:
-Κοιτάξτε με, είμαι εγώ ο Σούπερ Πατατούλης!
Κανείς όμως δε του έδινε σημασία.. Ήταν πολύ στεναχωρημένος ώσπου συνάντησε την κυρία Κρεμμύδα –Σταφίδα. Βοήθεια! Είμαι ο Σούπερ Πατατούλης. Έφαγα κάτι πατάτες και έγινα καροτοπιγκουίνος.
-Σε είδα που αγόραζες πατάτες αλλά δεν ήξερα ότι ήταν μαγεμένες. Εγώ θα σε βοηθήσω να γίνεις όπως ήσουν πριν, μα πρέπει να φας κόκκινες ψητές πιπεριές.
-Μα εγώ δε τρώω πιπεριές, μόνο πατάτες.
-Τότε να μείνεις όπως είσαι , είπε η κυρία Κρεμμύδα-Σταφίδα.
-Τί να κάνω; Αυτές τις πιπεριές θα τις φάω…
Έτρεξε η κυρά Κρεμμύδα-Σταφίδα στο παζάρι για να διαλέξει τις πιο κόκκινες πιπεριές.
-Καλημέρα σας κύριε Πιπερένιε. Σήμερα θα διαλέξω μόνη μου τις πιπεριές που θα πάρω και άρχισε να διαλέγει. Μετά έτρεξε στο σπίτι της να ψήσει τις πιπεριές και να τις κάνει σαλάτα. Ύστερα από λίγη ώρα ήρθε ο Σούπερ Πατατούλης έφαγε τις πιπεριές και έγινε όπως ήταν πριν. Ευχαρίστησε την κυρία Κρεμμύδα –Σταφίδα και έλεγε σε όλου ς
πόσο καλή ήταν!!! Όταν το έμαθε ο Μισοπατάτας έσκασε από το κακό του και εξαφανίστηκε μια για πάντα … Έτσι έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα!!
ΑΙΝΙΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΑΤΑ
Με αγαπάς τηγανητή.
Τρώγομαι όμως και βραστή.
Χρώμα έχω καφετί και με βγάζουν από τη γη.
Τι είμαι;
Η πατάτα
________________________________________________________________________
ΤΡΑΓΟΥΔΙ:
ΜΙΑ ΠΑΤΑΤΑ ΧΟΝΤΡΟΥΛΑ
Στίχοι:Γιώργος Χατζηπιερής
Μουσική:Γιώργος Χατζηπιερής
Ερμηνεύει η:
Ελένη Τσαλιγοπούλου
http://www.youtube.com/watch?v=CVvJnEfFwyU
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Η ΠΑΤΑΤΑ
ΤΟ ΦΥΤΟ
ΟΙ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ
Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΑΤΑΣ
Η ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΚΑΙ Η ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ
ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ
ΓΙΟΡΤΗ ΠΑΤΑΤΑΣ
ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ