Επίσκεψη στο Τοπικό Μουσείο: Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου Λέσβου

 

 

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου ιδρύθηκε το 1994 με σκοπό την μελέτη, έρευνα, ανάδειξη, έκθεση, συντήρηση και προστασία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Αποτελεί κοινωφελές νομικό πρόσωπο και εποπτεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η έδρα του Μουσείου βρίσκεται στον οικισμό Σίγρι της δυτικής Λέσβου, στο κέντρο της προστατευόμενης περιοχής του Απολιθωμένου Δάσους, ένα διατηρητέο φυσικό μνημείο με παγκόσμια αναγνώριση.

Αίθουσα Απολιθωμένου ΔάσουςΟι εκθέσεις του Μουσείου περιλαμβάνουν δύο μόνιμους εκθεσιακούς χώρους. Η πρώτη αίθουσα των μόνιμων εκθέσεων του Μουσείου είναι αφιερωμένη στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου και την εξέλιξη των φυτών στη γη. Παρουσιάζεται μέσα από σπάνια απολιθώματα η εξέλιξη των φυτών στη γη, από τους πρώτους μονοκύτταρους οργανισμούς που εμφανίστηκαν στον πλανήτη μας μέχρι την εμφάνιση των ανεπτυγμένων φυτών και τη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους. Η χλωρίδα του Απολιθωμένου Δάσους παρουσιάζεται με τους αντιπροσώπους περισσότερων από σαράντα διαφορετικών ειδών. Απολιθωμένοι κορμοί, κλαδίσκοι, εντυπωσιακά απολιθωμένα φύλλα και αποτυπώματα φύλλων, καρποί και ρίζες των δένδρων παρουσιάζονται μπροστά σε μεγάλων διαστάσεων γραφήματα των φυτών που αντιπροσωπεύουν.

Αίθουσα «Η Εξέλιξη του Αιγαίου»Στην αίθουσα εξέλιξης του Αιγαίου παρουσιάζονται μέσα από εντυπωσιακές μακέτες και γραφήματα, τα γεωλογικά φαινόμενα και διεργασίες που συνδέονται με τη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους καθώς και η γεωλογική ιστορία της λεκάνης του Αιγαίου τα τελευταία 20 εκατομμύρια χρόνια. Παρουσιάζεται η εξελικτική ιστορία της ηφαιστειακής δραστηριότητας στον ελληνικό χώρο, εντυπωσιακές μορφές των ορυκτών του χαλαζία και πετρωμάτων, εκμαγεία κρανίων σημαντικών εξαφανισμένων πρωτευόντων από την Ελλάδα, εργαλεία από τη Λέσβο παλαιολιθικής εποχής από πυριτόλιθο. Οι επισκέπτες του Μουσείου μπορούν να παρακολουθήσουν την καταγραφή σεισμικών δονήσεων σε πραγματικό χρόνο που καταγράφονται από το Σεισμολογικό Σταθμό Σιγρίου καθώς και σεισμολογικών δεδομένων από όλο τον κόσμο.

Το Μουσείο αποτελεί δυναμικό μοχλό πολιτιστικής, οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της περιοχής. Κάθε χρόνο στις εγκαταστάσεις του πραγματοποιούνται διεθνή επιστημονικά συνέδρια, εκθέσεις, διαλέξεις, προβολές και ποικίλες εκδηλώσεις. Κάθε χρόνο στις εγκαταστάσεις του Μουσείου οργανώνονται οι καλοκαιρινές πολιτιστικές εκδηλώσεις «Γιορτές της Γης» καθώς και η Γιορτή Αγροτουρισμού.

Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει δοθεί στην υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και τη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου κάθε χρόνο προσελκύουν το ενδιαφέρον μαθητών τόσο από τη Λέσβο όσο και από την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στους χώρους του Μουσείου έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί σεισμική τράπεζα προσομοίωσης καταστροφικών σεισμών από όλο τον κόσμο. Η σεισμική τράπεζα προσφέρει μια ρεαλιστική εμπειρία της σεισμικής δόνησης στους επισκέπτες του Μουσείου, με σκοπό την κατανόηση του φαινομένου και αφετέρου την εκπαίδευση για τη σωστή αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου.

Το Μουσείο συνεργάζεται με το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO, το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων, με επιστημονικούς φορείς, Μουσεία, Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Πληροφορίες από την Ιστοσελίδα του Μουσείου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση