Μεγάλη Εβδομάδα-Τα Πάθη και η Ανάσταση του Ιησού

Μεγάλη Δευτέρα

Από την ημέρα αυτή αρχίζουν τα Άγια Πάθη του Χριστού μας. Τη μέρα αυτή τιμάται ο Ιωσήφ που είχε περάσει  πολλά κακά από τα αδέρφια του αλλά στο τέλος έγινε βασιλιάς. Όμως τη μέρα αυτή αναφέρεται και η ιστορία της άκαρπης συκιάς.

Την επόμενη μέρα από την είσοδό  Του στα Ιεροσόλυμα ο Ιησούς βγήκε να περπατήσει στους δρόμους  της πόλης. Περπατώντας παρατήρησε μια μεγάλη συκιά με χοντρό κορμό και πυκνό φύλλωμα. Πλησίασε το δέντρο θέλοντας να κόψει ένα σύκο. Το μεγάλο αυτό δέντρο δεν είχε όμως καθόλου καρπούς. Τότε Της είπε: Ποτέ μη ξαναβγάλεις καρπό. Το δέντρο αμέσως ξεράθηκε. Με αυτόν τον τρόπο ο Ιησούς μας διδάσκει ότι πρέπει συνεχώς να προσπαθούμε στη ζωή μας να έχουμε καρπούς, δηλαδή αρετές.

Μεγάλη Τρίτη

Την ημέρα αυτή η εκκλησία μας αναφέρεται στην παραβολή των δέκα Παρθένων.

Ένα βράδυ  δέκα αγνές κοπέλες βγήκαν να υποδεχτούν τον Ιησού κρατώντας από ένα λυχνάρι η κάθε μια για να φωτίζουν το πυκνό σκοτάδι. Περίμεναν αρκετή ώρα. Ο Ιησούς όμως άργησε να έρθει και οι κοπέλες αποκοιμήθηκαν. Τα μεσάνυχτα όμως που ο Ιησούς ήρθε οι κοπέλες τον άκουσαν και έτρεξαν να τον προϋπαντήσουν. Αλλά το λάδι στα λυχνάρια είχε πια σωθεί. Όμως , πέντε από τις κοπέλες είχαν φροντίσει να πάρουν μαζί τους επιπλέον λάδι. Αυτές άναψαν τα λυχνάρια τους  και φωτίζοντας το δρόμο πήγαν να συναντήσουν τον Ιησού. Οι άλλες πέντε πήγαν να αγοράσουν λάδι και όταν επέστρεψαν η πόρτα ήταν κλειστή και δεν τους άνοιξε κανείς. Με αυτόν τον τρόπο ο Ιησούς θέλει να μας δείξει ότι πρέπει να είμαστε πάντα έτοιμοι γιατί δεν ξέρουμε την ώρα και την ημέρα που θα έρθει ο Χριστός μας.

Μεγάλη Τετάρτη

Μια αμαρτωλή γυναίκα ζήτησε να συναντήσει τον Ιησού στο σπίτι του Σίμωνα που εκείνες τις μέρες έμενε. Κρατούσε ένα πολύ ακριβό μύρο. Όταν Τον συνάντησε με δάκρυα στα μάτια του ζήτησε να συγχωρέσει τις αμαρτίες της και έπειτα  με το μύρο άλειψε τα πόδια Του.

Ο Ιησούς συγχώρεσε τις αμαρτίες της και είπε ότι το μύρο αυτό τον προετοίμαζε για την Ταφή Του. Οι μαθητές του Κυρίου και ιδιαίτερα ο Ιούδας   διαμαρτυρήθηκαν για την σπατάλη του Μύρου όμως ο Ιησούς τους είπε να μην ενοχλούν τη γυναίκα.  Ο Ιούδας τότε θυμωμένος έφυγε και πήγε και συνάντησε τους αρχιερείς και συμφώνησε μαζί τους την προδοσία του δασκάλου του για 30 αργύρια.

Τη Μεγάλη Τετάρτη τελείται το μυστήριο του Μεγάλου Ευχελαίου. Ο ιερέας διαβάζει τα 7 ευαγγέλια και τις επτά ευχές. Για κάθε ευαγγέλιο που διαβάζει ανάβει και ένα κερί. Ύστερα ευλογεί το λάδι – μύρο με το οποίο σταυρώνει το μέτωπο το πηγούνι τα μάγουλα και τις παλάμες των πιστών.

Μεγάλη Πέμπτη

Το βράδυ της μέρας αυτής ο Ιησούς και οι μαθητές του συγκεντρώθηκαν κρυφά σε κάποιο σπίτι της Ιερουσαλήμ. Ο  Ιησούς έπλυνε τα πόδια των μαθητών Του δίνοντας παράδειγμα ταπείνωσης.

Έπειτα δείπνησαν όλοι μαζί. Ο δείπνος αυτός ονομάστηκε Μυστικός Δείπνος. Ο Ιησούς ευλόγησε το ψωμί και το κρασί και με αυτόν τον τρόπο μας δίδαξε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.

Κατόπιν είπε καθαρά ότι ένας από τους μαθητές Του θα τον προδώσει. Οι Μαθητές άρχισαν να αναρωτούν τον Ιησού αν εννοεί κάποιον από αυτούς. Αυτός έδειξε τον Ιούδα δίνοντάς του ένα κομμάτι μουσκεμένο ψωμιού. Ο Ιούδας θυμωμένος έφυγε.

Όταν  τελείωσε ο Μυστικός Δείπνος ο Ιησούς και  τους μαθητές Του πήγαν στο όρος των Ελαιών. Εκεί ο Ιησούς γονατίζει και προσεύχεται στον Πατέρα Του ενώ οι μαθητές Του αποκοιμήθηκαν. Σε λίγο φτάνει εκεί ο Ιούδας με Ρωμαίους στρατιώτες και  μετά το φιλί της προδοσίας  που του έδωσε,  οι στρατιώτες συλλαμβάνουν τον Ιησού και τον παραδίδουν στους αρχιερείς Άννα και Καϊάφα .

Τη μέρα αυτή διαβάζονται τα 12 ευαγγέλια και γίνεται αναπαράσταση της Σταύρωσης του Ιησού.

Μεγάλη Παρασκευή

Ο Καϊάφας στέλνει  τον Ιησού στο Πόντιο Πιλάτο.

Σε ποια γλώσσα μίλησαν Ιησούς και Πόντιος Πιλάτος | tovima.grΑυτός τον βρίσκει αθώο προτείνει στους Ιουδαίους μια λύση για να τον σώσει,αλλά αυτοί επιμένουν “Σταύρωσον σταύρωσον  Αυτόν”. Έτσι αναγκάζεται να τον καταδικάσει ενώ προηγουμένως  συμβολικά «πλύνει τα χέρια του»  για να μην έχει ευθύνη.

Τον παραδίνει στους στρατιώτες κι αυτοί, Του φοράνε κόκκινο μανδύα, τον στεφανώνουν με ακάνθινο στεφάνι, του δίνουν καλάμι κοροϊδεύοντας ότι  είναι βασιλιάς. Τον βασανίζουν, του φορτώνουν στους ώμους τον σταυρό και Τον σταυρώνουν ανάμεσα σε δυο ληστές. Μετά από λίγο Φωνάζει δυνατά  «Τετέλεσται».  Κατά το ηλιοβασίλεμα έρχονται ο Ιωσήφ ο Αριμαθαίας με τον Νικόδημο και αποκαθηλώνουν το άψυχο σώμα του

Ιησού το αρωματίζουν και το τοποθετούν  σε ολοκαίνουργιο μνημείο που κλείνουν με μεγάλη πέτρα. Ρωμαίοι στρατιώτες αναλαμβάνουν τη φύλαξή Του.

Η Αποκαθήλωση στις εκκλησίες μας τελείται το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής .

Οι καμπάνες των εκκλησιών χτυπούν πένθιμα όλη την διάρκεια της ημέρας. Η νηστεία τη μέρα αυτή είναι αυστηρότατη, δεν τρώμε ούτε καν λάδι .

Το βράδυ ψάλλονται τα εγκώμια μπροστά στο στολισμένο με λουλούδια Επιτάφιο και γίνεται περιφορά Επιταφίου.

Μεγάλο Σαββάτο-Κυριακή του Πάσχα

Παρόλο τα μέτρα που είχαν πάρει οι αρχιερείς ,οι γραμματείς κι οι φαρισαίοι, παρόλο που είχαν βάλει φρουρούς  έξω από τον Τάφο του Ιησού τίποτε δεν μπορούσε να σταματήσει αυτό που θα ακολουθούσε. Τίποτε δεν μπορούσε να σταματήσει την Ανάστασή Του.

Οι πρώτες που έμαθαν το χαρμόσυνο νέο ήταν οι Μυροφόρες που πήγαν στον Τάφο Του για να τον αρωματίσουν με μύρα. Άγγελος Κυρίου τις περίμενε και τους είπε ότι ο Χριστός Αναστήθηκε!!

Η Θεία Λειτουργία της Αναστάσεως γίνεται το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου. Στις 12 ακριβώς τα μεσάνυχτα σβήνουν τα φώτα της εκκλησίας και προβάλει ο ιερέας από την ωραία Πύλη κρατώντας σε κάθε χέρι από μια δεσμίδα τριάντα τριών κεριών με το Άγιο φως ψάλλοντας το “Δεύτε λάβετε Φως..”Στη συνέχεια ιερείς, ψάλτες και πιστοί βγαίνουν στο περίβολο της εκκλησίας όπου γίνεται η ανάγνωση του Ευαγγελίου της Αναστάσεως και ψάλλεται το “Χριστός Ανέστη εκ νεκρών θανάτω θάνατον πατήσας και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενος”.

Αμέσως μετά αρχίζουν να πέφτουν πυροτεχνήματα και βεγγαλικά. Μετά την Ανάσταση οι πιστοί μεταφέρουν στο σπίτι τους το Άγιο Φως. Στην είσοδο του σπιτιού τους κάνουν με τον καπνό της λαμπάδας, το σχήμα του σταυρού.

Μετά ανάβουν το καντήλι και προσπαθούν να το κρατήσουν τουλάχιστον σαράντα ημέρες.Στη συνέχεια κάθονται στο Πασχαλινό τραπέζι για να φάνε την πατροπαράδοτη μαγειρίτσα (σούπα από αρνίσια ή βοδινά εντόσθια).

Την επόμενη μέρα μαζεύεται όλη η οικογένεια γνωστοί και φίλοι σουβλίζουν το αρνί, τσουγκρίζουν κόκκινα αυγά και τρώνε κουλούρια και τσουρέκια.

Πηγές:

https://www.real.gr/archive_koinonia/arthro/megali_paraskeui_h_apokathilosi_kai_h_tafi-445252/

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%80%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CE%AE%CE%BB%CF%89%CF%83%CE%B7

Κατηγορίες: ΠΑΣΧΑ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.