Πάσχα και χαρά!

Το Πάσχα είναι μια πραγματικά όμορφη γιορτή τόσο για τους μεγάλους,  όσο και για εμάς, τα παιδιά του νηπιαγωγείου . Κι αυτό  γιατί  μας  δίνεται η ευκαιρία να προσεγγίσουμε τη ζωή , τα Πάθη και την Ανάσταση του Χριστού μας, το λόγο που ήρθε στη γη αλλά και το βασικό σημείο της διδασκαλίας Του. Που δεν ήταν άλλο από την ΑΓΑΠΗ!

  • Η γιορτή του Πάσχα μας αρέσει όμως, γιατί φτιάχνουμε ωραίες κατασκευές:                     Να, δείτε μερικές. Την πρώτη, μας την πρότεινε η μαμά της φίλης μας της Ειρήνης, τη δεύτερη η φίλη μας η Ελευθερία και τις άλλες τις αντλήσαμε από το διαδίκτυο (βλ.πηγές). Τι λέτε; Φτιάχνουμε κάποιες από αυτές;

 

  

Α! αυτές τώρα που θα δείτε είναι δικές μας Πασχαλινές  συνθέσεις, είναι τα δεντράκια μας. Γιατί εμείς …μένουμε σπίτι και….δημιουργούμε…



Λήψη αρχείου

  • Το Πάσχα μας αρέσει και για τα όμορφα έθιμα μας:                                                                              Όπως για τα Κόκκινα πασχαλινά αυγά που είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα του Πάσχα. Τα αυγά τα βάφουμε πάντα τη Μεγάλη Πέμπτη.                                             Το αυγό -σύμφωνα με την παράδοση- συμβολίζει τον τάφο του Χριστού που ήταν ερμητικά κλειστός  -όπως και το περίβλημα του αυγού- αλλά έκρυβε μέσα του τη «Ζωή», αφού από αυτόν βγήκε ο Ιησούς και αναστήθηκε.

Μπορεί τα τελευταία χρόνια το αυγά να βάφονται σε διάφορα χρώματα, όμως η παράδοση τα θέλει κόκκινα γιατί το κόκκινο συμβολίζει το αίμα και τη θυσία του Ιησού. Παράλληλα το κόκκινο είναι και το χρώμα της χαράς! Της χαράς από την Ανάσταση του Ιησού. Υπάρχουν όμως και κάποιες ιστορίες που είναι συνδεμένες με το κόκκινο χρώμα των πασχαλινών αυγών.

Ε, και αφού διαβάσω τις ιστορίες επιλέγω να ζωγραφίσω την εκδοχή που μου άρεσε περισσότερο.

Το Πάσχα όμως είναι συνδεμένο με το Τσούγκρισμα των αυγών.                                Πριν φάμε τα κόκκινα αυγά το βράδυ της Ανάστασης ή την Κυριακή του Πάσχα, διαλέγουμε πρώτα ο καθένας το δικό του αυγό και μετά το τσουγκρίζει με το αυγό ή τα αυγά των άλλων. Κάθε φορά που τσουγκρίζουμε λέμε τη φράση «Χριστός Ανέστη» και παίρνουμε την απάντηση «Αληθώς Ανέστη».

Κανονικά πάντως το πρώτο αυγό που βάφεται σε κάθε σπίτι ανήκει στην Παναγία και δεν πρέπει να το «τσουγκρίζουμε». Πολλές νοικοκυρές ακόμα και σήμερα το φυλάνε στο εικονοστάσι όλο το χρόνο μέχρι το επόμενο Πάσχα, αφού λένε πως δεν χαλάει όλη τη χρονιά! Τη Μεγάλη Πέμπτη του επόμενου έτους το φυτεύουν στα χωράφια τους για να είναι εύφορα, ή το κρεμάνε στα μαντριά των ζώων για να είναι γόνιμα.

Το τσούγκρισμα των αυγών συμβολίζει την Ανάσταση του Χριστού μας, μιας και  το αυγό συμβολίζει τη ζωή. Καθώς όταν σπάει το κέλυφος του αυγού γεννιέται μια ζωή έτσι και το πασχαλινό αυγό συμβολίζει το σπάσιμο του Τάφου του Χριστού και την Ανάστασή Του.

Άλλα έθιμα είναι να φτιάχνουμε τσουρέκια

Κουλουράκια

Εξαιρετική συνταγή για Αφράτα κουλουράκια πορτοκαλιού. Πολύ αφράτα, νόστιμα και μοσχοβολάνε πορτοκάλι!! Λίγα μυστικά ακόμα Δοκιμάστε και με ξύσμα λεμονιού (χωρίς το χυμό του), θα με θυμηθείτε!!

μαγειρίτσα και να σουβλίζουμε αρνί.

  • Το Πάσχα μας αρέσει ακόμη γιατί μαθαίνουμε όμορφα τραγούδια όπως το παρακάτω:
  • Υπάρχουν όμως και όμορφα πασχαλινά φύλλα εργασίας για να εξασκούμε το μυαλό μας…

Πηγές

http://krokotak.com/

https://www.langolodisilva.it/2011/08/e-nato-un-nuovo-pollaio.html

Cadre « poulette de Pâques »

http://elenimamanou.blogspot.com/2014/04/blog-post_8.html

https://www.iefimerida.gr/news/407660/giati-vafoyme-ta-ayga-kokkina-simera-megali-pempti

https://megalipanagiathivon.gr/2019/04/25/%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%AF-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%AC%CF%83%CF%87%CE%B1-%CE%B2%CE%AC%CF%86%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5-%CE%BA%CF%8C%CE%BA%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%B1-%CE%B1%CF%85%CE%B3%CE%AC/

 

 

 

Κατηγορίες: ΠΑΣΧΑ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.