ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

Από αυτή την εβδομάδα (1η εβδομάδα του Οκτωβρίου 2021), ξεκινάμε την εφαρμογή των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων στο Ωρολόγιο Πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου για 3 φορές την εβδομάδα (Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη).
Κάθε σχολικό έτος θα ασχολούμαστε και με τους 4 Θεματικούς Κύκλους των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων. Κάθε Κύκλος θα έχει διάρκεια 5-7 εεβδομάδες (2 μήνες) και στη συνέχεια θα ξεκινάμε νέο Κύκλο.
Οι 4 Θεματικοί Κύκλοι και οι προτεινόμενες υποθεματικές για το Νηπιαγωγείο είναι οι εξής:
1. Ζω Καλύτερα – Ευ Ζην: Υποθεματική= Διατροφή – Αυτομέριμνα, Οδική Ασφάλεια
2. Φροντίζω το Περιβάλλον: Υποθεματική = Οικολογία – Παγκόσμια και Τοπική Φυσική Κληρονομιά
3. Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ – Κοινωνική Συναίσθηση & Ευθύνη: Υποθεματική = Ανθρώπινα Δικαιώματα
4. Δημιουργώ & Καινοτομώ – Δημιουργική Σκέψη & Πρωτοβουλία : Υποθεματική = STEM/Εκπαιδευτική Ρομποτική
Ο 1ος Θεματικός Κύκλος με τον οποίο θα ασχοληθούμε τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο 2021 είναι το “Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ”, μέσα από τον οποίο θα προσεγγίσουμε θέματα όπως Αλληλοσεβασμός, Διαφορετικότητα, Ενσυναίσθηση, Συνεργασία, Δημοκρατική Παιδεία κ.ά.
Κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων, είναι απαραίτητη και θα σας ζητηθεί συχνά η συμμετοχή σας, καθώς το πρόγραμμα προάγει και τη συνεργασία Σχολείου – Οικογενείας. Θα σας ενημερώνουμε και θα σας δίνουμε οδηγίες όποτε χρειάζεται. Καλούμαστε όλοι να ανταποκριθούμε σε νέους τρόπους μάθησης που έχουν στόχο την καλυτέρευση όλων κατά την εκπαιδευτική διαδικασία.

Λίγα λόγια για τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων:
Στις δεξιότητες του 21ου αιώνα (UNESCO) περιλαμβάνονται η ανθεκτικότητα, η δημιουργικότητα, η περαιτέρω ανάπτυξη κριτικής σκέψης, η επιχειρηματολογία, η αποτελεσματική επικοινωνία και αλληλεπίδραση με διαφορετικούς πολιτισμούς και διαφορετικές γλώσσες, η ασφαλής και δημοκρατική χρήση της ψηφιακής επικοινωνίας, οι δεξιότητες επιχειρηματικότητας και εντοπισμού νέων ευκαιριών εν μέσω αμφιλεγόμενων και σύνθετων καταστάσεων.
Η τυπική εκπαίδευση και κατάρτιση πρέπει να εφοδιάζει τους πάντες με ένα ευρύ φάσμα δεξιοτήτων που ανοίγουν το δρόμο για την προσωπική ολοκλήρωση και ανάπτυξη, την κοινωνική ένταξη, την ιδιότητα του ενεργού πολίτη και την απασχόληση.
Στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, καλλιεργούνται δεξιότητες με τέτοιο τρόπο ώστε τα παιδιά να αναστοχάζονται πάνω στις γνώσεις και στάσεις τους, να καλλιεργούν το σεβασμό και την προαγωγή των θεμελιωδών αξιών και ελευθεριών, να βιώνουν συναισθήματα και να απολαμβάνουν την έκφραση και τη δημιουργία μέσα από τις δραστηριότες που αναπτύσσουν.
Η διδακτική προσέγγιση θα είναι πάντα μέσω της συμμετοχικής και ανακαλυπτικής μάθησης.

Ξεκινάμε λοιπόν, συνοδοιπόροι, σε νέα μονοπάτια ανακάλυψης της γνώσης!