➡ Λίγα λόγια για την δράση:
«Υπαίθρια Εκπαίδευση»
Σκοπός της δράσης αυτής είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση μαθητών κι εκπαιδευτικών, γονέων και τοπικής κοινωνίας κάθε σχολείου σχετικά με τη σημασία και τα οφέλη της υπαίθριας εκπαίδευσης. Στόχοι της δράσης είναι να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα σχετικά με την κλιματική κρίση, την σημασία της μείωσης των απορριμμάτων, της επαναχρησιμοποίησης, της ανακύκλωσης, της σωστής διαχείρισης του νερού και των φυσικών πόρων. Να γνωρίσουν οι μαθητές τον πλούτο της τοπικής χλωρίδας και τη σημασία του για τη διατροφή μας, την υγεία, την οικονομία και την οικολογική ισορροπία και να ευαισθητοποιηθούν γι’ αυτά με βιωματικό τρόπο έξω στη φύση. Παράλληλα, στόχος είναι να αλλάξει η αυλή του σχολείου με την καλλιέργεια τοπικών φυτών, να πρασινίσει η σχολική αυλή και να καλλιεργηθούν δεξιότητες φροντίδας και χρήσης των φυτών σαν πολύτιμη παρακαταθήκη για το μέλλον.
Για το σκοπό αυτό, ορίστηκε με απόφαση των Συντονιστικών Επιτροπών των Περιφερειακών Δικτύων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Αλλάζω για το Κλίμα», «Αλλάξτε συμπεριφορές: ΑνακυκλωS.O.S.τε!» και «Ένας Κήπος στο σχολείο μου», η Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022 ως κοινή ημέρα δράσης των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των σχολείων των Δικτύων και όχι μόνο, για την Υπαίθρια Εκπαίδευση.
Την ημέρα αυτή, μαθητές κι εκπαιδευτικοί οργανώνουν εκπαιδευτικές δραστηριότητες, στην αυλή του σχολείου ή σε υπαίθριο χώρο (π.χ. πάρκο, άλσος, παραλία) στη γειτονιά τους ή ευρύτερα.
Η Διεθνής Ημέρα Υπαίθριας Εκπαίδευσης ξεκίνησε στη Βρετανία το 2012 κι έχουν συμμετάσχει μέχρι σήμερα πάνω από 10 εκατομμύρια μαθητές σε 170 χώρες. Διεθνείς έρευνες έχουν δείξει ότι η υπαίθρια εκπαίδευση συμβάλλει στην ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων των παιδιών, ενισχύει τη δυνατότητα επίλυσης προβλημάτων και τις δεξιότητες δημιουργίας ομάδας και, βέβαια, είναι διασκεδαστική για τα παιδιά. Τα μαθήματα που γίνονται στην ύπαιθρο είναι μια σημαντική βιωματική εμπειρία που συχνά μας ακολουθεί μια ζωή. Το ενεργητικό και φυσικό παιχνίδι, το παιχνίδι στη φύση είναι ο πρωταρχικός τρόπος με τον οποίο μαθαίνουν τα παιδιά.
➡ Συμμετέχουμε ενεργά στην δράση!
H τάξη μας μεταφέρετε στην αυλή του σχολείου! Στα πλαίσια της θεματικής ενότητας για την «Σπορά» μαζί με τα παιδιά φτιάξαμε «ανακυκλώσιμες ζαρντινιέρες» και φυτέψαμε τους δικούς μας σπόρους και φυτά.
Με αφορμή επίσης το γεγονός ότι η σχολική επιτροπή Αγίου Νικολάου ικανοποίησε το αίτημα του Νηπιαγωγείου μας που έχει υποβληθεί εδώ και ένα χρόνο, και προχωρά στην διαμόρφωση του μπροστινού αύλειου χώρου ώστε ο προαυλισμός των παιδιών να είναι ασφαλής, θέτουμε ως στόχο μας να πρασινίσουμε και να ζωντανέψουμε την σχολική αυλή με διάφορα φυτά και λουλούδια.
Τα παιδιά έφεραν από το σπίτι τους
1)Διάφορους σπόρους, βολβούς ή σπορόφυτα λαχανικών ή λουλούδια εξωτερικού χώρου που μπορούσαμε να φυτέψουμε αυτήν την εποχή και φωτόχωμα
2)Οτιδήποτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί/μεταμορφωθεί σε ζαρντινιέρα (π.χ παλιές γαλότσες, τενεκές λαδιού, ξύλινα κουτιά, παλιά μαγειρικά σκεύη, άχρηστα πλαστικά αντικείμενα, τσίγκινες συσκευασίες προϊόντων κτλ).
➡ Τα παρατηρήσαμε και τα ονοματίσαμε ένα ένα, επεξεργαστήκαμε τα διάφορα αντικείμενα και σκεφτήκαμε σε τι θα μπορούσαμε να μεταμορφώσουμε κάποια από αυτά και πιάσαμε δουλειά. Χωριστήκαμε σε 2 ομάδες. Η μια ανέλαβε το βάψιμο των αντικειμένων και η άλλη το φύτεμα. Φυσικά δεν προλάβαμε σε μια μέρα να τα τελειώσουμε όλα. Την επόμενη οι ομάδες άλλαξαν εργασίες. Το αποτέλεσμα ενθουσίασε τα παιδιά!
➡ Φτιάξαμε και σκιάχτρα για να μην έρθει κανένα πουλάκι και μας πάρει τα σποράκια
➡ Τα προσέχουμε πολύ τα φυτά μας! Τα ποτίζουμε καθημερινά και παρατηρούμε πως μεγαλώνουν! Όταν θα μεγαλώσουν αρκετά θα σας δείξουμε κι άλλες φωτογραφίες! Άλλωστε έχουμε και συνέχεια. Μεγάλες ρόδες μας περιμένουν να τις δώσουμε χρώμα και να τις μεταμορφώσουμε σε πολύχρωμες γλαστρούλες!
Τα φυτά μας μεγαλώνουν! Έχουμε φρέσκα κρεμμυδάκια, κουκιά και σπανάκι! Και πανέμορφα λουλούδια φυσικά!