Ήρθε ο Λάζαρος ήραθαν τα Βάγια…

Η Ανάσταση του Λάζαρου συμβολίζει τη Νίκη του Χριστού απέναντι στο θάνατο. Στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας, ανήμερα της γιορτής του Λαζάρου κατασκεύαζαν το «Λαζαράκι», ένα ομοίωμα του Λάζαρου και κρατώντας το Λαζαράκι και ένα καλάθι στολισμένο με λουλούδια, γύριζαν από σπίτι σε σπίτι και τραγουδούσαν τα «Λαζαράκια», τα κάλαντα του Λαζάρου για να διηγηθούν την ιστορία του αναστημένου φίλου του Χριστού και να μαζέψουν αυγά για το Πάσχα…

    

-Προσπάθησε κι εσύ από το σπίτι να φτιάξεις τον δικό σου «Λάζαρο» . Θα χρειαστείς:

-1 κουτάλα ξύλινη

-ένα πανί ή χειροπετσέτα λευκή

– μαρκαδόρους

– μια κορδέλα ή λαστιχάκι

-αν θέλουμε λουλουδάκια διακοσμητικά

Τοποθετούμε το πανί πάνω στην κουτάλα και το δένουμε με μια κορδέλα ή ένα λαστιχάκι έτσι ώστε να σχηματίσουμε το κεφάλι του «Λαζάρου» μας. Έπειτα, ζωγραφίζουμε τα μάτια, μύτη και στόμα. Τέλος αν θέλουμε κολλάμε στο κεφάλι του λουλουδάκια . Έτοιμος «ο Λάζαρος»!

-Τώρα πάμε να μάθουμε τα κάλαντα του Λαζάρου και να τα τραγουδήσουμε!

Πού ’σαι Λάζαρε,
πού είναι η φωνή σου,
που σε γύρευε
η μάνα κι η αδερφή σου.
Ήμουνα στη γη,
στη γη βαθιά χωμένος
κι από τους εχθρούς,
εχθρούς βαλαντωμένος.

Βάγια, βάγια των Βαγιών
τρώνε ψάρια, τον κολιόν
και την άλλη Κυριακή
ψήνουν το παχύ τ’ αρνί.

 

Λαζαράκια

Ανήμερα το Σάββατο του Λαζάρου οι νοικοκυρές, έφτιαχναν τα «Λαζαράκια». Τα «λαζαράκια» είναι νηστίσιμα κουλουράκια που τους δίνουμε το σχήμα ανθρώπου με σταυρωμένα χέρια , όπως ήταν δηλαδή ο Λάζαρος όταν τον βρήκε ο Χριστός.

“Λάζαρο αν δεν πλάσεις, ψωμί δεν θα χορτάσεις” έλεγαν.

Η συνταγή και η διαδικασία είναι σχετικά εύκολη και μπορούμε να την κάνουμε με τα παιδιά.

 

-Πάμε να τα φτιάξουμε κι εμείς «λαζαράκια»; Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι:

 

ΥΛΙΚΑ:

1 ΚΙΛΟ ΑΛΕΥΡΙ ΣΚΛΗΡΟ (ΓΙΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ)

1/2 ΦΛΙΤΖΑΝΙ ΖΑΧΑΡΗ

2 ΦΛΙΤΖΑΝΙΑ ΣΤΑΦΙΔΕΣ

1 ΦΛΙΤΖΑΝΙ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΑ ΚΑΡΥΔΙΑ (ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ)

2 ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ ΞΗΡΗ ΜΑΓΙΑ

2 ΚΟΥΤΑΛΑΚΙΑ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ ΚΑΝΕΛΛΑ

ΓΑΡΙΦΑΛΑ Ή ΜΟΣΧΟΚΑΡΦΙΑ

 

Παίρνουμε ένα ποτήρι χλιαρό νερό και διαλύουμε τη μαγιά. Ρίχνουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ ή σε μια πλαστκή λεκάνη. Κάνουμε μια γουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε τη ζάχαρη, το λάδι και τη διαλυμένη μαγιά. Ζυμώνουμε και αφήνουμε και τα παιδιά να ζυμώσουν προσθέτοντας χλιαρό νερό μέχρι η ζύμη να γίνει αρκετά σφιχτή. Προσθέτουμε τα καρύδια τις σταφίδες, την κανέλλα και ζυμώνουμε καλά. Η ζύμη δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια μας.

Μόλις η ζύμη ετοιμαστεί δίνουμε στα παιδιά από ένα μικρό μπαλάκι και τους ζητάμε να το κάνουν ανθρωπάκι και τοποθετούν τα λαζαράκια τους σε λαδόκολλα πάνω στο ταψί. Για ματάκια και στόμα βάζουμε μοσχοκαρφια.

Ανάβουμε το φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία (40 – 50 βαθμούς κελσίου) και τα αφήνουμε μέχρι η ζύμη να φουσκώσει. Στη συνέχεια ανεβάζουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς κελσίου και τα ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν.

 

 

Εδώ θα βρεις ένα παιχνίδι με ιστορίες του Πάσχα απο την συνάδελφο  Μαρίνα Ζαχαρία