Δραστηριότητεs διάχυσης του σχεδίου Erasmus+ “My culture, your culture, our culture”

Δραστηριοτητες διάχυσής  του Ευρωπαϊκού σχεδίου Erasmus+ ΚΑ 2 με τίτλο  “My culture, your culture, our culture ” που υλοποιεί το σχολείο μας .
Παρουσίαση και διάχυση του Ευρωπαϊκού σχεδίου Erasmus+ μέσω τηλεσιμεναρίων και τηλεημερίδων
Την Τρίτη 15 Ιουνίου 2021 και ώρα 18:30-20:30 μέσω τηλεσεμιναρίου έγινε η παρουσίαση του Ευρωπαϊκού σχεδίου Erasmus+KA2 με τίτλο
“My culture, your culture, our culture ” που υλοποιεί το Νηπιαγωγείο Ριζαριού ,από την Προϊσταμένη του κ. Μαγκιώση Άννα η οποία είχε και τον γενικό συντονισμό του όλου σχεδίου με σκοπό τη διάχυσή του.
Για τις ανάγκεσ του σχεδίου έχουν ιδρυθεί  2 υποστηρικτικά e Twinning έργα με τον ίδιο τίτλο!
Το εξ αποστάσεως σεμινάριο διοργανώθηκε από το ΠΕ.Κ.Ε.Σ Θεσσαλίας δια της Συντονίστριας Εκπαιδευτικού Έργου, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και της στήριξης του εκπαιδευτικού έργου των Νηπιαγωγών και είχε θέμα:
  •  Ευρωπαϊκά Προγράμματα Erasmus+ και e Twinning 
  •  Παρουσίαση και διάχυση του Ευρωπαικού σχεδίου Erasmus+
  •  Δυνατότητες κι οδηγίες εμπλοκής σε e Twinning και έργα
Εισηγητές: κ. Ευανθία Κοτρώτσιου, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου και η κ.Μαγκιώση Άννα, συντονίστρια του έργου και προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου η οποία διετέλεσε επί σειρά ετών προωθήτρια Ευρωπαϊκών προγραμμάτων A/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Ν Τρικάλων ,είναι πολυβραβευμένο μέλος κι εμψυχώτρια της e Twinning κοινότητας και διαθέτει εξαιρετική πείρα στη διαχείριση ευρωπαϊκών σχεδίων.
Στο πρώτο μέρος του σεμιναρίου δόθηκαν πληροφορίες σχετικά με τα Ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus + e Twinning από την κ.Μαγκιώση Άννα κι ακολούθησε η παρουσίαση του σχεδίου Erasmus +”Μy culture ,your culture, our culture” Στο έργο συμμετείχαν σχολεία από Ελλάδα ,Πορτογαλία, Πολωνία, Ιταλία και Λιθουανία, ήταν διάρκειας 2 ετών και χρηματοδοτήθηκε από την ευρωπαϊκή ένωση σε συνεργασία με το ΙΚΥ που είναι και ο Εθνικός φορέας της χώρας.
                                                                                               
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασηs του έργου προβλήθηκαν πολιτιστικές δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν εντός κι εκτός του σχολείου και σε συνεργασία με διάφορους φορείς που έχουν σχέση με τον πολιτισμό ,φωτογραφικό υλικό και βίντεο από τις συναντήσεις των εταίρων ,τα τελικά προϊόντα του έργου καθώς και ο αντίκτυπος που είχε το σχέδιο για τα παιδιά ,τους εκπαιδευτικούς και τα εμπλεκόμενα σχολεία αλλά και την ευρύτερη τοπική κοινωνία.
Ο βασικός σκοπός του έργου ήταν να εκπαιδεύσει άτομα, ενσωματωμένα στην πολιτιστική ταυτότητα της εποχής μας ,προσεγγίζοντας με σεβασμό και κατανόηση τους διαφορετικούς πολιτισμούς κι αναγνωρίζοντας τον πολιτισμικό πλούτο και την ποικιλομορφία, αντιλαμβανόμενοι τον πολιτισμό ως χώρο δημιουργίας, που οδηγεί σε οικονομική και κοινωνική βιωσιμότητα.
Στόχος του σχεδίου ήταν η καλλιέργεια πολιτιστικής συνείδησης στα παιδιά ,αρχίζοντας από πολύ μικρή ηλικία!
Η αξία της πολιτιστικής Εκπαίδευσης σε αυτή την ηλικία είναι ανεκτίμητη, αφού τότε χτίζονται συνήθειες και συμπεριφορές και μορφοποιούνται χαρακτήρες και οικοδομείται ο τρόπος σκέψης των μικρών παιδιών.
Η επαφή με τον πολιτισμό ενθαρρύνει τα παιδιά να συμμετάσχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία, να γνωρίσουν την πολιτιστική τους κληρονομιά και να καλλιεργήσουν την πολιτιστική τους συνείδηση.
Κι όσο πιο σύντομα θα αρχίσει αυτή η καλλιέργεια στα μικρά παιδιά, τόσο πιο βαθιά θα ενσωματωθεί μέσα τoυς.
Επιμέλεια έκδοσης:  Μαγκιώση Άννα