Μαθαίνοντας για την κυρά Σαρακοστή

Μπορεί να συνεχίζουμε τα μαθήματα με τηλεδιάσκεψη αλλά γονείς και παιδιά συμμετέχουν δινοντας τον καλυτερό τους εαυτό και το διασκεδάζουν μαζί μας!Και να τι προέκυψε όταν ζητήσαμε να μας φτιάξουν την κυρα Σαρακοστή!

Υλικά για τη ζύμη

  • 3 κούπες αλεύρι
  • 1 κούπα  αλάτι
  • 1 κούπα  νερό

Ζυμώνουμε τα υλικά μέχρι να γίνουν ζυμάρι .Μετά πλάθουμε την κυρα Σαρακοστή και προσθέτουμε επτά (7) πόδια ,όσες είναι  και οι εβδομάδες απο την Καθαρά Δευτέρα μέχρι το Πάσχα .Δεν  βάζουμε στόμα ,αφού η Κυρα Σαρακοστή νηστεύει και να σταυρώσουμε τα χέρια της ,αφού προσεύχεται. Σειρά έχει η ποδιά της που μπορούμε να τη διακοσμήσουμε με κόκους απο μπαχάρι  ή  γαρύφαλλα ή διάφορα όσπρια.Και όταν τελειώσουμε βάζουμε τη λαδόκολλα μας σε ταψί και ψήνουμε στον αέρα στους 160ο για περίπου  20-30 λεπτά μέχρι να στεγνώσει η κυρά-Σαρακοστή μας και όχι να ψηθεί.

  

   

Μπορούμε επίσης με νεροχρώματα να  χρωματίσουμε τη Σαρακοστή μας χρησιμοποιώντας τη φαντασία μας ! Και η Κυρά Σαρακοστή μας είναι έτοιμη!

Κάθε  Σάββατο θα πρέπει να κόβουμε ένα ποδαράκι  ένα ποδαράκι, ξεκινώντας από το Σάββατο μετά την Καθαρά Δευτέρα και το Μ. Σάββατο θα κόψουμε και  το τελευταίο. Η κυρα Σαρακοστή ,που είναι  ένα παλιό έθιμο ,είχε  σκοπό να διευκολύνει τις νοικοκυρές στο να γνωρίζουν σε πόσες μέρες ερχεται το Πάσχα. Ήταν δηλαδη σαν ένα είδος  ημερολόγιου.

Καλή επιτυχία !

Επιμέλεια άρθρου : ‘Αννα Μαγκιώση