1,2,3 …αρχίζουν τα σχολεία!

Μια ακόμη σχολική χρονιά ξεκινάει και κάποια παιδάκια περνάνε για πρώτη φορά το κατώφλι του πρώτου τους σχολείου που λέγεται Νηπιαγωγείο.

Το νηπιαγωγείο είναι το πρώτο σκαλοπάτι της συστηματικής αγωγής κι εκπαίδευσης των παιδιών κι ένα σχολείο που θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη τους, αρκεί να το βιώσουν σαν έναν χώρο όπου έχουν περάσει όμορφα και δημιουργικά. Όλοι θυμόμαστε τα ωραία ,πόσο μάλλον ένα παιδί! Ας φροντίσουμε λοιπόν να του δώσουμε τις καλύτερες αναμνήσεις ,φεύγοντας για το δημοτικό!

Η σημαντικότερη αποστολή του νηπιαγωγείου -χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το παιδί δεν θα αποκτήσει γλωσσικές και μαθηματικές δεξιότητες -είναι η διαμόρφωση του χαρακτήρα των παιδιών και η κατάκτηση σημαντικών αξιών όπως :αλληλεγγύη, περιβαλλοντική συνείδηση, σεβασμός προς τον εαυτό του, τους άλλους και τις αξίες της ζωής, υπευθυνότητα, συνεργασία, αποδοχή της διαφορετικότητας, κατανόηση, εμπιστοσύνη, δημιουργικότητα, αυτοεκτίμηση, τήρηση των κανόνων. Πράγματα που πρέπει πρώτα να τα έχει διδαχθεί από το σπίτι, το πρώτο του και σημαντικότερο «σχολείο».

Για όλα τα άλλα θα έχει πολλά χρόνια μπροστά του, αρχής γενομένης από την Α’ δημοτικού για να τα μάθει. Κανένα παιδί δεν έμεινε χωρίς να μάθει να γράφει και να διαβάζει. Αλλά δεν είναι το Νηπιαγωγείο το μέρος αυτό. Σίγουρα διδάσκεται γράμματα κι αριθμούς αλλά δεν σημαίνει ότι είναι απροετοίμαστο για το δημοτικό αν δεν ξέρει την αλφαβήτα απ’ έξω!

Θέλουμε ένα χαρούμενο κι ευτυχισμένο παιδί κι όχι ένα παιδί που δεν θέλει να έρθει στο σχολείο και κλαίει για να το αποφύγει.

Συμμαχήστε με τους εκπαιδευτικούς στις καλές πρακτικές που ενδεχομένως να επιδιώξουν να περάσουν στο παιδί: π.χ. διατροφικές συνήθειες, ασφάλεια, ανακύκλωση, περιβαλλοντική και κυκλοφοριακή αγωγή κ.α. Η δική σας υποστήριξη σε ορθές συμπεριφορές θα συμβάλλει στην όλη προσπάθεια του σχολείου.

Προσέλθετε με θετική διάθεση στο σχολείο και συζητήστε με τις Νηπιαγωγούς αυτό που σας προβληματίζει ή τις απορίες σας και σίγουρα μια λύση θα βρεθεί.

Σκεφτείτε ότι τις εμπιστεύεστε τον πολυτιμότερο θησαυρό σας ,το ίδιο το παιδάκι σας. Κάντε λοιπόν το καλύτερο για το παιδί σας  κι αφήστε το παιδαγωγικό έργο πάνω τους. Μην ξεχνάτε ότι αυτή είναι η δουλειά τους και έχουν σπουδάσει κάποια χρόνια το συγκεκριμένο αντικείμενο.

Δώστε στο παιδί να καταλάβει ότι το νηπιαγωγείο σαν έναν όμορφο χώρο δημιουργίας, μάθησης και χαράς. Όταν θα τελειώσει κάποιος θα είναι πάντα εκεί για να το περιμένει και να γυρίσουν ξανά στο σπίτι, που είναι το μικρό του βασίλειο. Αποδείξτε του ότι δεν το εγκαταλείπεται επειδή πρέπει να έρθει στο σχολείο για κάποιες ώρες!

Και φυσικά μην ενδώσετε στο γοερό κλάμα του κυρίως τις πρώτες μέρες που κάποια παιδάκια απογαλακτίζονται πιο δύσκολα από άλλα,όσο κι αν σας πονάει αυτό…

Οι πρώτες μέρες είναι δύσκολες για όλους μας, όμως όταν το παιδί χτίσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τη Νηπιαγωγό του, θα ηρεμήσει και θα αποδεχτεί αυτόν τον αποχωρισμό τελικά !Απλά θέλει τον χρόνο του.

Και φυσικά εδώ θέλει την άμεση συνεργασία εκπαιδευτικού και γονέα και να είστε σίγουροι ότι το αποτέλεσμα θα είναι θετικό. Τυχόν σχόλια και διαφωνίες που αφορούν προσωπικά εσάς και το παιδί σας, θα πρέπει να γίνονται χωρίς την παρουσία παιδιών ή άλλων γονέων.

Μάθετε στο παιδί σας να αυτοεξυπηρετείται (τουαλέτα, πλύσιμο χεριών, τακτοποίηση και φυσικά τρόπους καλής συμπεριφοράς. Στείλτε το πάντα περιποιημένο στο σχολείο. Φροντίστε τα ρούχα του και τα παπούτσια του να είναι άνετα κι όχι «τα καλά «του, γιατί παιδί είναι και θα τρέξει και παίξει και θα πέσει και θα κυλιστεί το χορτάρι! Δεν χρειάζεται να στενοχωρηθεί επειδή λέρωσε τα καλά του ρούχα και θα το μαλώσετε όταν γυρίσει στο σπίτι.( Πράγμα που συμβαίνει κι όλοι το ξέρουμε) Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί να το διευκολύνουμε στη δύσκολη αυτή του προσαρμογή, ειδικά των πρώτων ημερών. Μια μεγάλη αγκαλιά κι ένα τρυφερό φιλί είναι το καλύτερό του δώρο γυρνώντας  στο σπίτι!

Να ρωτάτε κάθε μέρα το παιδί σας πώς πέρασε, τι του άρεσε, αν υπάρχει κάτι που το ενόχλησε. Βρείτε χρόνο να συζητήσετε μαζί του ,να πείτε τα νέα σας καθημερινά, έστω και για λίγα λεπτά. Κι όλα θα πάνε καλά! Να είστε σίγουροι!

Να έχουμε όλοι  μια υπέροχη σχολική χρονιά με υγεία !Καλή μας αρχή!

 

Επιμέλεια άρθρου : Άννα Μαγκιώση