Εκδηλώσεις στα πλαίσια της πολιτιστικής εβδομάδας στο Νηπιαγωγείο Ριζαριού!

Στα πλαίσια του ευρωπαϊκού σχεδίου Erasmus +ΚΑ2 ,Σχολικές Στρατηγικές Συμπράξεις «My culture, your culture, our culture»  που υλοποιεί το Νηπιαγωγείο μας ,οι πολιτιστικές εκδηλώσεις συνεχίζονται  προσπαθώντας να καλύψουμε τα κενά που δημιουργήθηκαν λόγω του κορονοϊού!

Mέσα σ αυτές  περιλαμβάνονται και παραστάσεις  Θέατρου Σκιών  με τον Καραγκιόζη και την παρέα του μια και ο Καραγκιόζης ανήκει στη λαική μας παράδοση!

Τηρώντας όλα τα μέσα προστασίας που επιβάλλονται λόγω Covid και στον αύλιο χώρο του Νηπιαγωγείου μας είχαμε τη χαρά να απολαύσουμε ξανά τον υπέροχο κ Κοσμά , τον καραγκιοζοπαίχτη ,με τις καταπληκτικές παραστάσεις-ιστορίες του! Μικροί και μεγάλοι διασκεδάσαμε ,γελάσαμε πολύ και το καταευχαριστηθήκαμε! Και θα το ξανακάνουμε! Γιατί η ζωή θέλει και διασκέδαση θέλει και γέλιο!

  

Καραγκιόζης, αποτελεί την πιο αγνή έκφραση του λαϊκού πολιτισμού και μεγάλωσαν γενιές και γενιές με τα καμώματά του!Για την καταγωγή του Καραγκιόζη έχουν διατυπωθεί αρκετές θεωρίες. Πιο πειστική είναι αυτή που τον θέλει να κατάγεται από τη μακρινή Ανατολή (Κίνα και Ινδία) και μέσω Τουρκίας να ήλθε στην Ελλάδα κατά την εποχή της Τουρκοκρατίας.

Οι βασικοί ήρωες του Καραγκιόζη

 • Καραγκιόζης: Ο πρωταγωνιστής του θεάτρου σκιών. Είναι κακάσχημος και καμπούρης, μόνιμα φτωχός και σαρκαστής των πάντων. Σοφίζεται χίλια τεχνάσματα για να τα βολέψει στη ζωή και τα καταφέρνει περίφημα, μ’ όλο που φορτώνεται καρπαζιές κάθε τόσο.
 • Κολλητήρης και Κοπρίτης: Γιοι του Καραγκιόζη, «κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν» του πατέρα τους.
 • Μπαρμπαγιώργος: Θείος του Καραγκιόζη, που εκφράζει τον πρωτόγονο, απλοϊκό, αλλά αχάλαστο Έλληνα. Ζει σε κάποιο χωριό της Ρούμελης και έρχεται στην πόλη για δουλειές ή για να βοηθήσει τον ανιψιό του.
 • Χατζηαβάτης: Φοράει τουρκική φορεσιά και σκούφια. Είναι τίμιος και σοβαρός, αλλά συχνά ενδίδει στους πειρασμούς του Καραγκιόζη και διαπράττει μαζί του διάφορες μικροαπάτες.
 • Σιορ-Διονύσιος ή Νιόνιος: Είναι κατά φαντασία αριστοκράτης, που δυτικοφέρνει και μιλάει με το ζακυνθινό ιδίωμα.
 • Σταύρακας: Μάγκας και ψευτοπαλληκαράς, φίλος του Καραγκιόζη, που συχνά πυκνά τον χλευάζει.
 • Βεληγκέκας: Τουρκαλβανός, εκτελεστικό όργανο του Πασά.
 • Μορφονιός: Υπερβολικά άσχημος, με μεγάλο κεφάλι και τεράστια μύτη, που θεωρεί τον εαυτό του μέγα εραστή.
 • Μπέης: Πλούσιος αστός, που αναθέτει δουλειές στο Καραγκιόζη μέσω του Χατζηαβάτη.
 • Βεζύρης ή Πασάς: Αντιπροσωπεύει την τουρκική εξουσία.
 • Αγλαϊα :  Η γυναίκα του Καραγκιόζη

Ο εξελληνισμός του Καραγκιόζη πρέπει να ξεκίνησε το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα, από την Ήπειρο, όταν καραγκιοζοπαίχτες της εποχής εκείνης παρουσίαζαν την παράσταση με το Μεγαλέξανδρο και το φίδι, συνδέοντας έτσι για πρώτη φορά τον Καραγκιόζη με την ελληνική λαϊκή παράδοση.

Πηγή: https://www.sansimera.gr/articles/966

Επιμέλεια άρθρου : ‘Αννα Μαγκιώση