Οι εκδηλώσεις μας για την ημέρα των μουσείων (18 Μαΐου 2021)

Το μουσείο είναι ένα σημαντικό εργαλείο στην προσχολική εκπαίδευση, επειδή το ενδιαφέρον και η δημιουργικότητα, η βιωματική μάθηση και η ανακάλυψη, βοηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν καλύτερα τον κόσμο γύρω τους και τα εκθέματα προσφέρουν πολλές “αναγνώσεις”.
Μπορεί να μην είχαμε τη δυνατότητα να επισκεφτούμε ένα μουσείο της πόλης μας αυτή την ημέρα λόγω του Covid,αλλά γιορτάσαμε την ημέρα των μουσείων με την πρέπουσα λαμπρότητα,αφου αποτελεί μια απο τις δραστηριότητές μας κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης της πολιτιστικής εβδομάδαςτου σχολείου μας,συνδιάζοντας τον πολιτισμό με την τεχνολογία!
‘Ετσι και εικονική περιήγηση κάναμε στο μουσείο της Ακρόπολης και της Κνωσσού (κατόπιν επιλογής των παιδιών ) και την “Πεπλοφόρο ” χρωματίσαμε online μέσα απο σχετικό tool και αρχαίους ελληνικούς αμφορείς φτιάξαμε και μουσεία κατασκευάσαμε και για τα είδη των μουσείων μιλήσαμε και τηλεσυνάντηση είχαμε με τους εταιρους μας που συμμετέχουν στο Erasmus+σχέδιο σχετικά με τον πολιτισμό “Μy culture ,your culture, our culture”από Πορτογαλία ,Ιταλία,Λιθουανίακαι Πολωνία!
Και φυσικά δημιουργήσαμε και το δικό μας σχολικό μουσείο!
Τα μουσεία είναι σημαντικά εκπαιδευτικά περιβάλλοντα και προσφέρουν σημαντικές δυνατότητες μάθησης.
 
  
  
   
Οι συλλογές που εκτίθενται σε μουσεία παρέχουν στους μαθητές μια απτή σύνδεση με το χρόνο, τα μέρη, τις εκδηλώσεις ή τους ανθρώπους και τους επιτρέπουν να βιώσουν την εξέλιξη της ανθρώπινης ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η εκμάθηση σε μουσεία βοηθά τους μαθητές να κατανοήσουν την ιστορική αξία των αντικειμένων, να σεβαστούν τους διαφορετικούς πολιτισμούς και να κατανοήσουν την πολυπολιτισμικότητα. Η εξερεύνηση των μουσείων δίνει στους μαθητές τη δυνατότητα να συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία απόκτησης γνώσεων και να εκφράζουν σκέψεις και συναισθήματα και μπορεί να οδηγήσει σε πολύπλευρη μάθηση, ανάπτυξη δεξιοτήτων κριτικής σκέψης και απόκτηση δεξιοτήτων δια βίου μάθησης, επειδή η μάθηση δεν περιορίζεται στην τάξη.
Επιμέλεια  άρθρου : ‘Αννα Μαγκιώση