Σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση – οδηγίες

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ

Γειά σας, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ με ΥΓΕΙΑ πάνω απ’ όλα!!!

Ξεκινάμε ένα μεγάλο εγχείρημα, για την επιτυχία του οποίου είναι καίρια η συμβολή όλων. Η εξ αποστάσεως διδασκαλία συνιστά το πλέον πρόσφορο εργαλείο για να διατηρήσουν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί μας την επαφή τους με την εκπαιδευτική διαδικασία στις παρούσες, έκτακτες συνθήκες που βιώνει η χώρα μας – χωρίς να αποσκοπεί στο να υποκαταστήσει τη δια ζώσης εκπαίδευση.

Η  διαδικασία   υλοποιείται   από   κάθε   εκπαιδευτικό   είτε   με σύγχρονες,   είτε   με ασύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας, είτε συνδυαστικά:

  • Σύγχρονη (τηλεκπαίδευση) είναι η απευθείας διδασκαλία και μετάδοση μαθήματος σε πραγματικό χρόνο από εκπαιδευτικό, μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, σε μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές που παρακολουθούν ζωντανά μέσω υπολογιστή, κινητού ή tablet. Στην πλατφόρμα μπορεί κανείς να συνδεθεί και διαδικτυακά και τηλεφωνικά.
  • Ασύγχρονη είναι η διδασκαλία κατά την οποία ο/η μαθητής/τρια συνεργάζεται με τον εκπαιδευτικό σε διαφορετικό χρόνο από τη διαδικασία παράδοσης του μαθήματος ή δημιουργίας υλικού από τον εκπαιδευτικό, έχοντας πρόσβαση σε μαθησιακό υλικό και χρονοδιάγραμμα μελέτης μέσω διαδικτύου (σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες ή πλατφόρμες που παρέχει το Υπουργείο).

Παρακάτω θα σας παρουσιάσουμε τα βασικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε ως γονείς για να συνδεθείτε στο περιβάλλον της εικονικής τάξης του σχολείου μας, για το ΜΑΘΗΜΑ.

Η Πλατφόρμα λέγεται Webex και τα βήματα τα οποία θα σας δείξουμε ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ είναι ΑΠΛΑ:

Το πρώτο  που πρέπει να κάνετε είναι να πατήσετε στο Link (σύνδεσμο), το οποίο θα σας σταλεί, από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου.

Πατώντας πάνω στο σύνδεσμο(Link), έχετε να ακολουθήσετε τις εξής οδηγίες: Η Πλατφόρμα που τώρα χρησιμοποιούμε είναι το Cisco Webex Μeetings .Η εικονική τάξη  η οποία θα δημιουργηθεί ,θα έχει  το όνομα της υπεύθυνης   Νηπιαγωγού που θα τη διαχειρίζεται.  Θα δείτε ότι  κατεβαίνει αυτόματα ένα αρχείο κάτω αριστερά, για να εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας ένα πρόγραμμα. Δεν χρειάζεται να το εγκαταστήσετε.

Μπορείτε να συνεχίσετε χωρίς εγκατάσταση και θα πατήσετε πάνω στο open the desktop app και στη συνέχεια θα επιλέξετε να πατήσετε στο  join from your browser.

Θα σας ζητηθούν κάποιες πληροφορίες, στις οποίες θα συμπληρώσετε το όνομα του παιδιού στα ελληνικά και το πρώτο γράμμα από το επίθετο. Στη δεύτερη σειρά συμπληρώνεται το email σας και πατάτε την επιλογή next.

Θα σας ζητήσει την άδεια για να χρησιμοποιήσει το μικρόφωνο και πρέπει να πατήσετε στο επιτρέπεται και μετά πατάτε το ΟΚ ξανά το ΟΚ για να ενεργοποιηθεί η κάμερα και το μικρόφωνο και μετά πατάτε το Join meeting.

Έχει γίνει η σύνδεση και περιμένετε να συνδεθείτε και στο εικονικό δωμάτιο για το ΜΑΘΗΜΑ. Τα παράθυρα που ανοίγουν δεν χρειάζονται, πατάμε το Χ για να τα κλείσουμε και μετά το ΟΚ.

Αυτό είναι το περιβάλλον της εικονικής κάμερας και κάτω υπάρχει ένα οριζόντιο ΜΕΝΟΥ:                                                             Το 1ο  ΚΟΥΜΠΙ από αριστερά είναι το μικρόφωνο και για να λειτουργήσει και να είναι ΑΝΟΙΧΤΟ πρέπει να το πατήσετε για να γίνει ΜΑΥΡΟ. Θα το χρησιμοποιήσετε όταν δώσει η κυρία την έγκριση.

Το 5ο ΚΟΥΜΠΙ δίπλα από το ανθρωπάκι είναι το chat και όταν το πατήσετε, γίνεται γαλάζιο και μπορούν τα παιδιά να γράψουν  μια ερώτηση, ένα χαιρετισμό….

Το 2ο ΚΟΥΜΠΙ είναι η κάμερα και πρέπει να τo πατήσετε να γίνει ΜΑΥΡΟ, για να σας βλέπουν τα υπόλοιπα παιδιά (αν έχετε κάμερα στον υπολογιστή σας).

Όταν θέλετε να μιλήσετε ή να ρωτήσετε κάτι πρέπει να πατήσετε πάνω στο χεράκι που έχει το όνομά σας, θα γίνει ΜΠΛΕ και θα είναι  πάνω-όρθιο. Μόνο η δασκάλα θα το βλέπει, για να σας δώσει την άδεια να μιλήσετε. Μετά το πατάτε ξανά για να κατέβει.

 Θερμή παράκληση όταν θα θέλετε να μιλήσετε θα ανοίγετε το μικρόφωνο και την κάμερά σας για να σας ακούνε η δασκάλα και οι συμμαθητές σας. Όταν τελειώνετε πρέπει να τα κλείσετε πάλι, για να μην διακόπτετε το μάθημα.

**Είναι απαραίτητο να φροντίσετε ο υπολογιστής να βρίσκεται σε χώρο  απομονωμένο από τους άλλους, για να μπορέσετε να συμμετέχετε στο ΜΑΘΗΜΑ χωρίς να σας ενοχλούν και για να μην ακούγεται θόρυβος.

***Δεν επιτρέπεται να δώσετε το ΣΥΝΔΕΣΜΟ που θα σας στείλουμε σε άλλα μέλη της οικογένειας ή σε συγγενείς.

Όταν τελειώσουμε τα ΜΑΘΗΜΑΤΑ με τις τηλεδιασκέψεις, θα διαγράψετε το σύνδεσμο που θα σας στείλουμε, όπως θα γίνει αντίστοιχα και με τα δικά σας στοιχεία τα οποία χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο προκειμένου να καταστεί τεχνικά δυνατή η σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία, μέσω της σχετικής πλατφόρμας τηλεδιασκέψεων, και αποκλειστικά για όσο χρονικό διάστημα ισχύει η ως άνω απαγόρευση, και εν συνεχεία θα διαγραφούν από τους εν λόγω παρόχους.

VIDEO με τις Οδηγίες

https://www.youtube.com/watch?v=UbYz2wuBI08

Στα email που μας δώσατε θα σας στείλουμε και το πρόγραμμα των μαθημάτων, δηλαδή τις ώρες και τις ημέρες που θα γίνουν (Οι ώρες που μπορούν να πραγματοποιηθούν μαθήματα για το ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ είναι από τις 12 έως τις 4).

Παρακαλούμε όσοι έχετε παιδιά στο δημοτικό ή και μεγαλύτερα ενημερώστε μας για το ωράριο παρακολούθησης των μαθημάτων τους για να προσαρμόσουμε ανάλογα το πρόγραμμα.

Επίσης ενημερώστε μας όσοι δεν έχετε σύνδεση(INTERNET),  υπολογιστή, μικρόφωνο ή κάμερα.

Σας ευχαριστούμε για την συνεργασία σας, η οποία είναι πολύτιμη, για τις πρωτόγνωρες συνθήκες, τις οποίες όλοι βιώνουμε. Ζητούμε την κατανόησή σας σε τυχόν δυσκολίες ή λάθη που θα προκύψουν.

Θα σας αποσταλούν τα προσωπικά μας email , για τυχόν απορίες και για να στείλετε και γραπτώς σε υπεύθυνη δήλωση τη συγκατάθεσή σας,  συγκατάθεση γονέα ή κηδεμόνα, η οποία απαιτείται για την καταγραφή της εικόνας ή της συνομιλίας του παιδιού, το οποίο έχει γίνει  ήδη μέσω μηνυμάτων από τους προσωπικούς  σας λογαριασμούς.

ΚΑΛΟ ΜΑΘΗΜΑ και ΣΥΝΤΟΜΑ να ΒΡΕΘΟΥΜΕ και ΠΑΛΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ!

Επιμέλεια άρθρου : Παπαγιάννη Αικατερίνη