“Listen to the silence of the forest”

“Listen to the silence of the forest”

Επιμέλεια άρθρου : Μαγκιώση Άννα

(Περίληψη  έργου κι ενδεικτική παρουσίαση δραστηριοτήτων)

Υλοποιώντας  για πρώτη φορά στο σχολείο μας το  e twinning έργο  με τίτλο : “Listen to the silence of the forest” προέκυψαν εκπληκτικά προιοντα και υπέροχεσ παιδικές δημιουργίες. Ιδρυτής του προγραμμάτος  ήταν η  Μαγκιώση Άννα  (Νηπιαγωγείο Ριζαριού) και συμμετείχαν εκπαιδευτικοί δημοτικών και νηπιαγωγείων από οκτώ διαφορετικές χώρες της Ευρώπης (Λιθουανία,Ουκρανία,Πολωνία,Σκόπια, Εσθονία,Τουρκία κι Ελλάδα). Ανάμεσά τους και η συνάδελφος Παπαγιάννη Αικατερίνη του σχολείου μας κι άλλοι δύο Νηπιαγωγοί από Ελλάδα (Τρίκαλα και Λάρισα).

Πρόκειται για  ένα πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης ,το οποίο ξεκίνησε  το σχολικό έτος 2016- 2017 ως έργο  e twinning, κατακτώντας το εθνικό κι ευρωπαϊκό βραβείο ποιότητας   2017 σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες  και  θεωρήθηκε ως το καλύτερο έργο καλής πρακτικής στη Λιθουανία κι Εσθονία.

Τό έργο μας  επίσης κατάφερε να διακριθεί σε πανελλήνιο επίπεδο ως η καλύτερη εκπαιδευτική προσέγγιση του στόχου 15 «ΖΩΗ ΣΤΗ ΣΤΕΡΙΑ» ,συμμετέχοντας στον πανελλήνιο σχολικό διαγωνισμό BRAVO SCHOOLS ,Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ,που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το World Largest Lesson (αναγνωρισμένο οργανισμό εκπαίδευσης από τον ΟΗΕ), την UNICEF και την UNESCO με θέμα « ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΣΜΟ» και στόχευε στην ανάδειξη των πιό ολοκληρωμένων εκπαιδευτικών προσεγγίσεων που σχετίζονται με τους 17 Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ .

‘Εχε ήδη κατατεθεί στο Υπουργείο Παιδείας ώστε μετά από σχετική επεξεργασία του Παιδαγωγικού  Ινστιτούτου ,να συμπεριληφθεί στο νέο αναλυτκό πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου ,κάτι που μας τιμά ιδιαίτερα και πρόκειται να αναρτηθεί επίσης στην  Global  Educational Gate ( Παγκόσμια  Εκπαιδευτική Πύλη ) ως παράδειγμα καλύτερης εκπαιδευτικής προσέγγισης  του στόχου 15 «ΖΩΗ ΣΤΗ ΣΤΕΡΙΑ» .Εκπαιδευτικοί και σχολείο ενταχθήκαμε στο επίσημο δίκτυο  πρεσβευτών  των βιώσιμων στόχων.

Περίληψη του Προγράμματος 

Το έργο “Listen to the silence of the forest”σχεδιάστηκε με σκοπό να δώσουμε στα παιδιά την ευκαιρία να αντιληφθούν ότι δάσος δεν είναι μόνο δέντρα ,αλλά ένα ολόκληρο οικοσύστημα που διαδραματίζει τεράστιο ρόλο στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας του πλανήτη μας. Στόχος μας ήταν να κατανοήσουν καλύτερα το δάσος και να μάθουν περισσότερα για τη ζωή του, τις λειτουργίες του, την σημασία και προσφορά των δασών στον ίδιο τον άνθρωπο αλλά και στον πλανήτη γη , να αναπτύξουν έναν κώδικα θετικής συμπεριφοράς απέναντι στο δάσος, να ενημερωθούν για τους κινδύνους που το απειλούν και να αντιληφθούν την αναγκαιότητα της προστασίας του ,αφού υγιή και πράσινα δάση σημαίνουν καλύτερη ποιότητα ζωής.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος τα παιδιά μέσω επιλεγμένων δραστηριοτήτων, άμεσα συνδεδεμένων με όλους τους τομείς ανάπτυξης (γλώσσα, μαθηματικά, περιβαλλοντική μελέτη, φυσικές επιστήμες, φυσική αγωγή, δημιουργία και έκφραση, συμπεριλαμβανομένων και ΤΠΕ) γνώρισαν κι έμαθαν  το δάσος και το οικοσύστημά του, έκαναν καταπληκτικές δημιουργίες, μοιράστηκαν τη δουλειά τους ,τις ιδέες και τις ανησυχίες τους για το δάσος ,αλλά και τα έθιμα με παιδιά από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ένοιωσαν τη χαρά της δημιουργίας κι απέκτησαν την αίσθηση ότι είναι μέρος ενός μεγαλύτερου κόσμου που ονομάζεται Ευρώπη.

Για τη δημιουργία των προϊόντων χρησιμοποιήσαμε πάνω απο 35 web tools και παραθέτουμε κάποια  ενδεικτικα προϊόντα από αυτά (σε σύνολο 124 μόνο στο σχολείο μας ) Για τυχόν πρόσωπα των παιδιών που εμφανίζονται στα βίντεο υπάρχει αντίστοιχη γραπτή  συναίνεση των γονέων τους.Το φωτογραφικό υλικό υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα. Η μουσική και τα τραγούδια που χρησιμοποιούνται  ανήκουν  στη μουσική βιβλιοθήκη του Youtube και Kizoa.

        

 

Παρουσίαση προγράμματος  ( slidely gallery)


Δείτε στο Slide.ly

Επίσκεψη στο δάσος

Ζωγραφίζοντας  αγριολούλουδα!


Δείτε στο Slide.ly

Ζώα του δάσους 


Δείτε στο Slide.ly

Ζώα σε χειμερία νάρκη


Δείτε στο Slide.ly

Four seasons in the forest!