Το σώμα μου-Αυτοπροστασία

Στα πλαίσια της θεματικής ενότητας: «Ο/Η εαυτός/ή μου», έγινε προσπάθεια να αντιληφθούν τα παιδιά  ότι τους ανήκει το σώμα τους και ότι πρέπει να το σέβονται, να το αγαπούν και να μην ντρέπονται γι΄αυτό. Επίσης πρέπει να σέβονται και το σώμα των άλλων.

Καθώς το σώμα τους ανήκει  πρέπει να αποφασίζουν εκείνα για το αν θα δεχτούν το οποιοδήποτε άγγιγμα, ακόμα και αν πρόκειται για ένα φιλί ή μια αγκαλιά και από αγαπητό πρόσωπο στα μέρη που επιτρέπεται το άγγιγμα. Το ίδιο ισχύει και για το άγγιγμα των ίδιων σε άλλα πρόσωπα.

Διευκρινίστηκε  ποιο άγγιγμα είναι σωστό και αποδεκτό και ποιο όχι.  Επίσης έγινε προσπάθεια να  γίνει κατανοητό στα παιδιά ότι το άγγιγμα ή η έκθεση των γεννητικών οργάνων γίνεται μόνο κάτω από συνθήκες υγιεινής και φροντίδας μόνο από το γονέα ή από το γιατρό.

Στόχος μας είναι μάθουν να λένε ΟΧΙ σε συμπεριφορές που δεν τις θεωρούν αποδεκτές, όπως επίσης να μάθουν να λένε ΟΧΙ σε προτάσεις άλλα και πράξεις που τους προκαλούν δυσφορία ώστε να μπορούν να προστατεύουν τον/την εαυτό/ή τους, μαθαίνοντας και αναπαράγοντας στη συμπεριφορά τους απλούς κανόνες αυτοπροστασίας.

Συμφωνήσαμε ό,τι δεν πρέπει να κρατάμε τα «κακά» μυστικά και ότι πρέπει να τα λέμε στην οικογένειά μας, στην κυρία μας και σε πρόσωπα που εμπιστευόμαστε!

 

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων