Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου

”Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου”… και “πάμε θέατρο”…

Στις 23 Απριλίου 1616 έφυγαν από τη ζωή δύο άνθρωποι που έμελλε να προσδιορίσουν  τη παγκόσμια λογοτεχνία και δραματουργία : ο ισπανός συγγραφέας του Δον Κιχώτη Μιγκέλ Ντε Θερβάντες και ο  Γουίλιαμ Σαίξπιρ. Με αφορμή το διπλό αυτό γεγονός, η UNESCO (Εκπαιδευτικός Επιστημονικός και Πολιτιστικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών) έχει καθιερώσει την 23η Απριλίου ως την Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου.

Στην Καταλονία, την ημέρα αυτή γιορτάζεται η Μέρα των Βιβλίων και των Ρόδων, μία τοπική παραλλαγή της Γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου, που συνδυάζεται με την γιορτή του προστάτη της περιοχής, Αγίου Γεωργίου. Με το σύνθημα «Ένα τριαντάφυλλο για την αγάπη, ένα βιβλίο για πάντα», ο άνδρας θα χαρίσει στην αγαπημένη του ένα τριαντάφυλλο κι αυτή θα του το ανταποδώσει με ένα βιβλίο.

Με αφορμή λοιπόν τον τιμώμενο W. Shakespeare – ο οποίος βέβαια επηρεάστηκε  από την αρχαιοελληνική τραγωδία- κι από την Αναγεννησιακή λογοτεχνία εκείνης της περιόδου,  ας πάμε σε μια σύγχρονη θεατρική παράσταση για παιδιά, που διαδραματίζεται όμως σ’ ένα εγγλέζικο λιμάνι, το Πλύμουθ,  την ίδια εποχή πάνω -κάτω που έζησε κι ο μεγάλος συγγραφέας: στα χρόνια της βασίλισσας Ελισάβετ. Κι αυτή η παράσταση τα έχει όλα: έχει πειρατές και παπαγάλους που μιλάνε, είναι αστεία όσο και δραματική , έχει κακούς και ξιφομαχίες, έχει περιπέτεια και μια ιστορία αγάπης ,τόσο αθώα και ρομαντική όσο η ίδια η αγάπη. “Ελίζα” λοιπόν ή αλλιώς μια παράσταση για το ” πως ένα κορίτσι με τρεις φίλους και ένα παπαγάλο ναυλώνει ένα καράβι για να βρει τον καλό της…”

Απολαύστε τη μαζί με τα παιδιά , όπως μπορεί ν’ απολαύσει κανείς το καλό θέατρο ή το καλό βιβλίο.

https://www.youtube.com/watch?v=fMAB6DqNqOs&t=491s