1ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων: «Τη διατροφή μου προσέχω γερό σώμα για να έχω» (Οκτώβριος – Νοέμβριος 2023-2024)

Το πρώτο εργαστήριο δεξιοτήτων που αποφασίσαμε να υλοποιήσουμε, ανήκει στον πρώτο θεματικό κύκλο «Ζω καλύτερα-ευ ζην» και πιο συγκεκριμένα εστιάσαμε στην υγιεινή διατροφή και το γερό σώμα. Τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με ποικίλα θεματικά πεδία καθώς και με τα νέα εργαλεία σκέψης, ζωής, επιστήμης- τεχνολογίας καθώς και μάθησης, όπως αυτά προτείνονται στο νέο πρόγραμμα σπουδών για το νηπιαγωγείο.

Αρχικός σκοπός μας ήταν να αναζητήσουμε τις πρότερες γνώσεις των παιδιών και μέσα από πλήθος δραστηριοτήτων και εργασιών και στη συνέχεια να τις εμπλουτίσουμε και να τις διευρύνουμε.

 

Αρχικά, συζητήσαμε για το τι μας αρέσει να τρώμε, τι πιστεύουμε ότι είναι καλό για την υγεία μας ενώ στη συνέχεια,  διαβάσαμε το παραμύθι η «Κυρά Διατροφή, πρώτη στη μαγειρική» το οποίο οδήγησε τα παιδιά να ζωγραφίσουν το αγαπημένο τους φαγητό.

d5re57y 1

Φτιάξαμε: την Κυρία ΥΓΙΕΙΝΟΥΛΑ και ΑΝΘΗΓΙΕΙΝΟΥΛΑ ….!!!!!!

εικόνα Viber 2024 02 26 17 58 04 789

Φτιάξαμε  : ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΤΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ….!!!!!!

εικόνα Viber 2024 02 26 17 58 04 837

Τα παιδιά έφεραν τρόφιμα από το σπίτι και χωρίσαμε τις υγιεινές από τις ανθυγιεινές τροφές.

1

Μιλήσαμε σχετικά με το τι καλό και τι κακό μας προσφέρει καθένα από αυτά, όπως επίσης και πόσο συχνά μπορούμε να τα καταναλώνουμε. Ποιες ήταν λοιπόν οι δικές μας αγαπημένες υγιεινές τροφές;

2

Ύστερα από καταιγισμό ιδεών, συγκεντρώσαμε τις καλές συνήθειες που χρειάζεται να έχει κάποιος για να διατηρήσει το σώμα του γερό.

3 14

Συζητήσαμε για τη σπουδαιότητα της ποικιλίας στη διατροφή μας καθώς και για τη σημασία που έχει να επιλέγουμε τρόφιμα από όλα τα χρώματα. Χωρίσαμε έτσι τα φρούτα και τα λαχανικά σύμφωνα με το χρώμα τους φτιάχνοντας το «ουράνιο τόξο» της διατροφής.

ξλο

Κάναμε μαθηματικά, συζητώντας για την έννοια του μισού και του ολόκληρου και έτσι φτιάξαμε το δικό μας καλάθι φρούτων.

ξξθκ

Αναφερθήκαμε στη σπουδαιότητα του ελαιόλαδου στη διατροφή μας και το ρόλο που διαδραματίζει. Είδαμε βίντεο, εμπλουτίσαμε το λεξιλόγιο μας με λέξεις που σχετίζονται με την ελιά, κάναμε μαθηματικά και βοηθήσαμε τον ελαιοπαραγωγό να βρει το δρόμο του.

θ

Φτιάξαμε την Διατροφική Πυραμίδα…!!!!

εικόνα Viber 2024 02 20 19 33 31 891