Μυθολογία

Η Αρπαγή της Περσεφόνης

Η Περσεφόνη ήταν κόρη της  και του αδερφού της Δία. ΟΆδης (αναφερόμενος και Πλούτωνας) την ερωτεύτηκε και την ζήτησε από τον Δία. Την απήγαγε, γνωρίζοντας πως δεν θα επέλεγε μια ζωή στο σκοτάδι. . Ο Άδης την πήρε στον κάτω κόσμο  για την ομορφιά της. Η Θεά Δήμητρα όμως τη ζήτησε πίσω. Ο Άδης συμφώνησε να ανεβαίνει η Περσεφόνη έξι μήνες στον πάνω κόσμο και να κατεβαίνει τους επόμενους έξι στον κάτω. Έτσι τους μήνες που η Περσεφόνη είναι στον πάνω κόσμο η Θεά Δήμητρα χαιρόταν και υπήρχε καλοκαιρία, ενώ τους άλλους κακοκαιρία. Η Περσεφόνη  μάζευε άνθη σε ένα λιβάδι με συντροφιά ΄΄παρθένων΄΄, των Ωκεανιδών νυμφών , της Αθηνάς και της Άρτεμης. Και ενώ μάζευε ένα νάρκισσο, άνοιξε η γη, ξεπήδησε ο Άδης με το άρμα του και την άρπαξε. Οι κραυγές για βοήθεια δεν ακούστηκαν από κανένα, εκτός από την  Εκάτη και τον Ήλιο. Ο Δίας ήταν μακριά.

Ο μύθος της Περσεφόνης αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλούς και διάσημους πίνακες στην ιστορία της ζωγραφικής. Ας απολαύσουμε κάποιους απ’ αυτούς.

Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας (ΠΧΓ1890) «Το πρώτο πρωί του κόσμου» – Προσχέδιο για το σκηνικό της «Περσεφόνης», 1961

Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας (ΠΧΓ1890) «Το πρώτο πρωί του κόσμου» - Προσχέδιο για το σκηνικό της «Περσεφόνης», 1961 http://antikleidi.com/wp-content/uploads/2014/10/Rembrant-the-Abduction.jpg

Η Αρπαγή της Περσεφόνης Ρέμπραντ 1631

 

Frederick Leighton, «Η επιστροφή της Περσεφόνης», 1891

Η Επιστροφή της Περσεφόνης

Frederick Leighton 1891

 

  • Ο τάφος της Περσεφόνης

Η τοιχογραφία με την αρπαγή της Περσεφόνης έχει βρεθεί σε έναν κιβωτιόσχημο τάφο στις Αιγές, με διαστάσεις 3Χ4,5 μ., που χρονολογείται γύρω στο 350 π.Χ.

Το ψηφιδωτό στον τάφο της Αμφίπολης

«Βρίσκουμε τη σκηνή της αρπαγής της Περσεφόνης στην τοιχογραφία του λεγόμενου τάφου της Περσεφόνης, στο βασιλικό νεκροταφείο των Αιγών.

Η αρπαγή της Περσεφόνης. O Άδης με τα άλογά του, και η Περσεφόνη (κάτω). Κρατήρας από την Απουλία, c. 340 π.Χ
Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου
Η Περσεφόνη