Οι Θεές του Ολύμπου! (Βασικά Χαρακτηριστικά)

Στη συνέχεια, θα δούμε κάποια βασικά χαρακτηριστικά για τις Θεές του Ολύμπου!

Η ΗΡΑ

Κόρη του Κρόνου και της Ρέας, σύζυγος του Δία. Προστάτιδα θεά της οικογένειας και του γάμου. Σύμφωνα με τους αρχαίους ελληνικούς μύθους, η Ήρα ήταν σκληρή και ζηλιάρα. Οι καβγάδες της με το Δία προκαλούσαν τρομερούς σεισμούς, που γκρέμιζαν τα σπίτια των θνητών.

Η ΑΦΡΟΔΙΤΗΘεά της ομορφιάς και του έρωτα. Ήταν κόρη του Δία και της Διώνης. Ένας μύθος λέει πως η Αφροδίτη γεννήθηκε μέσα από τη θάλασσα, κοντά στην Κύπρο. Σύμφωνα με έναν άλλο μύθο, η θεά αναδύθηκε μέσα από τα κύματα κοντά στη Ρόδο. Παντρεύτηκε το θεό Ήφαιστο.

Η ΑΡΤΕΜΙΣ

Θεά του κυνηγιού για τους αρχαίους Έλληνες. Μητέρα της ήταν η Λητώ και δίδυμος αδερφός της ο Απόλλωνας. Λέγεται ότι γεννήθηκε πρώτη κι ότι βοήθησε στο να γεννηθεί κι ο αδερφός της . Η Άρτεμη ήταν αλάθητη στο σημάδι. Με το αργυρό της τόξο σκότωνε τα άγρια θηρία και προστάτευε τα ήμερα ζώα, τη βλάστηση και τη γονιμότητα.

Η ΔΗΜΗΤΡΑ

Θεά της γεωργίας, προστάτιδα της γης. Κόρη του Κρόνου και της Ρέας, αδερφή του Δία. Δίδαξε στους ανθρώπους την καλλιέργεια του σιταριού. Γι’ αυτό και τα σιτηρά λέγονται και δημητριακά.

Η ΑΘΗΝΑ

Η θεά Αθηνά ήταν η προσωποποίηση της σοφίας. Ιερό της σύμβολο ήταν η ελιά , την οποία χάρισε στην Αθήνα. Ήταν κόρη του Δία και της Μήτιδας. Γεννήθηκε με πολύ παράξενο τρόπο. Ο Δίας φοβόταν πως το παιδί που ερχόταν στον κόσμο θα του άρπαζε την εξουσία, κι έτσι κατάπιε τη Μήτιδα πριν προλάβει να γεννήσει. Ύστερα από λίγο όμως άρχισε να υποφέρει από τρομερούς πονοκεφάλους και πήγε στον Ήφαιστο για να τον βοηθήσει. Εκείνος του άνοιξε το κεφάλι με ένα τσεκούρι και τότε ξεπετάχτηκε από μέσα πάνοπλη η Αθηνά.

Η ΕΣΤΙΑ

Προστάτιδα θεά του σπιτιού και της οικογένειας. Συμβόλιζε για τους ανθρώπους την προστασία και τη θαλπωρή του σπιτιού. Έδρα της θεάς σε κάθε σπίτι ήταν το τζάκι, όπου έπρεπε να καίει φωτιά προς τιμήν της. Στους Δελφούς ο βωμός της θεάς ήταν η κοινή εστία όλων των Ελλήνων και από αυτόν έπαιρναν το ιερό πυρ.

Πηγή κειμένου και εικόνων: 

http://dreamskindergarten.blogspot.com/2011/07/12_01.html