Tης Αγίας Κυράννας

Σαν σήμερα πριν 260 χρόνια,

μαρτύρησε η Αγία Κυράννα που καταγόταν από το χωριό μας…

Αγία Κυράννα

« Κυράννα παθών και βασάνων κυρία φανείσ’απήλθεν εις Κύριον κυρίων…»

Η Αγία Κυράννα καταγόταν από το χωριό Όσσα της Θεσσαλονίκης. Επειδή ήταν πάρα πολύ όμορφη, μια μέρα κάποιος γενίτσαρος που ήλθε στο χωριό της νεομάρτυρος για να εισπράξει τους φόρους, βλέποντάς την, θέλησε να την κάνει γυναίκα του. Αν και προσπαθούσε με κολακείες και δώρα να την πείσει να αλλαξοπιστήσει και να τον παντρευτεί, η σεμνή κόρη αρνιόταν πεισματικά και δεν υπέκυπτε στις κολακείες του. Τότε, αυτός άρχισε να τη φοβερίζει και να την απειλεί ότι αν δεν αρνηθεί την πίστη της, θα τη βασανίσει και θα τη σκοτώσει.
Αλλά, η αγία ούτε και με τις απειλές και τις φοβέρες πτοήθηκε. Τότε αυτός τη συλλαμβάνει και την οδηγεί στον κριτή της Θεσσαλονίκης, όπου ενώπιόν του ψεύδεται λέγοντας ότι τον γέλασε η Κυράννη, διότι ενώ του υποσχέθηκε ότι θα αλλαξοπιστήσει και θα τον παντρευτεί, στο τέλος αρνήθηκε. Όταν ζήτησαν το λόγο από την αγία, αυτή ενώπιον όλων ομολόγησε πίστη στον Χριστό και ευθύς οι Τούρκοι τη φυλάκισαν. Μες στη φυλακή η αγία δεχόταν καθημερινά βασανισμούς κι από τον γενίτσαρο κι από τον δεσμοφύλακα, ο οποίος μια νύχτα, στις 28 Φεβρουαρίου 1751, άφησε κρεμασμένη την Κυράννη κι έφυγε. Τις πρωινές ώρες το σώμα της αγίας καλύφθηκε από θείο φως, την ώρα που παρέδιδε το πνεύμα της στον Θεό και οι χριστιανοί φυλακισμένοι δοξολογούσαν τον Κύριο και οι μωαμεθανοί ήταν φοβισμένοι, διότι νόμισαν ότι ήταν φωτιά. Όταν, ο χριστιανός φύλακας πήγε να κατεβάσει την αγία και τη βρήκε νεκρή περιποιήθηκε το ιερό λείψανό της και την επομένη το παρέλαβαν χριστιανοί και το ενταφίασαν.
Στο χωριό Όσσα, βρίσκεται ο Ιερός Ναός της Μεγαλομάρτυρος Αγίας Κυράννας, που είναι και πολιούχος της κοινότητας, αφιερωμένος στη μνήμη της νεομάρτυρος Κυράννας, η οποία γεννήθηκε και έζησε στην Όσσα.

Να τι διασώζει η παράδοση γύρω από την ανέγερση της Εκκλησίας.

Ένα φώς κόκκινο από την τοποθεσία « Παλιό Κουρί» έκανε τρείς γύρους κάθε βράδυ εκεί οπού σήμερα υψώνεται ο ναός. Το φώς το έβλεπαν μόνον οι χριστιανοί. Το ίδιο χρονικό διάστημα η Αγία παρουσιαζόταν στον ιδιοκτήτη του οικοπέδου Κ. Τζιώρτζη κάθε νύκτα ζητώντας του να παραχωρήση τον τόπο να κτίσθη η Εκκλησία, ενώ η εικόνα της με αναμμένο καντηλάκι εμφανιζόταν κάπου στο σπίτι του. Ύστερα από ιδιοτελείς δισταγμούς (θα έχανε το οικόπεδο) και αρκετά φαινόμενα, ο Τζιώρτζης, σε συνδυασμό και με το φώς που εμφανιζόταν, αναφέρει στην επιτροπή τα γινόμενα. Έτσι αποφασίζεται η ανέγερση του ναού, μέσα σε μια συγκινητική εξόρμηση μικρών και μεγάλων Βυσσωκινών και μη ( όπως δείχνει το σημειωματάριο που πρόσφατα βρέθηκε).

http://www.imlagada.gr/default.aspx?catid=92

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *