«Επέτειος του Πολυτεχνείου»

Στο νηπιαγωγείο μας γιορτάσαμε την Επέτειο του Πολυτεχνείου, τιμώντας τους ανθρώπους που αγωνίστηκαν για τη δημοκρατία.

Η εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου ξεκίνησε στις 14 Νοεμβρίου του 1973. Η συνέλευση στη σχολή της Νομικής εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο ζητούσαν από το καθεστώς τον εκδημοκρατισμό των Πανεπιστημίων, αλλά και την ακύρωση του νόμου για αναγκαστική στράτευση των φοιτητών. Ξεκίνησαν έτσι αντιχουντικές διαδηλώσεις. Οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν μέσα στον χώρο του Πολυτεχνείου το οποίο έγινε κάτι σαν οχυρό τους, πραγματοποιώντας τη κατάληψή του.

Μέσα από το Πολυτεχνείο άρχισαν να εκπέμπουν τον ανεξάρτητο ραδιοφωνικό σταθμό του Πολυτεχνείου ο οποίος έμεινε στην ιστορία για το σύνθημα: «Εδώ Πολυτεχνείο! Λαέ της Ελλάδας το Πολυτεχνείο είναι σημαιοφόρος του αγώνα μας, του αγώνα σας, του κοινού αγώνα μας ενάντια στη δικτατορία και για την Δημοκρατία!».

Περίπου στις 3 τα ξημερώματα της 17 Νοέμβρη, και ενώ τα αιτήματα των φοιτητών για διαπραγμάτευση δεν έγιναν δεκτά, ένα από τα άρματα εισβάλει στο χώρο καταρρίπτοντας την κεντρική πύλη. Μαζί του θα παρασύρει μία νεαρή κοπέλα που είχε σκαρφαλώσει στον περίβολο και ανέμιζε την Ελληνική σημαία. Την είσοδο του άρματος ακολούθησε η εισβολή αστυνομικών και στρατιωτικών οι οποίοι κυνήγησαν τους φοιτητές. Πολλοί από αυτούς σώθηκαν βρίσκοντας καταφύγιο στις γύρω πολυκατοικίες. Άλλοι όμως δεν ήταν το ίδιο τυχεροί… Πάνω από 840 άτομα συνελήφθησαν. Οι νεκροί επισήμως ανήλθαν στους 34 με εκατοντάδες τραυματίες ωστόσο πιθανώς ήταν πολλοί παραπάνω.

Οι μαθητές του νηπιαγωγείου μας την ημέρα της γιορτής μίλησαν για τα γεγονότα της 17 Νοέμβρη, ζωγράφισαν το σήμα της Ειρήνης και κατέθεσαν γαρύφαλλα στο Πολυτεχνείο.

20211117 094849

257425159 470402177742052 8755244752448013708 n

256811958 582380859652865 2944798812831562128 n

20211117 094505

«Διατροφή παιδιών και εφήβων στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης»

Οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες, διαμορφώνονται από τα πρώτα χρόνια της ζωής και συμβάλλουν στην επίτευξη της καλύτερης δυνατής υγείας. Σύμφωνα με τις εθνικές διατροφικές συστάσεις τα παιδιά και οι έφηβοι θα πρέπει να καταναλώνουν καθημερινά ποικιλία λαχανικών και φρούτων εποχής, γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών, ποικιλία δημητριακών (κατά προτίμηση ολικής άλεσης) και να αποφεύγουν την κατανάλωση επεξεργασμένων προϊόντων κρέατος (όπως τα αλλαντικά), αναψυκτικών και τροφίμων που περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη ή/και μεγάλη ποσότητα αλατιού, δεδομένου ότι η συχνή πρόσληψη αυτών των συστατικών έχει σχετιστεί με την εμφάνιση νοσημάτων όπως η παχυσαρκία, τα καρδιαγγειακά και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Το σχολείο μπορεί και οφείλει να λειτουργεί ως εκπαιδευτικό μέσο πρακτικής εφαρμογής των αρχών της υγιεινής διατροφής και να δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να κάνουν τις σωστές διατροφικές επιλογές προάγοντας κι προστατεύοντας κατ’ αυτό τον τρόπο την υγεία των παιδιών. Ταυτόχρονα, η τήρηση των κανόνων υγιεινής στο χώρο του σχολείου κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης και κατανάλωσης φαγητού είναι απαραίτητη προκειμένου να προλαμβάνονται τα τροφιμογενή νοσήματα, αλλά ταυτόχρονα να εκπαιδεύονται τα παιδιά στην αρχές της ασφάλειας των τροφίμων.

Σύμφωνα με τις σχετικές εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας αναφορικά με τη λειτουργία των Δημοτικών σχολείων και των Νηπιαγωγείων κατά το τρέχον έτος, το γεύμα των μαθητών/τριών που φοιτούν στο Ολοήμερο Πρόγραμμα παρασκευάζεται στο σπίτι με ευθύνη των γονέων/κηδεμόνων τους, ενώ οι εκπαιδευτικοί που αναλαμβάνουν τη διδακτική ώρα της Διατροφικής Αγωγής, βοηθούν και καθοδηγούν τους/τις μαθητές/τριες, ώστε να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες που αφορούν στη διαδικασία του γεύματος προκειμένου να εξυπηρετούνται αυτόνομα. Καθοριστικό ρόλο στην καθιέρωση υγιεινού διατροφικού προτύπου για τα παιδιά αποτελεί και η επιλογή θρεπτικού και υγιεινού κολατσιού (ενδιάμεσου γεύματος), δεδομένης και της πολύωρης παρουσίας των παιδιών στο σχολείο. Το κολατσιό αυτό πρέπει να παρέχει ενέργεια για τις σωματικές και πνευματικές τους δραστηριότητες και να είναι πλούσιο σε ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά.

Το Υπουργείο Υγείας με σκοπό την ευαισθητοποίηση του μαθητικού πληθυσμού και των γονέων αναφορικά με την ορθή επιλογή τροφίμων για το κολατσιό στο σχολείο προχώρησε στην έκδοση ενημερωτικού υλικού (φυλλάδιο και αφίσα) με υγιεινές προτάσεις για γεύματα και σνακ που μπορούν να επιλέγουν οι μαθητές για το κολατσιό τους. Παράλληλα έχει εκδοθεί αφίσα αναφορικά με τον «Δεκάλογο της Υγιεινής Διατροφής» που συμπεριλαμβάνεται στον Εθνικό Διατροφικό Οδηγό για Παιδιά και Εφήβους και αφίσα με τίτλο «Τα μυστικά της ισορροπημένης διατροφής». Το ανωτέρω ενημερωτικό υλικό βρίσκεται διαθέσιμο στον ιστότοπο του Υπουργείου Υγείας στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/metadotika-kai-mh-metadotika-noshmata/7782-diatrofh