Τήξη & Πήξη Νερού – Πειράματα και Υποθέσεις

Συνεχίσαμε με διάφορα παιχνίδια με το νερό και τον πάγο ώστε να κατανοήσουν πιο εύκολα τα παιδιά την μετατροπή του νερού σε πάγο και αντίστροφα. Έτσι λοιπόν, κάποια ζωάκια εγκλωβίστηκαν μέσα στον πάγο και έπρεπε να βρούμε τρόπους για να τα ελευθερώσουμε.
IMG 0915 IMG 0916
Τα παιδιά έδωσαν διάφορες λύσεις: “Να φέρουμε πιστολάκι μαλλιών για να λιώσει ο πάγος από τον ζεστό αέρα”, “Να τα βγάλουμε στον ήλιο”, “να τον σπάσουμε με τα εργαλεία”, “να τα τοποθετήσουμε στο καλοριφέρ για να λιώσει από τη ζέστη”, “να βάλουμε καυτό νερό”. Εντυπωσιακές οι απαντήσεις των παιδιών. Κάναμε πράξη μερικά από αυτά και τελικά διαπιστώσαμε ότι πιο γρήγορα ελευθερώθηκαν τα ζωάκια που τοποθετήσαμε πάνω στο καλοριφέρ.
Συζητήσαμε για τις περιοχές που έχουν χιόνι και πως μπορούν να περπατούν με ασφάλεια οι άνθρωποι αλλά και τα αυτοκίνητα και εκεί αναφέρθηκε από ένα παιδί το αλάτι. Έτσι δημιουργήσαμε μεγάλα παγόβουνα και χρησιμοποιήσαμε αλάτι για να δούμε αν όντως λιώνει τον πάγο. Το αποτέλεσμα ενθουσίασε τα παιδιά καθώς χρησιμοποιήσαμε χρωματιστό νερό για να διαπιστώσουμε τη διάβρωση που προκάλεσε το αλάτι στον πάγο.
IMG 1765