ΑΣΚΗΣΗ ΣΕΙΣΜΟΥ

Σήμερα στις 19-10-2020 ημέρα Δευτέρα πραγματοποιήθηκε άσκηση σεισμού στο Νηπιαγωγείο μας. Στο μάθημα  αυτό ο σκοπός μας ήταν  τα παιδιά, να γνωρίσουν το φαινόμενο του σεισμού. Να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν τα συναισθήματα τους σχετικά με τους σεισμούς. Να μάθουν τρόπους αποτελεσματικής προστασίας από τους σεισμούς.

Παρακολούθησαμε με τα παιδιά βίντεο από το YouTube

 και στη συνέχεια κάναμε ερωτήσεις  για να διερευνηθούν οι αρχικές απόψεις των παιδιών.

Τι είναι Σεισμός; Τί συμβαίνει κατά τη διάρκεια ενός σεισμού; Πώς μπορώ να προστατευτώ κατά τη διάρκεια ενός σεισμό; Τί κάνω μετά το σεισμό; Τί είναι η τσάντα έκτακτης ανάγκης; Πώς αισθάνομαι όταν συμβαίνει ένας σεισμός; ( Μιλήσαμε  για τα συναισθήματα, φόβου και αγωνίας καθώς και τρόπους για να μειώσουμε την έντασή τους ).

 Να αντιληφθούν τα παιδιά ότι οι τεκτονικοί σεισμοί (στους οποίους κυρίως αναφερόμαστε) ως φυσικά φαινόμενα οφείλονται σε κινήσεις των λιθοσφαιρικών πλακών και στις ταλαντώσεις που αυτές προκαλούν, κινήσεις που έχουν άμεση σχέση με τη σύσταση και την κατάσταση που επικρατεί στα στρώματα της γης.

Ως δραστηριότητα χρησιμοποιήσαμε δυο δίσκους για τις πλάκες και τουβλάκια για τα σπίτια.

Στη συνέχεια μιλήσαμε για την τσάντα έκτακτης ανάγκης. Τι είναι αυτή η τσάντα; και γιατί πρέπει να την φτιάξω;

Τα απαραίτητα που πρέπει να έχουμε μαζί μας: Μπλούζα, γάντια, φακό, ξηρούς καρπούς, λίστα άμεσης επικοινωνίας με τους γονείς των παιδιών, μπαταρία( το ραδιοφωνάκι ξεχάσαμε στη φώτο …ευτυχώς όμως υπάρχει στο νηπ/γείο), νερό και παπούτσια.

Συμπληρώσαμε φύλλο εργασίας: αντιστοίχισε τις εικόνες με τις σκιές τους που βρήκαμε στο διαδίκτυο.

Η δική μας τσάντα είναι έτοιμη και κρεμάστηκε στην είσοδο του νηπιαγωγείου.

Ευχόμαστε να μη ζήσουμε ποτέ τέτοια κατάσταση στη ζωή μας…

Δεν χάνω την ψυχραιμία μου, μένω ήρεμος.

Στο τέλος πραγματοποιήθηκε άσκηση σεισμού ώστε να προετοιμαστούν τα παιδιά, να γνωρίζουν πώς να προφυλαχτούν σωστά και να είναι  σε θέση να αντιδράσουν ψύχραιμα όταν χρειαστεί…. Με την έναρξη της άσκησης και στο άκουσμα της αναγγελίας «σεισμός, σεισμός!  οι μαθητές μπήκαν κάτω από τα θρανία τους για να προφυλαχθούν.

Πέφτω κάτω, καλύπτομαι, κρατιέμαι( Σύνθημα: Σεισμός!, Σεισμός Πέσε κάτω! Καλύψου! Κρατήσου!).

Όταν ανακοινώθηκε ότι τελείωσε ο σεισμός, σηκώθηκαν και με ψυχραιμία σχημάτισαν γραμμή…

Μπαίνουμε στη σειρά  πρώτα το ένα Τμήμα και μετά το άλλο  και βγαίνουμε έξω από το κτίριο .

Η αίθουσα εκκενώθηκε με ηρεμία και οι μαθητές συγκεντρώθηκαν σε συγκεκριμένο σημείο στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου, γιατί σε μας δεν υπάρχει χώρος προστασίας….

Αφήστε μια απάντηση