ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού εορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Νοεμβρίου, με αφορμή την επέτειο υιοθέτησης από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το 1989, της Σύμβασης, για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Το παιδί από τη φύση του και την ηλικία του είναι ευάλωτο κι εντελώς αδύναμο στο να διεκδικήσει  και να προστατεύσει τα δικαιώματά του. Είναι απόλυτα παθητικός δέκτης των ενεργειών των ενηλίκων, είτε του οικογενειακού χώρου, είτε του ευρύτερου κοινωνικού. Η σωματική, πνευματική και ψυχική υγεία ενός παιδιού εξαρτάται άμεσα από το περιβάλλον του, γιατί οι σημαντικότερες μορφές κακοποίησης προέρχονται από αυτό.

Με αφορμή  την Παγκόσμια Ημέρα, για τα Δικαιώματα του παιδιού παρακολουθήσαμε, ένα βιντεάκι και τα δυο τμήματα μαζί , συζητήσαμε και αναφερθήκαμε στα δικά μας δικαιώματα:

 

 

και διαβάσαμε το παραμύθι:

Έχω ένα μήνυμα , για όλα τα παιδιά της γής “της Κατερίνας Τζαβάρας

Ζωγραφίσαμε και γράψαμε τα δικά μας δικαιώματα…

έχω δικαίωμα να μην δουλεύω, να έχω φαγητό, να πηγαίνω σχολείο, να παίζω με χαρά, να  γελάω, να έχω ρούχα, έχω δικαίωμα να μην πολεμάω, έχω δικαίωμα να έχω φίλους…

Με το δικαίωμα να έχω φίλους μας περίμενε μια έκπληξη από την κούκλα μας τη Χαρούλα, την οποία ανακάλυψε η μικρή Σταυρούλα μπαίνοντας στο σπιτάκι της , για να την χαιρετίσει. Άρχισε να φωνάζει τα παιδιά… ελάτε να δείτε τι μας έφερε. Κρατούσε στα χέρια της δυο κουτιά παπουτσιών το ένα τυλιγμένο με φανταχτερό χαρτί περιτυλίγματος και κορδέλα και το άλλο με εφημερίδα.

Ρωτάει η Χαρούλα τα παιδιά αν είχατε τα γενέθλια σας  ποιο από τα δυο κουτιά θα διαλέγατε και γιατί; Φυσικά όλα έδειξαν το όμορφο , το εντυπωσιακό, γιατί έχει ωραία χρώματα και χρωματιστή κορδέλα.

Ανοίγουμε το εντυπωσιακό κουτί και τι είχε μέσα …μόνο πέτρες.

Ακούστηκε ένα μεγάλο  “αααα” απογοήτευσης.  Παιδιά να ανοίξουμε και το άλλο κουτί; 

ΩΩΩΩΩΩΩ…σοκολατένιες καραμελίτσες M & Ms!!!

 Τελικά  αφού συζητήσαμε και αναλύσαμε όλη τη διαδικασία με τα κουτιά καταλάβαμε ότι δεν έχει σημασία η εμφάνιση του κουτιού ..αλλά το εσωτερικό του. Το ίδιο γίνεται και με τους φίλους μας . Ένας όμορφος άνθρωπος με ωραία ρούχα  δεν σημαίνει ότι είναι και όμορφος στην ψυχή του!! Πρέπει να μάθουμε να επιλέγουμε τους φίλους μας όχι από το ωραίο  πρόσωπο τους , τα μαλλιά τους, αλλά από τον τρόπο που συμπεριφέρονται » !

Στη συνέχεια η Χαρούλα ήθελε να παίξουμε ένα παιχνίδι με τα σοκολατούχα.

Κλείσε τα μάτια σου και δοκίμασε…

Τι γεύση έχουν τα  M & Ms; ΣΟΚΟΛΑΤΑ είπαν όλα μαζί! Τώρα μήπως μπορείτε να μου πείτε και τι χρώμα είχαν τα σοκολατούχα που φάγατε; Είπαν όλα τα χρώματα…

Τελικά όλα τα M&Ms είναι διαφορετικά αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ότι όλα έχουν μέσα τους την σοκολάτα!! Αυτό είναι που αξίζει!!

Έτσι και εμείς πρέπει να επιλέγουμε τους φίλους μας όχι από την εμφάνιση , το  χρώμα του, αλλά με τον τρόπο που ενεργούν και αντιμετωπίζουν τους άλλους, όχι από το πώς φαίνονται. 

Την ιδέα την βρήκα στο διαδίκτυο 

http://elemschoolcounselor.blogspot.com/2012/03/whats-best-part-of-m.html

 

Στο τέλος τα παιδιά επέλεξαν να γράψουν το μήνυμα

” ΕΧΩ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ”,

γιατί χωρίς φίλους παιχνίδι δε γίνεται…

Και έτσι μπορούμε να είμαστε όλοι ενωμένοι και αγαπημένοι!

Πιστεύω να αγγίξαμε τις ψυχούλες των παιδιών έστω και λίγο…