ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΓΙΟΡΤΗ

ΔΡΑΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ

Το παραμύθιΤο Καπέλο που ήθελε Αγαπηθεί”  δημιουργήθηκε απο τις εκπαιδευτικούς και τα παιδιά με αφορμή τα δυο εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιήθηκαν στο Νηπιαγωγείο μας . Το ένα πρόγραμμα Περιβαλλοντικού περιεχομένου με θέμα την Ανακύκλωση και το άλλο πρόγραμμα Πολιτιστικού περιεχομένου με θέμα το Φως. Εκτός από τη χαρά που λάβαμε όλοι, με αφορμή την απονομή του Πρώτου Βραβείου, αποφασίσαμε φέτος αυτό το υπέροχο παραμύθι να παρασταθεί από τα παιδιά, θεατρικά, ως ένα αποχαιρετιστήριο δώρο στους γονείς, τους συγγενείς, και τους φίλους, στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Όλα τα σκηνικά της παράστασης είναι κατασκευασμένα, απο τα ίδια τα παιδιά!!!

Ξεκινάμεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε!!!

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΚΑΠΕΛΟ

Η πρόσκληση στολίστηκε αποκλειστικά από τα παιδιά με ότι υλικά θέλανε!

Σημείωση: η ημερομηνία έχει αλλάξει για τις 13/7 το απόγευμα, διότι άλλαξε και η Εγκύκλιος απο το Υπουργείο Παιδείας…

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Το σύννεφο φτιάχτηκε απο χαρτόκουτο και υλικό μαξιλαριού!

Το παπάκι ταξιδεύει στα σύννεφα!!!

Εδώ γελάμε πολύ!!! Τα παιδιά έχουν μεγάλη φαντασία!

Μουστάκι, παπιόν, φιόγγο, τσιμπιδάκι. Η Χρυσή με τις φανταστικές ιδέες της!

   

Αφού τελειώσαμε το έργο μας να μην το χαρούμε και λίγο ταξιδεύοντας στα σύννεφα!!!

Ο Ηλιος φτιάχτηκε από χαρτόκουτο και υφάσματα!

Το Καπέλο ουράνιο τόξο από υφάσματα!

Ψάθινο Καπέλο με ύφασμα και φτερά!!!

Με πολύ όρεξη και δημιουργική δουλειά! Μπράβο μας!!!

ΣΚΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Εδώ έχω να δηλώσω ότι όλα τα σηνικά σχεδιάστηκαν με μολύβι πρώτα από την ΑΝΝΑ και μετά με τέμπερες βάψανε όλες τις αφίσες όσοι θέλανε . Η Αννα αφιέρωσε το διάλειμμα της σε αυτή την υπέροχη δουλειά που της αρέσει πάρα πολύ!!!

 

 Είμαστε έτοιμοι για την Παράσταση!!!  

  

Εδώ στο τέλος ευχόμαστε όλοι μαζί “Να Αγαπηθείτε Πολύ!!!

Στη συνέχεια έγινε απονομή των Επαίνων…

Εδώ θέλω να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου τις υπέροχες συναδέλφισες Γεσθημανή Σταματίου , Θεανώ Μαυρίκου και φίλες πλέον, για την υπέροχη και δημιουργική χρονιά που περάσαμε μαζί που χωρίς αυτές δεν θα καταφέρναμε  να πάρουμε το Πρώτο Βραβείο!!! 

Σας ευχόμαστε, παιδιά και γονείς να προσθέσετε στη Ζωή σας το φανταστικό και το μαγικό, όπως υπάρχουν και ζουν στα παραμύθια!!!

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΜΕ ΠΟΛΥ ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΓΕΛΙΟ!!!

ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

Με αφορμή το πρόγραμμα Περιβαλλοντικού περιεχομένου με θέμα την Ανακύκλωση ο Φάκελος Εργασιών(PORTFOLIO) των παιδιών φέτος στολίστηκε με τη διαδικασία Decoupace ...

 

ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ!

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΕΚΔΡΟΜΗ

Καταφέραμε και φέτος να πραγματοποιήσουμε την καλοκαιρινή μας γιορτή μαζί με τους γονείς στο Κτήμα Χαϊδευτός. 

   

Περάσαμε τέλεια αφού κάναμε βόλτα και με το τραινάκι άλλωστε φαίνεται απο χαρούμενο γέλιο των παιδιών!!!

ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ

Δεν θα μπορούσα να μην αναρτήσω  αυτές  τις υπέροχες δημιουργίες που γίνανε βιβλίο για να μαθαίνουν τα παιδιά τους αριθμούς είπε  η μικρή μου Άννα  και η μικρή μου Χρυσή στόλισε  το χαρτόνι  για να μάθουμε για την Αγάπη, που δημιουργήθηκαν σε ώρα ελεύθερης δραστηριότητας!!!

Μπράβο στα ταλαντούχα κορίτσια μας!!!

ΤΟ ΤΙΚ ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΚ ΦΙΛΙΑ

 Διαβάσαμε το πανέμορφο βιβλίο της Γιολάντας Τσορώνης- Γεωργίαδη

Το Τικ και το Τακ 

Η ιστορία έχει ως εξής: 

Ο Μένιος και ο Μέντιος, τα γαϊδουράκια, μάλωσαν και χώρισαν. Πολύ στενοχωρήθηκε ο Μένιος με τον τσακωμό. Πονούσε η καρδιά του. Δεν έκανε πια ΤΙΚ ΤΑΚ, μόνο ΤΙΚ χτυπούσε. Έτρεξε στον καρδιολόγο, έκανε κούρα ομορφιάς, καθάρισε τον στάβλο του, πήγε για ψώνια, τους φίλους επισκέφτηκε της άλλης γειτονιάς. Όμως το ΤΑΚ συνέχισε να μη χτυπά. Ώσπου συνάντησε τη γιαγιά του. Μα τι τον συμβούλεψε να κάνει κι άρχισε δειλά το ΤΑΚ και πάλι να χτυπά;

Αφού διαβάσαμε την ιστορία, συζητήσαμε για τους λόγους που μπορεί να μάλωσαν τα δύο γαϊδουράκια και ποιες λέξεις και πράξεις πλήγωσαν την καρδιά του:

Η καρδιά μας πονάει πολύ με τις  άσχημες λέξεις. Αναφέραμε μερικές όπως δεν σε έχω φίλη, δεν θέλω να παίζω μαζί σου, και φυσικά η καρδιά μας τσαλακώθηκε. Άντε να την ισιώσουμε. Πάρα-Πολύ δύσκολα…

Γίναμε και εμείς καρδιολόγοι για να ακούσουμε την καρδιά του φίλου μας όταν τον μιλάμε άσχημα πως χτυπάει; Όπως του Μένιου μόνο ΤΙΚ…

Ετοιμάσαμε τις μάσκες  και γίναμε Μένιος και Μέντιος. Μαλώσαμε και στη συνέχεια συμφιλιωθήκαμε !

Παιχνίδια ρόλων

Στη συνέχεια ομαδοποιήσαμε τις φιλικές και μη φιλικές πράξεις που βρήκαμε στο Πυθαγόρειο Νηπιαγωγείο.

Δανειστήκαμε απο το edonipiagogeio.blogspot.gr το Σοβαρόμετρο και ξεκίνησαμε λοιπόν μία συζήτηση και συμφωνήσαμε ότι πράξεις που γίνονται άθελα μας και είναι όπως ένα σκούντημα ή ένα πάτημα κλπ .. θα της θεωρούμε όχι σοβαρές και θα τις επιλύουμε με  ένα απλό συγνώμη !

Στη συνέχεια σε φύλλο εργασίας που βρήκα απο Καλλιόπη Παπουτσάκη ζωγραφίσαμε τι κάνει  τη δική μας καρδιά να πονάει…

Το τραπέζι της Φιλίας σε αυτές τις περιπτώσεις μας βοηθάει πολύ να συζητάμε και να λύνουμε τις διαφορές μας!!!

Στη συνέχεια ζωγραφίσαμε τους φίλους μας και είπαμε γλυκά λογάκια!!!

Στη συνέχεια γινόμαστε και εμείς γαϊδουράκια που μεταφέρουμε  τους φίλους μας.

Τα γαϊδουράκια μεταφέρουν πράγματα και φίλοι τους βοηθάμε!!! 

Παιχνίδι Τρίλιζα με το Τικ και το Τακ…

  

Παιχνιδοτράγουδο-Αντιστοίχηση ήχων με εικόνες

 Συμπληρώσαμε το φύλλο εργασίας με τους ήχους

και στο τέλος μάθαμε το τραγούδι

το Τικ και το Τάκ σε ρυθμό ήταν ένας γάιδαρος!!!

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ

Πραγματοποιήθηκε επιμορφωτική ημερίδα με τίτλο:

“Τα ΜΙΚΡΑ μας ΑΦΕΝΤΙΚΑ “…που επειδή τ’ αγαπάμε, πρέπει να μάθουμε τον τρόπο να τους δείχνουμε τα όρια τους… απο την ψυχολόγο κ. Βασιλική Ζουντουρίδου υπεύθυνη της επιστημονικής ομάδας του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Δυτικής Θεσσαλονίκης “Δικτυο Άλφα“.Στη συνέχεια δόθηκε φύλλο εργασίας  στους γονείς στους οποίους  με ωραία ομαδική βιωματική διαδικασία  πιστεύουμε ότι εμπέδωσαν σημαντικές πληροφορίες που ενδιέφεραν στον καθένα τους.

Το λυπηρό ήταν ότι η συμμετοχή των γονέων δεν ήταν πολύ μεγάλη, ελπίζουμε του χρόνου να είναι περισσότερη…

 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ

ΝΑΙ!!! πήραμε το ΠΡΩΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ στoν 2 Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Συγγραφής Παραμυθιού στο παραμύθι  με τίτλο

Το Καπέλο που ήθελε να αγαπηθεί

που δημιουργήθηκε από τις εκπαιδευτικούς και τα παιδιά του Νηπιαγωγείου Νέας Φιλαδέλφειας, με αφορμή τα δυο εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιήθηκαν με πολύ δόση, τόλμης και φαντασίας. 

Σε πρώτη φάση πήραμε όλοι μας τους Επαίνους Συμμετοχής και αναμένουμε να μας καλέσουν στην αρχή της Σχολικής χρονιάς για την απονομή των Βραβείων μας!!!

ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ

Μερικές φορές αυτά τα συναισθήματα είναι δύσκολο να τα κατανοήσουμε.Για να τα καταλάβουμε καλύτερα, φτιάξαμε δυο πειράματα…

 ΠΕΙΡΑΜΑ ΜΕ ΡΥΖΙ

Βράσαμε το ρύζι και το μοιράσαμε σε δυο βάζα. Στο ένα γράψαμε από έξω τις λέξεις ” Σε αγαπώ, σε έχω φίλο/η” και στο άλλο “Δεν σε αγαπώ, σε μισώ” . Κάθε μέρα  παίρναμε τα βάζα όλοι στα χέρια μας και  λέγαμε αυτές τις λέξεις. Με αποτέλεσμα το βάζο με τα άσχημα λόγια να μαυρίσει και να ξυνίσει, και το βάζο με τα ωραία λόγια να μην πάθει τίποτα. Έμεινε κατάλευκο. Η περιέργεια πολύ μεγάλη και συγκινητική. Οπότε άρπαξα την ευκαιρία να μιλήσω το πόσο μας πληγώνουν τα άσχημα λόγια και μας μαυρίζουν την καρδιά και την ψυχή μας. Διευκρίνηση τα βάζα να είναι καλύτερα στο ψυγείο. 

    

    ΠΕΙΡΑΜΑ ΜΕ ΣΑΝΤΙΓΥ

Χτύπησα με ένα μίξερ ένα έτοιμο μείγμα σαντιγί και τα παιδιά την δοκίμασαν. Κατόπιν την τοποθέτησα σε διαφορετικά μπολ και ανακάτεψα  με διαφορετικά χρώματα ζαχαροπλαστικής. Λέω στα παιδιά να δοκιμάσουν. Κάνω συζήτηση με τα παιδιά αν η σαντιγί έπαψε να είναι σαντιγί ή απλώς άλλαξε χρώμα.

 Στη συνέχεια μας ήρθε η ιδέα να  ρίξουμε ατλακόλ και να ζωγραφίσουμε. Σε μαύρο χαρτόνι μην το επιχειρήσετε διότι η ζωγραφιά χάθηκε τελείως…

Το συμπέρασμα εμείς,όταν αλλάζουν τα συναισθήματα μας αλλάζουμε και εμείς οι ίδιοι; οχι γιατί τα συναισθήματα έρχονται και φεύγουν.