25Η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821

Με αφορμή τα γεγονότα του 1821 διαβάσαμε το Παραμύθι “Τα Ελληνάκια” της Ευγενίας Φακίνου, το οποίο μας μιλάει  για την ζωή και τα γεγονότα που οδήγησαν στην επανάσταση των Ελλήνων της 25ης Μαρτίου 1821. Φέτος λόγω Συμμετοχής Συγγραφής Παραμυθιού και διαφόρων σεμιναρίων αναφερθήκαμε  μόνο τρεις ημέρες στα γεγονότα και την Επανάσταση του 1821…

Παρατηρήσαμε τους πίνακες των Ηρώων του 1821 και μιλήσαμε για τη ζωή τους…

 Επιλέξαμε ποιον ήρωα θέλουμε να χρωματίσουμε και γράψαμε τα όνομα του …  

Με αφορμή πίνακες του πολέμου ποιοι είναι; γιατί κρύβονται; που κοιτάνε; γιατί θέλουν να ξεφύγουν; τι νιώθουν ; έγινε η αφορμή  να ξεκινήσει μια μεγάλη συζήτηση και να παρατηρήσουμε τα θύματα ενός πολέμου,τις γυναίκες, τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.

Παρατηρήσαμε τη βάρκα που μέσα είχε γυναίκες , παιδιά, ηλικιωμένους… Προβληματιστήκαμε; Που πάνε; Που θα μείνουν; Πως θα ζήσουν;

Στη συνέχεια για να το κατανοήσουμε καλύτερα προσπαθήσαμε να μπούμε στη θέση τους.  Εάν ζούσαμε εμείς εκείνη την εποχή τι θα κάναμε; Και ποιο βιωματικά ακόμη έπαιξα εγώ τον Τούρκο που μπαίνει εκείνη τη στιγμή στο  σχολείο με το σπαθί του. Ζωγράφισε ένα πράγμα που θα έπαιρνες μαζί σου.

Θα πάρω μαζί μου ρούχα, θα πάρω μαζί μου τρόφιμα…

Θα πάρω μαζί μου νερό…

Θα πάρω μαζί μου το γατούλη μου, θα πάρω ρούχα…


Θα πάρω μαζί μου το σκυλάκι μου…

Θα πάρω μαζί μου το πορτοφόλι…

Θα πάρω μαζί μου μια καρδούλα…

Τελικά τι χρειαζόμαστε εμείς οι άνθρωποι: Σπίτι, Φαγητό, Νερό, Παιχνίδια, Ρούχα, Ειρήνη, Οικογένεια, Αγκαλιά, Λεφτά, Αγάπη!!! 

Στη συνέχεια τραγουδήσαμε, χορέψαμε και μια έκπληξη περίμενε τους γονείς μας!!! Να μας δούνε πως μάθαμε το θρακιώτικο χορό “Το Ποδαράκι”

Τα καταφέραμε περίφημα!!!

          ΗΜΕΡΑ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 

Όπως κάθε χρόνο και φέτος συμμετείχαμε  στον Γενικό Εορτασμό της Επετείου της 25ης Μαρτίου. Πραγματοποιήθηκε Εκκλησιασμός στον Ναό του Αγίου Παντελεήμων και στη συνέχεια καταθέσαμε στεφάνι εις Μνήμην των Ηρώων στη πλατεία του χωριού μας, απαγγέλοντας δυο ποιήματα από τα παιδιά του νηπιαγωγείου και στη συνέχεια με τα παιδιά του Δημοτικού τον Εθνικό μας Ύμνο!!!