ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ 6 ΜΑΡΤΙΟΥ- Bullying

Ο εκφοβισμός και η βία στο σχολείο είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Είναι κάτι που μπορεί να το βιώνουν πολλά παιδιά και να τα τρομάζει τόσο πολύ, ώστε να φοβούνται να πάνε στο σχολείο.

Γενικά, εκφοβισμός είναι όταν ένα παιδί (ή μια ομάδα παιδιών) προσπαθεί σκόπιμα να πληγώσει σωματικά ή ψυχικά ένα άλλο παιδί, με αρνητικές πράξεις ή αρνητικά λόγια εναντίον του. Αυτό συμβαίνει πολλές φορές και προκαλεί λύπη και φόβο στο παιδί που εκφοβίζεται και δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Ο εκφοβισμός μπορεί να συμβεί με πολλούς τρόπους:

Με κλωτσιές, γροθιές, χτυπήματα με αντικείμενα, τρικλοποδιές, τσιμπήματα, σπρωξίματα ή καταστροφή αντικειμένων.
Με βρισιές, προσβολές, απειλές που έχουν σκοπό να γελοιοποιήσουν ένα παιδί.
Με έμμεσους τρόπους, «πίσω από την πλάτη» του παιδιού και γι’ αυτό είναι δύσκολο να τους καταλάβει κανείς. Για παράδειγμα, το παιδί που εκφοβίζει μπορεί να διαδίδει ψέματα ή άσχημες φήμες για το παιδί που εκφοβίζεται με σκοπό να μην το συμπαθούν οι άλλοι, να κάνει αρνητικές ή και χυδαίες χειρονομίες, να λέει αστεία που γελοιοποιούν το παιδί που εκφοβίζεται, να το αποκλείει από τις παρέες και τα παιχνίδια.
Το παιδί που εκφοβίζει μπορεί να στέλνει στο παιδί που εκφοβίζεται μηνύματα με βρισιές ή χυδαίο περιεχόμενο στο κινητό του ή στο e-mail του. Ακόμη, μπορεί να διαδίδει ψέματα και άσχημες φήμες μέσω του διαδικτύου.
Όλα τα προηγούμενα μπορεί να συμβαίνουν πολλές φορές και για πολύ καιρό. Ο εκφοβισμός πληγώνει και τρομάζει τα παιδιά και επηρεάζει αρνητικά τη ζωή τους.

Πηγή:http://antibullying.gr/

Mε αφορμή τη μέρα είδαμε την ιστορία της Μόνας χελώνας και τις πρώτες  ημέρες στο σχολείο της …

  Καθώς ακούγαμε την ιστορία μοίρασα στα παιδιά από μια κόκκινη μικρή καρδιά και μια μεγάλη κράταγα εγώ στα χέρια μου,  που συμβόλιζε την καρδιά της Μόνας της χελώνας και κάθε φορά που θα ακούγαμε άσχημες λεξούλες  θα τσαλάκωναμε  λίγο την καρδιά μας το ίδιο και τα παιδιά. Στο τέλος η καρδιά της Μόνας και των παιδιών   είχε γίνει μια τσαλακωμένη μπάλα.

Τις ανοίξαμε  και είδαμε ότι τσαλακώθηκαν και σκίστηκαν  τόσο πολύ που δεν έμοιαζαν καθόλου όπως πριν. Όσο και να προσπαθήσαμε δεν καταφέραμε να την κάνουμε λείες. Οι λέξεις και οι πράξεις τις είχαν πληγώσει. Οπότε ένας πληγωμένος άνθρωπος  λοιπόν χρειάζεται φάρμακα και τσιρότα ! Έτσι πήγαμε στο φαρμακείο του σχολείου μας και κολλήσαμε πάνω στην καρδούλα τσιρότα στα οποία γράψαμε γλυκές και ευγενικές λεξούλες!!! 

Στη συνέχεια διαπιστώσαμε την δύναμη που έχουν οι λέξεις, και πόσο μπορούν να μας πληγώσουν. Πρέπει να σκεφτόμαστε πολύ πριν μιλήσουμε άσχημα και πληγώσουμε τους άλλους, γιατί τα λόγια μένουν και δεν μπορούμε να τα πάρουμε πίσω.

Στη συνέχεια για να το καταλάβουν καλύτερα, κάλυψα ένα σωληνάριο οδοντόκρεμας  με άσπρο χαρτί και έγραψα πάνω : «Λέξεις». Τους είπα ότι η οδοντρόκρεμα αν χρησιμοποιηθεί σωστά μας κάνει χαρούμενους γιατί θα  έχουμε όμορφο και υγιές χαμόγελο. Αν όμως αρχίσουμε να την ζουλάμε δυνατά και την χρησιμοποιούμε λάθος καταφέρνουμε   το αντίθετο αποτέλεσμα. Τους ζήτησα λοιπόν να πουν λέξεις που πληγώνουν και κάθε φορά πίεζα δυνατά την οδοντόκρεμα, συμβολίζοντας την κάθε λέξη. Μετά φώναξα ένα παιδί και του ζήτησα  να προσπαθήσει να βάλει πίσω στο σωληνάριο την οδοντόκρεμα που είχε βγει. Πράγμα αδύνατο. Έτσι και οι λέξεις δεν γυρνάνε πίσω γιαυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με αυτές. (την ιδέα την πήρα από την ιστοσελίδα : psrideaweb.com )

 Στη συνέχεια μάθαμε να λέμε STOP δεν θέλω να με ενοχλείς με κίνηση του χεριού!!!

 Στη συνέχεια ετοιμάσαμε την αφίσα  κατά του σχολικού εκφοβισμού.

 

Το σύνθημα μας είναι : “ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ ΝΑΙ ΣΤΗ ΦΙΛΙΑ”