Δημοσιεύθηκε στην Χωρίς κατηγορία

Η Άνοιξη στην αρχαία Ελλάδα και ο μύθος της Περσεφόνης

Άνοιξη. Η φύση βρίσκεται στο απόγειο της ομορφιάς της. Θέλουμε να μην τελειώσει ποτέ αυτή η εποχή. Θέλουμε η… Περσεφόνη να είναι μαζί με την μητέρα της, την Δήμητρα κι εκείνη να μετουσιώνει τη χαρά της σε πολύχρωμα λουλούδια, πράσινο χορτάρι και ευωδιαστό αεράκι. Όμως δεν γίνεται. Όλα ακολουθούν τον αέναο νόμο της εναλλαγής των εποχών. Οι αρχαίοι Έλληνες όμως, τα φυσικά φαινόμενα τα απέδιδαν σε θεϊκές παρεμβάσεις. Θα δούμε παρακάτω,  έναν από τους ομορφότερους μύθους της Ελληνικής μυθολογίας.

Ο μύθος της Περσεφόνης  με τον οποίο εξηγείται ο υπέροχος κύκλος της φύσης…

Είναι γνωστό ότι οι Αρχαίοι Έλληνες προσπαθώντας να εξηγήσουν διάφορα φυσικά (και όχι μόνο) φαινόμενα, έφτιαχναν διάφορους μύθους, ιστορίες δηλαδή βασισμένες στην παράδοση και το θρύλο, οι οποίες σώζονται μέχρι και σήμερα. Ένας ακόμα τέτοιος μύθος είναι και ο μύθος της Περσεφόνης.

Η μύθος της Περσεφόνης και συγκεκριμένα η αρπαγή της από τον Πλούτωνα που έκανε την θεά Δήμητρα να θρηνεί, εξηγεί ουσιαστικά τον υπέροχο κύκλο της φύσης. Αλλά ας τα δούμε όλα με τη σειρά.

Μαγικό Καπέλο: Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗΣΑπεικόνιση της Περσεφόνης

Η Περσεφόνη ήταν κόρη της θεάς Δήμητρας, θεάς της καρποφορίας και της γονιμότητας, υπεύθυνη για την καλή σοδειά και του Δία. Μία μέρα, η Περσεφόνη παρέα με τη θεά Αθηνά, την Άρτεμη και τις Ωκεανίδες νύμφες, μάζευαν λουλούδια στο Νύσιον πεδίον. Ανέμελη η Περσεφόνη, απομακρύνθηκε από τη συντροφιά της, αναζητώντας το πιο όμορφο λουλούδι. Τη στιγμή που έσκυψε να πιάσει έναν νάρκισσο, η γη χωρίστηκε στη μέση και από τα έγκατα εμφανίσθηκε ένα άρμα με τον Πλούτωνα αρπάζοντας την Περσεφόνη. Δυστυχώς κανείς δεν πρόλαβε να τη σώσει αφού τις κραυγές της δεν τις άκουσε κανείς, παρά μόνο η Εκάτη και ο Ήλιος.

Θλιμμένη η θεά Δήμητρα, έψαχνε μάταια την κόρη της, μέρα και νύχτα. Από τη λύπη της, μάρανε την πλάση, οι σοδειές δεν καρποφορούσαν πια και τα λουλούδια δεν άνθιζαν. Μετά από καιρό, ο Ήλιος που έβλεπε τα πάντα απ’ τον ουρανό, λυπήθηκε τη θεά και της είπε που βρισκόταν η κόρη της. Η θέα Δήμητρα απαίτησε από τον Πλούτωνα να επιστραφεί η Περσεφόνη, αλλιώς δεν θα άφηνε τη γη να ξανανθίσει. Ο Δίας, παρακινημένος απ’ τις ικεσίες των ανθρώπων που πεινούσαν, διέταξε τον Πλούτωνα να ελευθερώσει την Περσεφόνη. Όμως ούτε και ο Πλούτωνας ήθελε να χάσει την αγαπημένη του, κι έτσι κατέληξαν σε έναν διακανονισμό, η Περσεφόνη να είναι στη Γη 9 μήνες με την μητέρα της και 3 στον Κάτω Κόσμο μαζί του. O Πλούτωνας μάλιστα για να εξασφαλίσει την επιστροφή της της πρόσφερε να φάει ένα ρόδι.Γνώριζε πως αν κατανάλωνε τροφή από τον κάτω κόσμο θα επέστρεφε εκεί. Έξι σποράκια ροδιού κι επισφράγισε τη μοίρα της…

Η Δήμητρα αποδέχτηκε την απόφαση, αλλά δεν ξεπέρασε ποτέ το χαμό της κόρης της. Έκτοτε τους έξι μήνες που η Περσεφόνη βρισκόταν στον Άδη, η Δήμητρα πενθούσε και μαζί της πενθούσε και η φύση. Τα δέντρα έχαναν το φύλλωμά τους, οι καλλιέργειες ασθενούσαν και βαρύς χειμώνας έπεφτε στη γη. Όμως όταν η Περσεφόνη επέστρεφε στη μητέρα της, η χαρά της Δήμητρας πρασίνιζε τη γη άνθιζε τα φυτά και γέμιζε ο τόπος λουλούδια και ευωδιές.

 

Παιδάκια μας,

Εδώ θα βρείτε τον μύθο σε κινούμενα σχέδια:

Ο μύθος της Περσεφόνης

Εδώ μπορείτε να ακούσετε την ιστορία μέσα από την παραστατική αφήγηση  του Διονύση Σαββόπουλου:

Αφήγηση του μύθου της Περσεφόνης 1ο Μέρος

Αφήγηση του μύθου της Περσεφόνης 2ο Μέρος

Εδώ ένα παζλάκι:

PUZZLE: «Η αρπαγή της Περσεφόνης»

Και εδώ σας κάνουμε μια μεγάαααλη αγκαλιά

motivational penguin gif - Google Search | Virtual hug, When your ...

 

Δημοσιεύθηκε στην Χωρίς κατηγορία

Πάμε σινεμά;

Γιατί αφήνουμε τα παιδιά μας να βλέπουν κακής ποιότητας βίντεο στο YouTube, όταν εκεί μπορούμε να βρούμε υπέροχες (συχνά βραβευμένες) ταινίες μικρού μήκους, με απίθανα γραφικά, υπέροχες μελωδίες και πολύτιμα, διδακτικά μηνύματα;

Πού θα τις βρείτε; Τις βρήκαμε εμείς για εσάς!

La Luna

Ένα μικρό αγόρι ακολουθεί ένα βράδυ τον μπαμπά και τον παππού του στην δουλειά τους στο… φεγγάρι! Θα ακολουθήσει τα χνάρια του μπαμπά ή του παππού ή θα μπορέσει να βρει το δικό του δρόμο; Η ταινία της Disney-Pixar προτάθηκε για Όσκαρ καλύτερης ταινίας μικρού μήκους.

Soar

Ένα μικρό κορίτσι αποφασίζει να βοηθήσει έναν μικροσκοπικό πιλότο να επιστρέψει στο σπίτι του, πριν να είναι πολύ αργά. Μια πολυβραβευμένη ταινία μικρού μήκους που δίνει κίνητρο στα παιδιά να μη σταματήσουν ποτέ να προσπαθούν!

Το Δώρο

Με συμμετοχές σε πάνω από 180 διεθνή φεστιβάλ και 50 βραβεία, το Δώρο, το οποίο απευθύνεται σε παιδιά λίγο μεγαλύτερης ηλικίας, παρουσιάζει έναν νέο ο οποίος περνά το μεγαλύτερο μέρος της μέρας του παίζοντας video games. Ξαφνικά, η μητέρα του, του φέρνει ένα δώρο που θα του αλλάξει τη ζωή.

Piper

Ένα πεινασμένο θαλασσοπούλι μαθαίνει σιγά-σιγά να αντιμετωπίζει τον φόβο του για τη θάλασσα και να βρίσκει μόνο την τροφή του στην παραλία. Πρόκειται για μία από τις καλύτερες ταινίες μικρού μήκους από την Disney-Pixar.

Δημοσιεύθηκε στην Χωρίς κατηγορία

Ημέρα της Γης

Σήμερα, 22 Απριλίου είναι μια ξεχωριστή μέρα. Σε όλο τον κόσμο γιορτάζεται η Ημέρα της Γης με αφιερώματα και εκδηλώσεις που σκοπό έχουν την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση όλων για έναν πλανήτη καθαρό και βιώσιμο.Φέτος αν και είμαστε στο σπίτι δεν παύουμε να νοιαζόμαστε  για τη Γη μας, το κοινό μας σπίτι!

Καμπανάκι κινδύνου: Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι πρωτοφανής ...

Για να τιμήσουμε τον πλανήτη μας, εκτός από το να τον αγαπάμε και να τον φροντίζουμε, θα μάθουμε και κάποια πράγματα γι΄αυτόν! 

Πώς θα το καταφέρουμε;;; Μα…με τα ποιήματα, τα τραγούδια, τα παραμύθια αλλά και με τις δικές μας πράξεις που μπορούν να ευαισθητοποιήσουν τα παιδιά μας, ώστε να αποκτήσουν μια προστατευτική στάση ζωής και αγάπης για το περιβάλλον!

Ακολουθούν κάποιες προτάσεις με περιβαλλοντικά μηνύματα:

 

Ένα ποιηματάκι…

Συμφωνία μ’ ένα δέντρο

Έχω φίλο μου πιστό
ένα δέντρο φουντωτό.
Συμφωνία του ‘χω κάνει
με χαρτί και με μελάνι.
Να του δίνω εγώ νερό.
Να μου δίνει αυτό χορό.
Να παινεύω τα πουλιά του.
Να του λέω σ’ αγαπώ.
Να μου δίνει τον καρπό.
Ν’ αγκαλιάζω τον κορμό του.
Να με λέει κι αδερφό του.
Και να ζήσουμε μαζί
όσο ζω κι όσο θα ζει.

Γιώργης Κρόκος.

 

ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ…

  «Μην κλαις Τενεκεδούλα»

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Ούτε τα τενεκεδάκια μπορούν να ζήσουν μόνα! Η Τενεκεδούλα θα βρει καινούρια παρέα και ένας νέος κύκλος ζωής ξεκινά!

(Πηγή: Μονάδα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας)

 «Ο Πλανήτης εκπέμπει S.O.S»

Λίγα Λόγια για το βιβλίο: Ο εννιάχρονος Ορφέας είναι πολύ τρομαγμένος με αυτά που γίνονται γύρω του. Τι συμβαίνει στη φύση; Που οφείλονται όλες αυτές οι φωτιές; Ανοίγει λοιπόν τις κεραίες του για να μαζέψει πληροφορίες και να «αφουγκραστεί» τα μηνύματα που στέλνει η φύση. Κι αφού έχει καταλάβει αρκετά αποφασίζει να δράσει. Είναι όμως εύκολο αυτό; Ποιος θα τον βοηθήσει; Θα τα καταφέρει τελικά;

  «Το δέντρο που έβλεπε»

Λίγα λόγια για το Βιβλίο: Στη χώρα της σιωπής, το φως, ο αέρας και η ζωή έφυγαν κυνηγημένοι. Κάποιος κλαίει. Τα δάκρυά του, μικρές σταγόνες βροχής, μαλακώνουν την καρδιά της γης και φέρνουν πίσω τον αέρα. Υπάρχει ελπίδα; Ένα δεντράκι τρυφερό και μόνο παρακαλάει. Είναι το δέντρο που βλέπει.

(Πηγή: Μονάδα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας)

 

Βίντεο που δείχνουν την ομορφιά της Γης μας…

 

Κι ένα από τα αγαπημένα μας τραγουδάκια…

Ένας Ήλιος, Μια Γη, Ένα Φεγγάρι

 

Πολύ θα θέλαμε τις ωραίες σας ζωγραφιές με τη Γη μας…

 

Δημοσιεύθηκε στην Χωρίς κατηγορία

Καλώς ήρθατε!

Καλώς ήρθατε στο ιστολόγιο του Νηπιαγωγείου Νεοχωρόπουλου!

Αγαπητοί γονείς

σε μια προσπάθεια συνεχούς ενημέρωσης και ανατροφοδότησης, σας γνωστοποιούμε πως η επικοινωνία μας θα γίνεται πλέον μέσω του ιστολογίου του Νηπιαγωγείου.

Μέσα από το blog θέλουμε να κρατήσουμε την επικοινωνία μας με τα παιδιά, να μαθαίνετε τα νέα του σχολείου μας αλλά και χρήσιμες πληροφορίες…

 

Χριστός Ανέστη! Χρόνια Πολλά!

Να είστε πάνω απ’όλα γεροί και όλα τα υπόλοιπα σύντομα θα τα ξεπεράσουμε…