Τα λουλούδια και τα έντομα είναι αυτά που ενθουσιάζουν περισσότερο τα παιδιά τις ηλιόλουστες μέρες της άνοιξης! Προσεγγίσαμε διαθεματικά την ενότητα και μέσω βιωματικών παιχνιδιών και δραστηριοτήτων απολαύσαμε την άνοιξη εντός και κυρίως εκτός αίθουσας!
Μήνας: Μάιος 2022
«Μικροί Μετεωρολόγοι» είναι ο τίτλος από τη θεματική ενότητα Δημιουργώ και Καινοτομώ – Δημιουργική σκέψη & πρωτοβουλία με έμφαση στην εκπαιδευτική ρομποτική. Οι μαθητές εργαζόμενοι σε ομάδες, με έναυσμα τις καιρικές συνθήκες προβληματίζονται για τις μεταβολές τους και τις καταγράφουν καθημερινά χρησιμοποιώντας πολυτροπικά μέσα, ενώ τις συσχετίζουν με τις επιδράσεις που έχουν στην καθημερινότητά τους.
Οι μαθητές συλλέγουν δεδομένα τόσο με απλά όργανα που κατασκευάζουν οι ίδιοι όσο και με ψηφιακές συσκευές που προγραμματίζουν. Η χρήση των ρομποτικών συσκευών είναι ενταγμένη στο πλαίσιο καλλιέργειας μιας δομημένης νοητικής διαδικασίας της μορφής Προβληματίζομαι -Σκέφτομαι – Ενεργώ, με επεκτάσεις στη συνολική νοητική ανάπτυξη των μαθητών. Με τις προτεινόμενες διαδικασίες γίνεται η σύνδεση των καιρικών φαινόμενων με τις επιδράσεις τους στις κοινωνίες και το περιβάλλον, μέσα από παιγνιώδεις διαδικασίες, ενώ η χρήση των ψηφιακών μέσων είναι στοχευμένη και συνδυαστική. Τέλος, οι ομάδες παρουσιάζουν τα προϊόντα της εργασίας τους.
Οι δεξιότητες που στοχεύονται στα εργαστήρια της θεματικής αυτής είναι:
Δεξιότητες Μάθησης
Κριτική σκέψη (Critical thinking)
Επικοινωνία (Communication)
Συνεργασία (Collaboration)
Δημιουργικότητα (Creativity)
Δεξιότητες Ζωής
Προσαρμοστικότητα
Υπευθυνότητα
Οργανωτική ικανότητα
ΜΙΤ: Δεξιότητες της τεχνολογίας και της επιστήμης
Δεξιότητες Μοντελισμού και προσομοίωσης
Πληροφορικός γραμματισμός (ICT literacy)
Ψηφιακός γραμματισμός (digital literacy)
Τεχνολογικός γραμματισμός (technology literacy)
Δεξιότητες δημιουργίας και διαμοιρασμού ψηφιακών δημιουργημάτων
Δεξιότητες ανάλυσης και παραγωγής περιεχομένου σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα
Δεξιότητες διεπιστημονικής και διαθεματικής χρήσης των νέων τεχνολογιών
Δεξιότητες του Νου
Στρατηγική σκέψη
Επίλυση προβλημάτων
Μελέτη περιπτώσεων (case studies)
Κατασκευές
Πλάγια σκέψη
Δραστηριότητες από τα Εργαστήρια και φωτογραφικό υλικό.
1ο Εργαστήριο
- Συζήτηση – επιχειρηματολογία > Τα καιρικά φαινόμενα. Περιγράψαμε τον καιρό της περιοχής μας και εντοπίσαμε τα συχνότερα καιρικά φαινόμενα μέσω καθημερινής καταγραφής. Γίναμε μικροί μετεωρολόγοι και παρατηρήσαμε το κάθε φαινόμενο με προσοχή. Υποστηρίξαμε τις απόψεις μας με εικόνες και βίντεο από το διαδίκτυο, ενώ καθημερινά ενημερώναμε τον χάρτη καιρού της τάξης μας. Φτιάξαμε σε φύλλο εργασίας τα καιρικά φαινόμενα με μετεωρολογικά σύμβολα.
- Δημιουργική χρήση ψηφιακών μέσων > Φωτογραφίζουμε το οικείο περιβάλλον του σχολείου μας σε μέρες με διαφορετικές καιρικές συνθήκες (βροχή, ήλιος, ήλιος με σύννεφα, ομίχλη, συννεφιά) και συζητήσαμε ομοιότητες και διαφορές. Συνδέσαμε τον καιρό με τις καθημερινές συνήθειες.
- Σχέδια στον υπολογιστή > Τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες μικρών μετεωρολόγων και κάθε ομάδα σχεδίασε στον υπολογιστή τα καιρικά φαινόμενα που συχνότερα παρατηρήσαμε στην περιοχή μας (ήλιος/ λιακάδα, ήλιος με σύννεφα, βροχή, συννεφιά, ομίχλη).
ΜΑΡΓΑΡΙΤΕΣ > ΗΛΙΟΣ/ ΛΙΑΚΑΔΑ
ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ > ΗΛΙΟΣ ΜΕ ΣΥΝΝΕΦΑ
ΜΕΛΙΣΣΕΣ > ΒΡΟΧΗ
ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ > ΣΥΝΝΕΦΙΑ
ΠΑΣΧΑΛΙΤΣΕΣ > ΟΜΙΧΛΗ
2ο Εργαστήριο
- Προσανατολισμός στο χώρο – βασικές έννοιες > Παίξαμε βιωματικό παιχνίδι στην αυλή κίνησης-κατεύθυνσης στο χώρο. Στη συνέχεια εστιάσαμε στα τετράγωνα της αυλής και φτιάξαμε ποικίλες διαδρομές με βασικές έννοιες (μπροστά – πίσω – δεξιά – αριστερά)
Πιο συγκεκριμένα χωριστήκαμε σε ομάδες, τα μέλη κάθε ομάδας συνεργάστηκαν και ένας/μια μαθητής /μαθήτρια έκανε τη «μελισσούλα». Από μια άλλη ομάδα καθορίζουν σε πιο πλακάκι πρέπει να φτάσει η «μελισσούλα», τα μέλη της πρώτης ομάδας σκέφτονται και προτείνουν τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσει, αφού συμφωνήσουν όλοι η «μελισσούλα» ακολουθεί τα βήματα, όπως τα αποφασίσανε τα μέλη της ομάδας της, στη συνέχεια αλλάζουν οι ομάδες. Τέλος, όταν όλα τα παιδιά κάνουν τη «μελισσούλα» κερδίζει η ομάδα που κατάφερε να οδηγήσει τη «μελισσούλα» της περισσότερες φορές στον τερματισμό.
- Εξοικείωση με το ρομπότ «μελισσούλα» BeeBot > Οι ομάδες εξοικειώθηκαν με το ρομπότ αφού πρώτα γνωρίσαμε τα κουμπιά χρήσης που έχει και παίξαμε βιωματικά παιχνίδια κίνησης στην αυλή.
- Από την αυλή στην τάξη > Οι ομάδες πλέον ξεκίνησαν να προγραμματίζουν το ρομπότ μέσα στην τάξη σε ειδικό ταμπλό με τετράγωνα που φτιάξαμε, αποκτώντας δεξιότητες χωρικής κίνησης.
3ο Εργαστήριο
- Γνωριμία με τον προγραμματισμό > Στο περιβάλλον του micro:bit κάθε ομάδα μικρών μετεωρολόγων προσπάθησε να κάνει μικρούς προγραμματισμούς όπως να σχεδιάσει σχήματα, να εμφανίζει εικόνες και μηνύματα.
- Προγραμματισμός του Theta > Παίξαμε με το ρομπότ και φτιάξαμε παιχνίδι με αποφυγή εμποδίων. Δηλαδή το ρομπότ φανταστήκαμε ότι λειτουργεί σαν εμάς. Όποτε συναντούσε εμπόδιο με εικόνα τη βροχή το απέφευγε και άλλαζε κατεύθυνση. Τα παιδιά το σκέφτηκαν επειδή θεωρούν τη βροχή εμπόδιο για παιχνίδι στην αυλή!
4ο Εργαστήριο
- Παρατηρώ – σκέφτομαι – επιλύω > Τα παιδιά με τη βοήθεια του υπολογιστή και του διαδικτύου εντόπισαν βασικά χρήσιμα εργαλεία για την μετεωρολογία, τα μετεωρολογικά όργανα. Λόγω της βροχής που επικρατούσε την περίοδο εκείνη αποφάσισαν να κατασκευάσουμε βροχόμετρα και ανεμοδείκτες με απλά ανακυκλώσιμα υλικά, όπως πλαστικά μπουκάλια, καλαμάκια χρησιμοποιώντας παράλληλα τα υλικά για τα εικαστικά.
Έρευνα – δεδομένα > Παρατηρήσαμε με το βροχόμετρο της τάξης την εξέλιξη της κακοκαιρίας της περιόδου και συλλέξαμε δεδομένα 2 ημερών για το ύψος της βροχής.
- Την πρώτη μέρα η βροχή είχε δείξει στο διάγραμμα του βροχόμετρου τον αριθμό 2 και την δεύτερη μέρα στον αριθμό 1. Οι ομάδες έκαναν σύγκριση και παρατηρώντας και τον καιρό διαπίστωσαν ότι την πρώτη μέρα έβρεχε περισσότερη ώρα και με περισσότερη δύναμη από ότι τη δεύτερη μέρα της έρευνας.
- Micro:bit > Προγραμματίσαμε το ρομπότ να δείχνει διαφορετικές εικόνες – σχήματα και διαφορετικό φωτισμό (led φωτάκια) όταν έβρεχε.
5ο Εργαστήριο
- Δελτίο καιρού > Με τη χρήση του προτζέκτορα παρακολουθήσαμε διάφορα δελτία καιρού. Η κάθε ομάδα επιδίωξε να παρουσιάσει το δικό της δελτίο καιρού εστιάζοντας σε βασικά καιρικά φαινόμενα και σύμβολα που είχαμε γνωρίσει στο 1ο εργαστήριο. Εμπλουτίσαμε το λεξιλόγιό μας με νέες λέξεις όπως Μποφώρ, άνεμος, βαρομετρικό χαμηλό, θερμοκρασία.
- Χάρτης καιρού > Καθημερινή ενημέρωση του χάρτη καιρού με βασικά σύμβολα όπως καιρικά φαινόμενα, ένταση ανέμου, θερμοκρασία.
- Φτιάξαμε ένα παιχνίδι ρόλων «Τι καιρό κάνει σήμερα;».
Πηγή: ΕΡΤ – Δελτίο καιρού.
6ο Εργαστήριο
- Κατασκευή > Οι ομάδες των μικρών μετεωρολόγων συνεργάστηκαν και έφτιαξαν ένα επιτραπέζιο χρησιμοποιώντας τα τετράγωνα μετακίνησης της μέλισσας ρομπότ.
- Καιρός για… παιχνίδι > Χρησιμοποιήσαμε τις εικόνες που έφτιαξαν οι ομάδες στα σχέδια των καιρικών φαινομένων στον υπολογιστή και φτιάξαμε το επιτραπέζιο προγραμματίζοντας κάθε φορά το ρομπότ BeeBot να πηγαίνει στην επιθυμητή θέση.
7ο Εργαστήριο
- Τοιχοκολλήσαμε τον Χάρτη Καιρού για να τον συμβουλευόμαστε καθημερινά αλλά και για να ενημερώνονται οι μαθητές/τριες που απουσίαζαν. Επίσης, τοιχοκολλήσαμε το παιχνίδι «Τι καιρό κάνει σήμερα» για να μπορούν τα παιδιά να παίζουν με αυτό στις ελεύθερες δραστηριότητες.
- Αναρτήσαμε στην ιστοσελίδα του νηπιαγωγείου τον Χάρτη Καιρού με τις μετεωρολογικές καταγραφές που έκαναν οι ομάδες των μικρών μετεωρολόγων.
Στην φάση της αξιολόγησης του κύκλου του συνόλου του Εργαστηρίου τα παιδιά ψήφισαν και επέλεξαν ως αγαπημένες δραστηριότητες το επιτραπέζιο με τη χρήση της μελισσούλας Beebot και τις δραστηριότητες με τη χρήση του ρομπότ Theta.
Η καλλιέργεια της οικολογικής συνείδησης, της ατομικής και κοινωνικής ευθύνης και της υγιεινής διατροφής είναι οι βασικότεροι στόχοι του Σχεδίου Δράσης με τίτλο: «Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης». Βασικός σκοπός των εργαστηρίων είναι η σύνδεση των διατροφικών συνηθειών με την προστασία του περιβάλλοντος. Οι μαθητές θα πληροφορηθούν για τα είδη των τροφών και τις θρεπτικές τους αξίες βάσει της μεσογειακής διατροφής , συνδυάζοντας τα στοιχεία αυτά με τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος . Στόχος είναι τα παιδιά να υιοθετήσουν διατροφικές συνήθειες υγιεινές και περιβαλλοντικά ορθές, οι οποίες θα συνδέονται με τη μεσογειακή διατροφή.
Οι δεξιότητες που επιδιώκουμε να αποκτήσουν τα παιδιά είναι:
Δεξιότητες μάθησης (1ος κύκλος)
Δημιουργικότητα, Επικοινωνία, Κριτική σκέψη, Συνεργασία
Δεξιότητες Ζωής (2ος κύκλος)
Aυτομέριμνα, Ενσυναίσθηση και ευαισθησία, Κοινωνικές Δεξιότητες, Πρωτοβουλία, Υπευθυνότητα
Δεξιότητες τεχνολογίας και επιστήμης (3ος κύκλος)
Δεξιότητες ανάλυσης και παραγωγής περιεχομένου σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα
Δεξιότητες του νου (4ος κύκλος)
Επίλυση προβλημάτων, Κατασκευές, Πλάγια σκέψη
Φωτογραφικό υλικό από τις δραστηριότητες του κύκλου του Εργαστηρίου.
Μυστικό κουτί με λέξεις.
Κολάζ – Θάλασσα & Στεριά.
Ταξινόμηση – Φρούτα & Λαχανικά.
Οικολογικό αποτύπωμα τροφίμων.
Κολάζ >Τι εφαγα για πρωινό / Στατιστική έρευνα > τι έφαγα για κολατσιό σήμερα
Οι πυραμίδες μου!!!
Το ταξίδι της μπανάνας – τροφοχιλιόμετρα.
Τα κάναμε σαλάτα/ Η ψαρόσουπα (βιωματικά παιχνίδια).
Χαρούμενος – λυπημένος ουρακοτάγκος/ τροφομαχίες (βιωματικά παιχνίδια).
Μελέτη ενός Μπέργκερ!!!/ Λαβύρινθος (ενδεικτικές εργασίες).
4 εποχές γεμάτες φρούτα και λαχανικά!!! (βιωματικό παιχνίδι).
Ο Βασιλιάς της Ζάχαρης!!!
Στη λαϊκή αγορά!!!
Αξιολογώντας τον κύκλο του Εργαστηρίου τα παιδιά έδειξαν ενδιαφέρον σε όλες τις βιωματικές δραστηριότητες και τα παιχνίδια, ενώ παράλληλα συνεργάστηκαν στο μέγιστο βαθμό αξιοποιώντας τη δυναμική της ομάδας και της συμμετοχής.
Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε την θεατρική παράσταση “Ο Ραφτάκος των Λέξεων”, από το θίασο Μικρός Βορράς. Όλα τα παιδιά ενθουσιάστηκαν και μοιράστηκαν εμπειρίες, ιδέες και συναισθήματα. Ευχαριστούμε θερμά το θίασο για την υπέροχη παράσταση, το Σύλλογο Γονέων & κηδεμόνων του νηπιαγωγείου & όλους τους γονείς των μαθητών/τριών μας για την υποστήριξη.
Η 18η Μαΐου είναι αφιερωμένη στα Μουσεία. Την ημέρα αυτή μαζί με τα παιδιά κάναμε εικονική περιήγηση στο Μουσείο Ακρόπολης μέσω της ιστοσελίδας https://theacropolismuseum.gr/ και https://acropolismuseumkids.gr/. Στη συνέχεια, παρατηρώντας διάφορα εκθέματα φτιάξαμε τα δικά μας.
Στο νηπιαγωγείο μας, με την πολύτιμη συνεργασία & υποστήριξη της κ. Βαρύτιμης Αλεξανδρίδου (αφηγήτρια παραμυθιών/ πρώην νηπιαγωγό), στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος για την τοπική παράδοση και τα ήθη & έθιμα, φτιάξαμε ένα μικρό Λαογραφικό Μουσείο μέσα στο νηπιαγωγείο, όπου και ήταν χώρος για ποικίλες δράσεις, εικαστικών, φιλαναγνωσίας, βιωματικού χαρακτήρα με στόχο την ενίσχυση της πολιτιστικής μας παράδοσης και κουλτούρας και την ανάπτυξη της δημιουργικότητας & της κριτικής σκέψης των μαθητών/τριών μας.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας δημιουργίας κοινότητας μάθησης στο νηπιαγωγείο, με την ταυτόχρονη προώθηση της φιλαναγνωσίας και μετά από την ενεργό συμμετοχή μαθητών και γονέων/ κηδεμόνων, όχι μόνο του νηπιαγωγείου μας, “η Βιβλιοθήκη της Αυλής μας” συνεχίζεται ως δράση και τον Μάιο με μεγάλο ενδιαφέρον. Ευχαριστούμε πολύ όλους τους συμμετέχοντες και σας ευχόμαστε καλές αναγνώσεις!!!
Παρακάτω θα βρείτε τον οδηγό που δημιουργήθηκε από ομάδα γονέων του νηπιαγωγείου, με πρακτικές οδηγίες για την ανάγνωση παραμυθιών και βιβλίων παιδικής ηλικίας.