Εξορίζουν τα σνακ από τα σχολεία!

13 Φεβρουαρίου 2011 ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΠΕΝΙΤΣΩΝ

Εξορίζουν τα σνακ από τα σχολεία
Μενού µε φρέσκους χυµούς, φρούτα, λαχανικά αλλά και δηµητριακά θέλει το υπουργείο Υγείας

Τέλος στην – ανεξέλεγκτη – διάθεση ανθυγιεινών σνακ από τα σχολικά κυλικεία επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Υγείας. Ετσι, τα αλλαντικά, οι τυρόπιτες, οι σοκολάτες και το σοκολατούχο γάλα εξορίζονται, δίνοντας τη θέση τους σε φρέσκους χυµούς, φρούτα, λαχανικά, δηµητριακά και υγιεινά σάντουιτς µε µέλι και ταχίνι.

Το υπουργείοΥγείας οδηγήθηκε στη συγκεκριµένη απόφαση µετά τη διαπίστωση ότι τα σχολικά κυλικεία ουσιαστικά συµβάλλουν στην αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας, που στη χώρα µας αποτελεί µάστιγα, και ταυτόχρονα παίζουν ρόλο στην υιοθέτηση ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών από παιδιά και εφήβους. Ενδεικτικό του προβλήµατος είναι το συµπέρασµα πρόσφατης µελέτης της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, σύµφωνα µε την οποία το 31,2% των αγοριών και το 26,5% των κοριτσιών στη χώρα µας από 6 έως 12 ετών είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα.

Ο ΝΕΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ. Με αυτά τα δεδοµένα και βάσει των οδηγιών του Παγκόσµιου Οργανισµού Υγείας, το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να συντάξει έναν νέο, «αυστηρό» κατάλογο µε τα τρόφιµα που θα επιτρέπονται στα κυλικεία. Η αναπροσαρµοσµένη λίστα θα αναρτηθεί σε δηµόσια διαβούλευση από σήµερα και σε 20 ηµέρες αναµένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή. Παράλληλα, σύµφωνα µε τον υφυπουργό Υγείας Χρήστο Αηδόνη, «θα ιδρυθεί άµεσα και ο κατάλληλος ελεγκτικός µηχανισµός ο οποίος θα επιβάλλει υψηλά χρηµατικά πρόστιµα τη στιγµή που οι αρµόδιοι εντοπίσουν παράβαση. Ολα αυτά αναµένεται να λειτουργήσουν µέχρι τον Απρίλιο».

Τα επιτρεπόµενα τρόφιµα επελέγησαν βάσει του επιπέδου τωνβασικών θρεπτικών συστατικών που περιλαµβάνουν, όπως για παράδειγµα θερµίδες, ολικά και κορεσµένα λιπαρά, προσθήκη ζάχαρης και αλάτι. Σε αυτήν τη λογική «διά ροπάλου» θα απαγορεύονται σύντοµα στις σχολικές καντίνες προϊόντα όπως γλειφιτζούρια, τσίχλες, αναψυκτικά, πατατάκια, χυµοίµε ζάχαρη, ζαµπόν, κρουασάν, γκοφρέτες.

Οπως επισηµαίνει µάλιστα, µιλώντας στα «ΝΕΑ», ο καθηγητής Παιδιατρικής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, το πρόβληµα της παιδικής παχυσαρκίας µπορεί να αντιµετωπιστεί εφόσον «προσέχουν περισσότερο οι γονείς και στο σχολείο δεν πωλούνται ανθυγιεινά τρόφιµα και ποτά».

Ωστόσο, όπως επισηµαίνει η Νατάσσα Κανέλλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια ∆ιατροφής στο ΤΕΙ Αθήνας, «µέχρι σήµερα δεν έχουµε καταφέρει ως χώρα να πωλούνται στα σχολικά κυλικεία αποκλειστικά υγιεινά τρόφιµα, καθώς δεν υπήρχε ο µηχανισµός ελέγχου. Εάν το κυλικείο διαθέτει ταπάντα, τα παιδιά δεν αγοράζουν τα υγιεινά, ακόµη και εάν τα διαθέτει η καντίνα. Εάν όµως διατίθενται µόνο υγιεινά τρόφιµα, θα πεινάσουν και θα τα φάνε», εκτιµά η κ. Κανέλλου.

Θετικά, ωστόσο, υποδέχονται και οι γονείς τη συγκεκριµένη εξαγγελία του υπουργείου Υγείας, επισηµαίνοντας ταυτόχρονα ότι το σηµαντικό είναι να µη µείνει στα χαρτιά. «Η κόρη µου πάει στη ∆ευτέρα ∆ηµοτικού και ο γιος µου στην Τετάρτη», λέειστα «ΝΕΑ» η κ. ΑνναΠαυλίδου και προσθέτει: «∆εν τους δίνω ακόµη χρήµατα για το κυλικείο,αλλά τους ψωνίζω εγώ ή τους ετοιµάζω απότο σπίτι το φαγητό. Εάν το κυλικείο πουλάει αποκλειστικά υγιεινά τρόφιµα, τότε δεν θα χρειάζεται να ανησυχώ για τις επιλογές τους».

Τα σχολικά κυλικεία συµβάλλουν στην αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας

ΤΟ ΠΑΡΑ∆ΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ

«Το ναεκπαιδεύσεις γονείς και παιδιά σεέναν πιο υγιεινό τρόπο ζωήςθέλει ιδιαίτερη µαεστρία, καθώςτο πιθανότερο είναι να αισθανθούν ότι προσπαθείς να τους χειραγωγήσεις και πετυχαίνεις αντίδραση, που στην προκειµένη περίπτωση έφερε το αντίθετο αποτέλεσµα. Είναι σαν να τους ζητάς να αλλάξουνσυµπεριφορά». Με αυτό τον τρόποο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Andrew Lansley εξηγεί γιατί απέτυχε η καµπάνια µε επικεφαλής τον διάσηµο µάγειρα Jamie Oliver για βελτίωση των σχολικών γευµάτων. «Στην πραγµατικότητα, επιµέναµε στο τι πρέπει να κάνουν, µε αποτέλεσµα να τους υποτιµήσουµε», λέει ο κ. Lansley. Ο ίδιος εξηγεί πως ο Jamie Oliverέκανε σωστά που µιλούσε για καταπολέµηση της παιδικής παχυσαρκίας µέσω της βελτίωσης τωνσχολικών γευµάτων. «Ανδεν αλλάξει ο τρόπος ζωής ή οι επιλογές, απλώς έχουµε αποτύχει», καταλήγει ο Lansley.

ΠΑΧΥΣΑΡΚΑ ΠΑΙ∆ΙΑ

«Εάν ένα παιδί κάτω των 10 ετών γίνει παχύσαρκο, θα παραµείνει παχύσαρκο για όλη του τη ζωή. Τα αδύνατα παιδιά είναι πιο ανθεκτικά στις λοιµώξεις και τις ασθένειες. Τα παχύσαρκα ανήκουν στην οµάδα υψηλού κινδύνου», επισηµαίνει ο Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, καθηγητής Παιδιατρικής στο Πανεπιστήµιο Αθηνών.

ΠΗΓΗ:
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4617309

Στο: ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

Αφήστε μια απάντησηΣελίδες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

Φεβρουάριος 2011
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Ιαν   Μαρ »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28  

Πιο πρόσφατα Άρθρα