Τώρα! αύριο θα είναι αργά…

15 Δεκεμβρίου 2010 ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΠΕΝΙΤΣΩΝ

Τι μπορείς να κάνεις όταν το 5χρονο παιδάκι σου επιμένει να βλέπει τηλεόραση ανεξέλεγκτα; όταν έχεις διαγνώσει πως του έχει γίνει έμμονη ιδέα; Βέβαια, μπορείς να ξεφορτωθείς την τηλεόραση, να την κλείσεις, αλλά τυχαίνει να μην συμμερίζεσαι αυτού του τύπου την αντίδραση: δεν θέλεις να του στερήσεις κάτι που αγαπά. Τι μπορείς να κάνεις;

Κάτι που κάποιος αγαπά είναι σκληρό να του το στερείς εντελώς από την ζωή του, αυτή είναι η αλήθεια. Από την άλλη, δεν χρειάζεται να διαπραγματεύεσαι με το παιδί κάποιες αποφάσεις σου. Είναι δικαίωμά σου – εξάλλου ο γονέας είναι ο κυρίαρχος του σπιτιού – ν’ αποφασίζεις για το καλύτερο. Ο εθισμός δεν είναι ωφέλιμος, επομένως πρέπει να… κόβεται. Για παράδειγμα, το σύνδρομο των απαγορευμένων φρούτων: μερικά παιδιά προτιμούν τα μπισκότα, την κόκα-κόλα ή τα πατατάκια. Στον γονέα εναπόκειται η προσπάθεια για να περιορίσουν την βλαβερή αυτή συνήθεια. Στον ρόλο του γονέα εντάσσεται ο έλεγχος των διαφόρων εμμονών των παιδιών, με τρόπο που να μην τους δημιουργήσουν το… σύνδρομο της απαγόρευσης, να μην αισθανθούν πως περιορίζονται, να μην εκλιπαρούν ή να προσπαθούν κρυφά να καλύπτουν την ακάλυπτη επιθυμία τους.

Τα παιδιά είναι παρορμητικά, κινούνται με το ένστικτο… θέλουν, αυτό που θέλουν, όταν το θέλουν. Ο ρόλος του γονέα είναι να βοηθά τα παιδιά να καλλιεργήσουν τον αυτοέλεγχό τους και ν’ αναβάλλουν – μερικές φορές και ν’ αρνηθούν- την ικανοποίηση από κάτι ανθυγιεινό για το σώμα και το πνεύμα τους.

Λογικοί κανόνες…

Συνειδητοποίησε πως και η τηλεόραση και το βίντεο δημιουργούν εθισμό – τα περισσότερα παιδιά όσο περισσότερο βλέπουν τηλεόραση, τόσο πιο πολύ θέλουν να παρακολουθούν. Λογικοί και ρεαλιστικοί κανόνες είναι ότι χρειάζεται για να μετριαστεί αυτή η συνήθεια, που ξεστρατίζει τα παιδιά από τις υπόλοιπες δραστηριότητες. Ένα βίντεο ή ένα μόνον πρόγραμμα στην τηλεόραση, όχι τηλεόραση καθημερινές παρά μόνον τα σαββατοκύριακα, όχι ταινίες με βίαια θέματα. Εξήγησε στο παιδί τους κανόνες μια φορά, μην προσπαθήσεις να το πείσεις, πως οι κανόνες που έβαλες είναι λογικοί.

Μια φορά θ’ αποφασίσεις τους κανόνες που θα θέσεις… όταν αρχίσουν τα παρακάλια και οι γκρίνια από το παιδί, οι απαντήσεις σου θα είναι στερεότυπες: ‘μια ταινία την ημέρα, αυτός είναι ο κανόνας’ ή ‘ποιοι είναι οι κανόνες για την τηλεόραση και τις βιντεοταινίες;’ Ύστερα κοφτά – κοφτά μπορείς να συμπληρώσεις: ‘τέλος η συζήτηση’… Αυτό είναι όλο! Ξεκινάτε όλοι τις δραστηριότητες της ημέρας σας…

Πάρε τον έλεγχο τώρα, σήμερα… Μπορεί τώρα το πρόβλημα να μην φαίνεται σημαντικό αλλά… σήμερα είναι η τηλεόραση και το βίντεο, αύριο θα είναι τα παιχνίδια και το Internet… Καθόρισε έγκαιρα τους κανόνες, ο γονέας έχει την ευθύνη του ελέγχου και της σωστής χρήσης αυτών των μέσων… Ο εθισμός είναι παγίδα, που όταν πέσεις δύσκολα θα βρεις την δύναμη να σηκωθείς… Αργότερα θα είναι… πολύ αργά!

πηγή netfamily

Στο: ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Αφήστε μια απάντησηΣελίδες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

Δεκέμβριος 2010
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Νοέ   Ιαν »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Πιο πρόσφατα Άρθρα