ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΟΥΛΕΣ ΜΑΣ !

Η μορφολογία της Μέλισσας
Γιατί οι μέλισσες έχουν βούρτσες και καλαθάκια?
Οι μέλισσες λοιπόν έχουν μικροσκοπικά καλάθια στα πισινά τους πόδια και βούρτσες στα άλλα.Έτσι όταν η μέλισσα επισκέφτεται ένα λουλούδι, σκουπίζει την σκόνη του λουλουδιού, δηλαδή τη γύρη, και τη βάζει στο καλαθάκι της. Κατόπιν επιστρέφει στη φωλιά της και ταίζει τα μικρά της.
Τα είδη των μελισσών
Η βασίλισσα είναι η μητέρα όλου του μελισσιού. Είναι η μόνη που έχει την ικανότητα να γεννά, το μόνο αληθινό θηλυκό της κυψέλης.
Οι εργάτριες
 είναι ατελή θηλυκά. Κάνουν όλες τις δουλειές της κυψέλης: καθάρισμα, εκτροφή γόνου, συλλογή τροφών, νερού, πρόπολης, κτίσιμο κηρηθρών.
Οι κηφήνες
, τα αρσενικά της κυψέλης γεννιούνται την Άνοιξη και πεθαίνουν το χειμώνα. Στη μέλισσα, όπως σε κάθε έντομο, διακρίνουμε το κεφάλι, το θώρακα και την κοιλιά.
Η ζωή στην κυψέλη
Γιατί οι μέλισσες ζουν σε κυψέλες?
Οι άγριες μέλισσες ζούν σε τρύπες στα δέντρα και τους βράχους. Αν όμως ένας μελισσοκόμος τοποθετήσει κυψέλες , τότε οι μέλισσες μετακομίζουν εκεί. Μόλις μία μέλισσας βρει άφθονη τροφή τότε επιστρέφει στην κυψέλη και ενημερώνει και τις υπόλοιπες.Τις εξηγεί κάνοντας  κινήσεις που μοιάζουν με χορό. Ο αριθμός των κινήσεων και η κατεύθυνση που δείχνει η μέλισσα, μαρτυρά στις υπόλοιπες μέλισσες ποιο δρόμο πρέπει να ακολουθήσουν.
Η συλλογή του νέκταρ από τη μέλισσα είναι πολύ σκληρή δουλειά.Για να γεμίσει ένα βάζο με μέλι πρέπει να κάνει εκατομμύρια ταξίδια επάνω σε λουλούδια!
Τί είναι ο Βασιλικός Πολτός?
Είναι μια κρεμώδης ουσία, που εκκρίνεται από τους υποφαρυγγικούς αδένες τον νεαρών εργατριών. Προορίζεται για τη διατροφή όλων των ατελών σταδίων της μέλισσας, για αυτό και ονομάζεται «γάλα των μελισσών». Βασιλικός πολτός λέγεται επειδή οι προνύμφες, που προορίζονται να γίνουν βασίλισσες, όπως και οι ενήλικες βασίλισσες τρέφονται αποκλειστικά με μεγάλη ποσότητα της τροφής αυτής. Στο βασιλικό πολτό βρίσκεται ο καθοριστικός εκείνος παράγοντας που μετατρέπει την προνύμφη μέλισσα από εργάτρια σε βασίλισσα. Ο βασιλικός πολτός είναι πλούσια πηγή βιταμινών, ανόργανων ουσιών.

Η γιορτή της μητέρας είναι η παγκόσμια ημέρα που γιορτάζουν οι μανούλες όλου του κόσμου. Η ημέρα της μητέρας είναι κινητή εορτή και στην Ελλάδα γιορτάζεται κάθε χρόνο την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.