EΓΓΡΑΦΕΣ ΝΗΠΙΩΝ 2022-23

 

                                         Εγγραφές Νηπίων για το σχολικό έτος 2022-2023

Οι αιτήσεις εγγραφών στα δημόσια Νηπιαγωγεία Γενικής Παιδείας, για το σχολικό έτος 2022-2023 θα πραγματοποιηθούν από 1 έως 20 Μαρτίου 2022. Εγγραφές μετά την 20η Μαρτίου θεωρούνται εκπρόθεσμες και χρειάζονται την έγκριση του/της Διευθυντή/τριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Οι αιτήσεις εγγραφών γίνονται  ηλεκτρονικά από τους ίδιους τους γονείς.

 Την Ηλεκτρονική Αίτηση Εγγραφής υποβάλλουν οι γονείς/κηδεμόνες για το Νηπιαγωγείο που ανήκει το νήπιο-προνήπιο, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

                                        https://proti-eggrafi.services.gov.gr/

Εγγράφονται στα Νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2022-23, μαθητές  γεννημένοι το  2017 και το 2018.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

Για την εγγραφή του νηπίου/προνηπίου,  ο γονέας/ κηδεμόνας πρέπει να ακολουθήσει τα εξής βήματα:

  • Χρήση κωδικών: Οι γονείς/κηδεμόνες, κατά την είσοδό τους στην ηλεκτρονική Υπηρεσία «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr) αυθεντικοποιούνται με την χρήση των κωδικών -διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet).
  • Είσοδος στη σελίδα της εφαρμογής (https://proti-eggrafi.services.gov.gr/) και επιλογή του Νηπιαγωγείου στο οποίο ανήκει σύμφωνα με τη διεύθυνση κατοικίας του.
  • Συμπλήρωση στοιχείων επικοινωνίας: Κατά την είσοδό του στο σύστημα, ο γονέας/κηδεμόνας συμπληρώνει τα στοιχεία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (προαιρετικά) και κινητού τηλεφώνου μέσω του οποίου θα ενημερώνεται για την πορεία της αίτησής του.

Για την υποβολή της αίτησης οι γονείς/κηδεμόνες συμπληρώνουν διαδοχικά τα ακόλουθα :

α) τα στοιχεία του νηπίου/προνηπίου για το οποίο αιτούνται την εγγραφή. Το σύστημα διαλειτουργεί με το Μητρώο Πολιτών και το Πληροφοριακό Σύστημα myschool και παρέχει στους γονείς/κηδεμόνες κατάλογο των τέκνων που είναι εγγεγραμμένα στην οικογενειακή τους μερίδα, τα οποία είναι σε ηλικία εγγραφής στο Νηπιαγωγείο και τα οποία δεν είναι εγγεγραμμένα σε άλλη σχολική μονάδα. Τα στοιχεία των τέκνων είναι συμπληρωμένα και οι γονείς/κηδεμόνες επιλέγουν το τέκνο για το οποίο  επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση. Σε περίπτωση ωστόσο που για οποιοδήποτε λόγο ο κατάλογος δεν περιλαμβάνει το τέκνο που επιθυμούν να εγγράψουν, έχουν τη δυνατότητα να εισάγουν μόνοι τους τα στοιχεία του νηπίου/προνηπίου και να τεκμηριώσουν τη σχέση κηδεμονίας, είτε με δικαστική απόφαση επιμέλειας, είτε με ιδιωτικό συμφωνητικό ρύθμισης επιμέλειας, με ανάρτηση σχετικού αποδεικτικού σε ψηφιακή μορφή.

β) τη διεύθυνση μόνιμης κατοικίας τους, την οποία τεκμηριώνει αναρτώντας σε ψηφιακή μορφή εγγράφου σχετικό αποδεικτικό, όπως λογαριασμό ΔΕΚΟ, μισθωτήριο συμβόλαιο, ή άλλο δημόσιο πρόσφατο έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ρητά η διεύθυνση κατοικίας, γ) εάν επιθυμεί  τη φοίτηση του νηπίου/προνηπίου στο Προαιρετικό Ολοήμερο πρόγραμμα ή/και στο Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής

ε) τα στοιχεία των συνοδών των νηπίων/προνηπίων κατά την προσέλευση και αποχώρηση τους από τη σχολική μονάδα ενώ  παράλληλα επιλέγουν τη δήλωση: «Υποβάλλοντας αυτή την αίτηση, αναλαμβάνω την ευθύνη για την ασφαλή προσέλευση και αποχώρηση του νηπίου/προνηπίου».

Πριν την οριστική υποβολή της αίτησης  οι γονείς/κηδεμόνες ενημερώνονται από την ηλεκτρονική υπηρεσία «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr) για τα παραστατικά που θα απαιτηθεί να προσκομίσουν κατά την επίσκεψή τους στη σχολική μονάδα. Σε αυτά τα παραστατικά περιλαμβάνονται :

α) η αίτηση εγγραφής ( αν επιθυμείτε)  για το προαιρετικό ολοήμερο πρόγραμμα ή/και το τμήμα πρόωρης υποδοχής (δίνεται και σε έντυπη μορφή από το σχολείο).

β) Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή, (Α.Δ.Υ.Μ.)  συμπληρωμένο από τον γιατρό του παιδιού.(δίνεται από το σχολείο).

 γ) Βιβλιάριο υγείας του/της μαθητή/τριας, ή άλλου στοιχείου, από το οποίο αποδεικνύεται ότι έγιναν τα εμβόλια που προβλέπονται .

Πριν την τελική υποβολή της αίτησης (οριστικοποίηση) απαιτείται η έγγραφη συναίνεση του έτερου γονέα/κηδεμόνα με υπεύθυνη δήλωση του.(δίνεται από το σχολείο).

Μετά την υποβολή της αίτησης, ο γονέας/κηδεμόνας λαμβάνει ενημερώσεις στο κινητό τηλέφωνο που έχει δηλώσει κατά την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησής του για την πορεία της.

Τα προνήπια που ήδη φοιτούν στο Νηπιαγωγείο και θα είναι νήπια την επόμενη σχολική χρονιά ,εγγράφονται αυτεπάγγελτα, θα πρέπει εν τούτοις ο γονέας/κηδεμόνας  να επικοινωνήσει  με το σχολείο και να συμπληρώσει  αίτηση εγγραφής στο ολοήμερο .(όσοι επιθυμούν).

Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε πρόβλημα στην διενέργεια της εγγραφής μπορείτε να επικοινωνήσετε με το σχολείο.

Πριν την προσέλευσή σας στη σχολική μονάδα θα πρέπει να έχει προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία.

Σας ευχαριστούμε για την συνεργασία.

ΧΕΙΜΩΝΑ ΠΑΓΕΡΕ!!!

Αφού παρακολουθήσαμε στον προτζέκτορα  το εκπαιδευτικό βιντεάκι “Μαθαίνω τον χειμώνα με τον picou-picou” συζητήσαμε  για το Χειμώνα και τους 3 μήνες  ( Δεκέμβριο , Ιανουάριο, Φεβρουάριο)  ,παίξαμε με τα γράμματα , κάναμε ανασύνθεση των  λέξων , τα μετρήσαμε ,είπαμε πως φωνάζει το πρώτο γραμματάκι από κάθε μήνα ,βρήκαμε λέξεις από  το καθένα…

IMG 6822. IMG 6819.

 

28

 

 

91. 1

 

 

Ζωγραφίσαμε ένα χειμωνιάτικο τοπίο με τα χρώματα του Χειμώνα!! Μπογιές, πινέλα, κόλλες ,εφημερίδες, ψαλίδια  και …μπόλικη φαντασία για ένα όμορφο αποτέλεσμα!!

Μπράβο μικροί καλλιτέχνες!!

IMG 6823IMG 6827.

 

IMG 6840.IMG 6843.

 

 

 

 

 

 

 

 

                     IMG 6844.IMG 6957.                                

 

 

 

 

 

                                                          

 

 

                                                      Ζωγραφίσαμε το πορτρέτο του Χειμώνα

34

 

IMG 6745IMG 6747.

 

IMG 6749.

     Εικαστική αποτύπωση του χιονιού με τέμπερα με την τεχνική του πουαντισμού   

 

6 7 IMG 6753.        

 

                  

 

 

 

IMG 6779.

 

 

 

 

 

 

 

                          Παρακολουθήσαμε στον προτζέκτορα τη γνωστή και πολύ αγαπημένη ιστορία :

«Ο Χιονάνθρωπος που δεν ήθελε να λιώσει»

Συζητήσαμε για την πορεία του Χιονάνθρωπου ,έτσι όπως παρουσιάζεται στην ιστορία, και απεικονίσαμε εικαστικά τον κύκλο της ζωής του!!!

IMG 6937. IMG 6942. IMG 6944. IMG 6950.

 

 

 

Διαβάσαμε το ποίημα «Ο Χιονάνθρωπος» της Ντίνας Χατζηνικολάου ,το αναλύσαμε και το χωρίσαμε σε 3 ενότητες.

Στη συνέχεια το αποδώσαμε ως εικόνα ,ζωγραφίζοντας  την κάθε ενότητα ξεχωριστά σύμφωνα πάντα  με το περιεχόμενό της.

IMG 6953 IMG 6954 IMG 6955

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάσαμε το βιβλίο ‘Χειμερινά σπορ’…  συζητήσαμε ,σκεφτήκαμε πιο είναι το αγαπημένο μας  σπορ  και …παίξαμε στο χιόνι κάνοντας σκι….

IMG 6929.IMG 6931.

IMG 6930.IMG 6945.

 

 

 

IMG 6959.IMG 6961.

 

IMG 6962.IMG 6974.

 

 

ιιιιιιιιιιιιι….και ΦΥΓΑΜΕ!!!!

 

Διαβάσαμε ” Ο Γλεντζοφλέβαρος “ ένα βιβλίο της αγαπημένης μας συγγραφέας  Γιολάντας  Τσορώνη. Ένα βιβλίο που μιλά για τις χάρες του Φλεβάρη ,παρόλο που ο ίδιος έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση ,πιστεύει ότι δεν αξίζει να είναι ανάμεσα στα αδέρφια του (τους μήνες ) και να γυρίζει τον τροχό του Χρόνου. Όμως τα αδέρφια του είναι εκεί δίπλα του ,να του θυμίσουν τις χάρες και τις ομορφιές του!!Και φυσικά ζωγραφίσαμε στο χαρτί τον Φλεβάρη και μία από τις χάρες του, αυτή που μας αρέσει!!!

IMG 6986.IMG 6989.

 

 

ΤΟ ΠΑΠΑΚΙ ΠΑΕΙ….

Το Πρόγραμμα «Το Παπάκι Πάει…», είναι ένα πρόγραμμα αγωγής υγείας με στόχο την ενίσχυση των γνώσεων και δεξιοτήτων των παιδιών σε περίπτωση που βρεθούν σε συνθήκες εξαφάνισης δηλαδή σε συνθήκες που χάνουν τον προσανατολισμό τους ή για κάποιον λόγο δεν βρίσκονται κοντά στο άτομο που νομίμως ασκεί την επιμέλεια τους.  Τα παιδιά εκπαιδεύονται να έχουν  αυξημένη επίγνωση των κινδύνων και να είναι σε ετοιμότητα  ,αναπτύσσοντας παράλληλα την ικανότητα της αυτοπροστασίας και της αυτομέριμνας.

Επιπροσθέτα, καλλιεργείται η κριτική σκέψη και η  κοινωνική αντίληψη των παιδιών μέσω της συμμετοχής τους στην αφήγηση παραμυθιού και του κουκλοθέατρου, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την ομαδοσυνεργατικότητα, τη  δημιουργικότητα και τη φαντασία τους.

1ο εργαστήριο:  Φτιάξε τον Βοηθό Σου

Αρχικά γίνεται μια  εισαγωγή στην έννοια της κούκλας και της εξαφάνισης. Εξηγούμε  στα παιδιά ότι  θα ξεκινήσουν μια δραστηριότητα, ένα παιχνίδι με στόχο να βοηθήσουν ένα παιδί αλλά και ένα παπάκι να βρουν τον δρόμο για το σπίτι τους. Προκειμένου να το καταφέρουν αυτό  το κάθε παιδί θα χρειαστεί μια κούκλα βοηθό, την οποία θα φτιάξουν από ρολό τουαλέτας, και θα τη στολίσουν όπως επιθυμούν!!

                                                                      Τα παιδιά μας σε δράση!!!

12

 

34

 

51.

2.

                                                             …εεε παίξαμε λίγο με τις κούκλες μας!!

 

2ο εργαστήρι: Ο Δρόμος για το Σπίτι

Αφήγηση του παραμυθιού  « Ο δρόμος για το σπίτι» με τον μικρό Αλέξανδρο. Μέσω του παραμυθιού τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με την εμπειρία της εξαφάνισης , θα κατανοήσουν βασικά μηνύματα σε περίπτωση που  κάποιο παιδί βρεθεί στην θέση να έχει χάσει την μαμά , τον μπαμπά του ή τον άνθρωπο που το επιβλέπει, θα αποκτήσουν γνώσεις ,οι οποίες  θα μπορέσουν να ανακληθούν και να εφαρμοστούν σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Στη συνέχεια οπτικοποιούμε  το παραμύθι με τις εικόνες, τις παρατηρούν ,ανταλλάσουν απόψεις. Ακολουθεί συζήτηση για το παραμύθι και τις εικόνες και για να γίνει πιο διαδραστικό, κατά την διάρκεια της αφήγησης, ρωτάμε  τα παιδιά: τι να κάνει ο Αλέξανδρος σε κάθε περίπτωση .Με αυτό τον τρόπο γίνεται προσπάθεια  να μπορέσει ο μαθητής  από την φαντασία να περάσει στην γνώση.

Βασικά μηνύματα παραμυθιού και μηνυμάτων στα παιδιά:

  1. Μένουμε σταθεροί στη θέση μας (διευκολύνεται η διαδικασία εύρεσης τους όταν μένουν σταθερά σε ένα σημείο)
  2. Φωνάζουμε… και ζητάμε βοήθεια από πολλούς / πολλές και όχι ένα άτομο.
  3. Έχουν κάθε δικαίωμα να λένε ΟΧΙ αν κάτι τα ενοχλεί και τα τρομάζει
  4. Οι αστυνόμοι βοηθάνε τα παιδιά, δεν τα πάνε φυλακή.

IMG 6764IMG 6763

IMG 6761IMG 6760

 

Δημιουργούμε 3 θεματικούς κύβους με εικόνες συναισθημάτων ( χαρά,λύπη, φόβος ), τους ήρωες της ιστορίας και τις αντιδράσεις.Το κάθε παιδί ρίχνει έναν κύβο μια φορά και φτιάχνει την δική του ιστορία ,έχοντας ως βάση τα 3 στοιχεία που θα του φανερώσουν οι κύβοι.Οι ιστορίες είναι σχετικές με την εξαφάνιση, τα συναισθήματα και τους τρόπους αντίδρασης σε ανάλογες συνθήκες.

                                                          Ώρα για παιχνίδι λοιπόν!!!

.png .png

 

 

.png

 

2ο εργαστήρι:Το Παπάκι πάει…

Σήμερα το πρωί έξω από το σχολείο μας βρέθηκε ένα παπάκι …Ο ΠΑΚΟ. Έκλαιγε και  ζητούσε τη βοήθειά μας γιατί λέει ….έχασε τη μαμά του . Φυσικά εμείς ακούσαμε το πρόβλημά του και αποφασίσαμε να το βοηθήσουμε !!Όσα μάθαμε από την περιπέτεια του Αλέξανδρού , θα τα χρησιμοποιήσουμε για να βοηθήσουμε  τον Πάκο να βρει την μαμά του.

Με ενθουσιασμό κατασκευάζουμε τις κούκλες –ήρωες: τον Πάκο (παπάκι), τη  Μαμά Πάπια, τον  Ξένο ή την ξένη, τον  Αστυνομικό. Είμαστε έτοιμοι για το θεατρικό στο κουκλοθέατρο. Παίξαμε μικροί και μεγάλοι με χαρά!!

IMG 6792IMG 6794

 

 

 

IMG 6795IMG 6797

 

 

 

IMG 6803

 

Μάθαμε τις δύο τηλεφωνικές γραμμές στις οποίες μπορούμε να απευθυνθούμε σε περίπτωση περιστατικών αποπροσανατολισμού .Το 100 ,το τηλέφωνο της Αστυνομίας και η γραμμή 116000 από το Χαμόγελο του Παιδιού. Τους γράψαμε με πολλούς ,διαφορετικούς τρόπους.

IMG 6897IMG 6898

IMG 6905IMG 6904

 

IMG 6916IMG 6911

 

IMG 6909IMG 6919

.png.png

 

IMG 6980IMG 6982

IMG 6984

4ο εργαστήριο: Τι Θα Έκανες Αν…

Συζητάμε στην τάξη διάφορα πιθανά σενάρια εξαφάνισης/ αποπροσανατολισμού και τα αποτυπώνουμε εικαστικά σε χαρτί. Ο στόχος είναι η επανάληψη των «βασικών μηνυμάτων» πρόληψης της εξαφάνισης ( εμπέδωση).

IMG 6789IMG 6790

IMG 6979IMG 6976

5ο εργαστήριο:Ας Μάθει και Η Μαμά με τον Μπαμπά

Τα παιδιά μαθαίνουν σε μορφή ποιήματος απαντήσεις σε κάποιες ερωτήσεις. Τα παιδιά ετοιμάζουν τις απαντήσεις , στολίζουν τα ποιήματά τους ,  τα οποία θα τα  πάρουν στο σπίτι. Τα παιδιά και οι κούκλες τους θα απαντούν στις ερωτήσεις ( ήδη θα έχουν μάθει το ποίημα στο σπίτι από τις προηγούμενες μέρες) .

.png.png

 

IMG 6853IMG 6896

 

 

 

Η αγαπημένη μας ΜΕΛΙΣΣΟΥΛΑ ψάχνει να βρει διαδρομές για να φτάσει στον Αστυνόμο, τη μαμά Παπάκο ,τον Πάκο, την ξένη/τον ξένο. Τα παιδιά προγραμματίζουν στην έξυπνη Μελισσούλα μας  την διαδρομή, αφού πρώτα τη μελετήσουν….

.png.png

.png.png

.png.png

 

ΔΙΑΝΟΜΗ ΔΩΡΕΑΝ SELF TESTS

 

Πέντε δωρεάν self tests  θα διατίθενται από τα Φαρμακεία από την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου έως και την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου, σε όλους τους μαθητές και στους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς, με απόφαση των υπουργείων Παιδείας και Υγείας, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των ημερών από 11 Φεβρουαρίου έως και 25 Φεβρουαρίου 2022.

Η λειτουργία του συστήματος διάθεσης  self test θα ανασταλεί από το  Σάββατο 5 Φεβρουαρίου, στις 5 το απόγευμα έως τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου, στις 8 το πρωί .

Αυτό σημαίνει  ότι η διανομή θα γίνεται μέχρι στις 5 το απόγευμα του Σαββάτου  και  θα συνεχιστεί  από τις 8 το πρωί της Δευτέρας  .

Υπενθυμίζεται ότι:

– Ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορωνοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self test) είναι υποχρεωτικός για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, εμβολιασμένους και μη, καθώς και για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.

– Βεβαίωση αρνητικού self test οφείλουν να φέρουν όλοι οι μαθητές από 4 έως 18 ετών καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί.

– Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών που φοιτούν σε δημόσιες σχολικές μονάδες και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί που απασχολούνται σε αυτές καταχωρίζουν τη δήλωση και το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα edupass.gov.gr, από την οποία εκδίδεται και η Σχολική Κάρτα για COVID-19.