Η Μεθώνη μας

Methoni+castleΗ Μεθώνη βρίσκεται στο νομό Μεσσηνίας στο Νότιο άκρο του. Απέχει από την Καλαμάτα 61χλμ. Ανήκει διοικητικά στον Δήμο Πύλου-Νέστορος, ενώ στο παρελθόν υπήρξε έδρα του ομώνυμου δήμου. Έχει σπουδαία ιστορική σημασία, διότι εξαιτίας της στρατηγικής θέσης της έγινε το μήλο της Έριδος για τους κάθε φορά ισχυρούς των εποχών που προσπάθησαν να την κάνουν λιμάνι τους.

Η Μεθώνη μας είναι μια πανέμορφη γραφική κωμόπολη στο νοτιοδυτικότερο άκρο της Πελοποννήσου στην οποία δεσπόζει το καλοδιατηρημένο μεσαιωνικό κάστρο με τα ψηλά τείχη και το επιβλητικό οκταγωνικό Μπούρτζι στην άκρη της χερσονήσου της Μεθώνης.

Στα ομηρικά χρόνια λεγόταν Πήδασσος. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η Πήδασος αντιστοιχεί στην σημερινή Κορώνη ενώ η Μεθώνη αντιστοιχεί στην Ομηρική Αιπεία. Ο Παυσανίας αναφέρει πως η πόλη λεγόταν και Μοθώνη (από τη μυθική πέτρα Μόθωνα στην οποία βρισκόταν το κάστρο της πόλης) ή από την κόρη του Οινέα Μοθώνη.

Η Μεθώνη μας γνώρισε την Ενετοκρατία και την Τουρκοκρατία. Μετά την απελευθέρωσή της, το 1828, ιδρύθηκε από τον Καποδίστρια το Καποδιστριακό σχολείο. Είναι πλούσια σε αρχαία μνημεία, καθώς και βυζαντινά, ενετικά και οθωμανικά όπως εκκλησίες, τζαμιά, οχυρώσεις.

Dysh_Kai_Anatolh      Σημείο αναφοράς είναι το σπουδαίο κάστρο μας, που φτιάχτηκε από τους Ενετούς και είναι περιτριγυρισμένο από τη θάλασσα.  Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα οχυρωματικά σύνολα του ελληνικού χώρου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα καστροπολιτείας καταλαμβάνει ολόκληρη την έκταση στα ΝΔ παράλια της Πελοποννήσου, με ένα εξαιρετικό φυσικό λιμάνι, το οποίο κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους αποτελούσε σταθμό στο δρόμο των προσκυνητών για τους Αγίους Τόπους και των εμπορικών πλοίων από τη Δύση στην Ανατολή. Η περίοδος ακμής του κάστρου τοποθετείται στην περίοδο της Α΄methoni_41-700x360Ενετοκρατίας (13ος-15ος αι.).

Το λιμάνι και το κάστρο της Μεθώνης αποτέλεσαν για αιώνες έναν σπουδαίο γεωπολιτικό κόμβο για τους εκάστοτε κατόχους της, οικονομικό για τις εμπορικές συναλλαγές και συγκοινωνιακό για τους περιηγητές στη Μεσόγειο και τους προσκυνητές στους Αγίους Τόπους.

Σήμερα αποτελεί έναν διάσημο τουριστικό προορισμό για όσους επιθυμούν να γνωρίσουν τις καστροπολιτείες της Μεσσηνίας και τις υπέροχες παραλίες της! Επίσης, η Μεθώνη είναι περιοχή αυξημένης αγροτικής δραστηριότητας με κύρια γεωργικά προϊόντα τις ελιές, το ελαιόλαδο, τα σταφύλια, τη σταφίδα, τα σύκα, τα εσπεριδοειδή και τα οπωροκηπευτικά. Ένα από τα πιο γνωστά πολιτιστικά δρώμενα είναι “του Κουτρούλη ο Γάμος”  που γίνεται την Καθαρά Δευτέρα. Αξίζει να επισκεφθείτε τη Μεθώνη μας! Οργανώστε το επόμενο ταξίδι σας για εδώ…!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *