Επιστροφή σχολείο αλλά…από το σπίτι!

euxes-kartes-christos-anesti

Καλημέρα παιδιά και Χριστός Ανέστη!!

https://www.youtube.com/watch?v=j06cM-MK3_Q


Σήμερα είναι Δευτέρα 27 Απριλίου του 2020

Η Εποχή είναι Άνοιξη και 
Έξω έχει Ήλιο.

Αν το σχολείο μας ήταν ανοιχτό, αυτή θα ήταν η 1η ημέρα μετά από τις διακοπές του Πάσχα.  Όλοι μαζί πάλι μετά από 15 ημέρες αποχωρισμού, θα αγκαλιαζόμασταν, θα φιλιόμασταν, θα λέγαμε τα νέα μας, θα μετρούσαμε τις αναμνήσεις μας από τις γιορτινές μέρες. Σήμερα όμως, λόγω του γνωστού μας πια κορωνοϊού, Μένουμε Σπίτι και Δημιουργούμε από εκεί! Το ξέρουμε ότι σε όλους λείπουν οι φίλοι και συμμαθητές, λείπουν οι δασκάλες τους…Το ίδιο και σε εμάς… Μας λείπετε πολύυυυ Αγαπημένα μας παιδιά! Ελπίζουμε όμως να είμαστε όλοι καλά, γεροί και δυνατοί να συνεχίσουμε τις εργασίες της χρονιάς μέσα από το blog μας και την Εξ Αποστάσεως Επαφή μας! (ασύγχρονη τηλεκπαίδευση)
Θυμάστε όμως τι γιορτάζουμε το ΠάσχαΓια ποιο λόγο λέμε «ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ»;
Πάμε να δούμε μαζί  την παρακάτω ιστορία και σίγουρα θα καταλάβετε γιατί.
Επειδή ο Χριστός αναστήθηκε! Γιορτάζουμε την Ανάσταση του Χριστού.
Για 40 μέρες από το βράδυ της Ανάστασης ,που θα ακουστεί για πρώτη φορά το «ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ»,  το λέμε συνέχεια κάθε φορά που βλέπουμε ή χαιρετάμε κάποιον. Αυτός μας απαντά «ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤH≫.

 Δραστηριότητα:
  • Μπορείτε τώρα να γράψετε την πρόταση «ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ» στο παρακάτω φύλλο εργασίας. Κάθε γράμμα σε ένα παπάκι ή αυγουλάκι.
Πως πέρασε το Πάσχα ο καθένας μας;
Φτιάξαμε κουλουράκια, τσουρέκια, βάψαμε αβγά, διαβάσαμε πασχαλινές ιστορίες, παίξαμε παιχνίδια μαζί με την οικογένειά μας, πώς μαγειρέψαμε το αρνί, χορέψαμε, τραγουδήσαμε, κλπ.;
Φέτος όλοι γιορτάσαμε ένα διαφορετικό Πάσχα…. Σίγουρα οι αναμνήσεις μας θα είναι και διαφορετικές…
Θα θέλαμε να διαλέξετε  μια στιγμή από τις πασχαλινές διακοπές που σας εντυπωσίασε πιο πολύ απ’ όλες και να την αποτυπώσετε σε ένα φύλλο χαρτί. Όποιος θέλει μπορεί να χρησιμοποιήσει το έτοιμο φύλλο εργασίας.


Δραστηριότητα:
  • Ζωγραφίζω κάτι που με έκανε να χαρώ και κάτι που με έκανε να λυπηθώ:

Περιμένουμε τις δημιουργίες σας!!

Κυριακή του Πάσχα.

Κυριακή του Πάσχα: Ο Χριστός Αναστήθηκε.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!
Η Κυριακή του Πάσχα, είναι η μεγαλύτερη εορτή του Χριστιανισμού, «Η εορτή των εορτών», καθώς αυτή την ημέρα εορτάζεται η Λαμπροφόρος και Ζωηφόρος Ανάσταση του Ιησού Χριστού, η νίκη της ζωής επί του θανάτου, η πτώση και καθαίρεση του Άδη από τον Αναστημένο Χριστό και η επανόρθωση του Αδάμ και μαζί του όλο το ανθρώπινο γένος από το προπατορικό αμάρτημα. Ονομάζεται και Πασχαλιά και Λαμπρή.
Για την προέλευση της λέξης Πάσχα πιστεύεται ότι υπάρχουν δύο εκδοχές. Η πρώτη προέρχεται από την εβραϊκή λέξη Peshah ή Pasah που σημαίνει πέρασμα, διάβαση. Στο εβραϊκό Πάσχα γιορτάζεται η απελευθέρωση των Εβραίων από τους Αιγυπτίους και η διάβαση της Ερυθράς θάλασσας υπό τον Μωυσή και της σωτηρίας τους από τη δουλεία του Φαραώ. Η δεύτερη εκδοχή πιστεύεται ότι προέρχεται από την ελληνική λέξη Πάσχειν προς τιμήν των Παθών του Χριστού. Για τους Χριστιανούς σημαίνει τη λύτρωση από την αμαρτία και το πέρασμα από τον θάνατο στη ζωή.
Το Πάσχα ή Λαμπρή για τους Έλληνες είναι η κορυφαία γιορτή του χρόνου. Όλοι βγαίνουμε στην αυλή του σπιτιού μας ή στην εξοχή, στρώνουμε το πασχαλινό μας τραπέζι και σουβλίζουμε το αρνί ή το κατσίκι, τσουγκρίζουμε τα κόκκινα αυγά με τραγούδια και χορούς.
Το απόγευμα της Κυριακής τελείται στις εκκλησίες ο «Εσπερινός της Αγάπης» ή Δεύτερη Ανάσταση (σε πολλούς ναούς τελείται το πρωί). Λέγεται έτσι, διότι οι Χριστιανοί παλαιότερα αντάλλασσαν μεταξύ τους το Φιλί της Αγάπης. Ο ιερέας διαβάζει το Ευαγγέλιο σε 12 γλώσσες, για να δείξει ότι όλοι οι λαοί της γης πρέπει να είναι αγαπημένοι, να έχουν ομόνοια και ειρήνη μεταξύ τους. Στο τέλος της λειτουργίας μοιράζει στους πιστούς κόκκινα ευλογημένα αυγά, τα οποία τα τσουγκρίζουν ανταλλάσσοντας ταυτόχρονα ευχές.
«Χριστός Ανέστη» λέει ο ένας,
«Αληθώς Ανέστη» απαντά ο άλλος.
Το Χριστός Ανέστη λέγεται στις προσευχές μας μέχρι την Ανάληψη του Χριστού.
Η εβδομάδα που ακολουθεί ονομάζεται Διακαινίσιμη Εβδομάδα και σύμφωνα με το Τυπικό της Εκκλησίας δεν νηστεύουμε ούτε την Τετάρτη και την Παρασκευή αυτής της εβδομάδας. Οι πιστοί κυρίως στα παλιότερα χρόνια για 40 μέρες μετά το Πάσχα όταν συναντιούνταν οπουδήποτε δεν χαιρετιόντουσαν με τον συνηθισμένο τρόπο αλλά με το Χριστός Ανέστη και Αληθώς Ανέστη. Η Εκκλησία μας για 40 μέρες μετά το Πάσχα έχει καθιερώσει και την λεγόμενη Αναστάσιμη Προσευχή.
Μείνετε σπίτι και να περάσετε όμορφα με τις οικογένειές σας!
Χριστός Ανέστη, Χρόνια Πολλά!!!

1) Βάζω τις καρτέλες στη σωστή σειρά:

Σε αυτό το διαδραστικό παιχνίδι βοηθήστε το παιδί να βάλει τις καρτέλες στη σωστή χρονολογική σειρά.
2) Πασχαλινά έθιμα:

Μεγάλο Σάββατο.

Μεγάλο Σάββατο: Οι Μυροφόρες πηγαίνουν να αλείψουν το σώμα του Χριστού με μύρο αλλά ο λίθος του τάφου είχε κυλιστεί.
Το Μεγάλο Σάββατο είναι η τελευταία μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας και της Μεγάλης Σαρακοστής. Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στην Ταφή και την Κάθοδο του Χριστού στον Άδη. Είναι το μόνο Σάββατο του χρόνου κατά το οποίο νηστεύεται και το λάδι.
Μετά το Σάββατο, ξημερώνοντας Κυριακή, η Μαρία η Μαγδαληνή, η Μαρία, η μητέρα του Ιακώβου και η Σαλώμη αγόρασαν αρώματα και μύρα να πάνε στον τάφο και να αλείψουν το σώμα του Ιησού. Στο δρόμο αναρωτιόνταν: «Ποιος θα μας βοηθήσει να κυλήσουμε τον λίθο από την είσοδο του τάφου;» Γιατί ο λίθος ήταν τεράστιος. «Σεισμός εγένετο μέγας», καθώς οι Μυροφόρες πλησίαζαν τον Τάφο του Ιησού. Οι φρουροί ταράχτηκαν τόσο πολύ που έμοιαζαν σαν νεκροί. Φτάνοντας στο σημείο οι Μυροφόρες, είδαν πως ο λίθος είχε κυλιστεί. Μπήκαν μέσα στο μνημείο και είδαν ένα λευκοντυμένο νέο να κάθεται στο δεξιό μέρος και τρόμαξαν. Τους λέει εκείνος: «Μη φοβάστε. Ζητάτε τον Ιησού τον Ναζωραίο που σταυρώθηκε. Δεν είναι εδώ, αναστήθηκε, όπως είχε πει. Ελάτε να δείτε το μέρος όπου βρισκόταν ο Κύριος. Πηγαίνετε τώρα να πείτε στους μαθητές Του ότι αναστήθηκε από τους νεκρούς κι ότι πηγαίνει πριν από σας στη Γαλιλαία, εκεί θα θα τον συναντήσετε.
Οι γυναίκες βγήκαν από το μνημείο κι έφυγαν τρέχοντας, τρομαγμένες αλλά και με χαρά μεγάλη για να πάνε να αναγγείλουν το γεγονός στους μαθητές. Καθώς πήγαιναν να πουν τα νέα στους μαθητές, τις συνάντησε ο Ιησούς και τους είπε: «Χαίρετε». Αυτές Τον πλησίασαν, έπεσαν στα πόδα Του και Τον προσκύνησαν. Τους λέει, τότε, ο Ιησούς: «Μη φοβάστε. Πηγαίνετε να πείτε στους αδερφούς μου να φύγουν για τη Γαλιλαία. Εκεί θα με δουν».
Κατά τη σύναξη των έντεκα μαθητών εμφανίζεται μπροστά τους ο Ιησούς ο οποίος τους δίνει εντολή «πορευθέντες μαθητεύσαντες πάντα τα έθνη, βαπτίζοντες αυτούς εις το όνομα του Πατρός του Υιού και του Αγίου Πνεύματος», δηλαδή «Πηγαίνετε και κάνετε μαθητές μου όλα τα έθνη και βαφτίστε τους στο όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος».
Το Μεγάλο Σάββατο είναι χαρμόσυνη μέρα για κάθε πιστό.  Με το πρώτο φως του ήλιου οι εκκλησίες στολίζονται με δαφνόφυλλα που αποτελούν την πρώτη επίσημη αναγγελία του χαρμόσυνου γεγονότος. Στην πρωινή λειτουργία, μόλις ακουστεί το «Ανάστα ο Θεός» ο ιερέας αρχίζει να σκορπίζει στο χώρο δαφνόφυλλα και οι πιστοί προσπαθούν να τα πιάσουν, οι καμπάνες χτυπούν δυνατά, μεταφέροντας το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης του Κυρίου σε όλον τον κόσμο.
Η τελετή της Αναστάσεως γίνεται το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου. Κατά την διάρκεια της Λειτουργίας, στις 12 ακριβώς τα μεσάνυχτα, σβήνουν τα φώτα της εκκλησίας και ο ιερέας προβάλει στην Ωραία Πύλη, κρατώντας σε κάθε χέρι από μία δεσμίδα τριάντα τριών κεριών (όσα και τα χρόνια του Χριστού) με το Άγιο Φως, και ψάλλοντας το «Δεύτε λάβετε Φως…». Στην συνέχεια ιερείς, ψάλτες και πιστοί βγαίνουν στο περίβολο της εκκλησίας, όπου γίνεται η ανάγνωση του Ευαγγελίου της Αναστάσεως και ψάλλεται το «Χριστός Ανέστη εκ νεκρών θανάτω θάνατον πατήσας και τοις εν τοις μνήμασι, ζωήν χαρισάμενος».
 Μετά την Ανάσταση, οι πιστοί μεταφέρουν στο σπίτι τους το Άγιο Φως. Στην είσοδο του σπιτιού τους, κάνουν με τον καπνό της λαμπάδας, το σχήμα του σταυρού.
Μετά ανάβουν το καντήλι και προσπαθούν να το κρατήσουν τουλάχιστον τρεις με σαράντα ημέρες.
Στη συνέχεια κάθονται στο Πασχαλινό τραπέζι για να φάνε την πατροπαράδοτη μαγειρίτσα. Τσουγκρίζουν κόκκινα αυγά και τρώνε κουλούρια και τσουρέκια.


Μεγάλη Παρασκευή.

Μεγάλη Παρασκευή: Τιμούμε τα Άγια Πάθη του Κυρίου, δηλαδή τα βασανιστήρια, τη Σταύρωση και το θάνατό του.
Η Μεγάλη Παρασκευή είναι μέρα απόλυτου πένθους για όλη την Χριστιανοσύνη, απόλυτης αργίας και νηστείας, η μέρα που γίνεται η κορύφωση του Θείου Δράματος, όπου κορυφώνονται τα Πάθη του Χριστού και γίνεται η σταύρωση του Χριστού το ξημέρωμα τις ίδιας μέρας.
Τη μέρα που οδήγησαν τον Ιησού στο σταυρό, στο μέρος που λέγεται Κρανίο, εκεί σταύρωσαν και δύο κακούργους, τον ένα στα δεξιά και τον άλλο στα αριστερά του.
Οι Ιουδαίοι, για να μη μείνουν τα σώματα των σταυρωθέντων πάνω στο σταυρό μέχρι το Σάββατο, αφού ήταν τότε Παρασκευή, η μέρα της προετοιμασίας- ήταν σημαντική η μέρα εκείνου του Σαββάτου- ζήτησαν από τον Πιλάτο να συντριβούν τα σκέλη των καταδίκων, για να σιγουρευτούν ότι αυτοί έχουν πεθάνει και να κατεβάσουν τα σώματά τους. Πράγματι, οι στρατιώτες σύντριψαν τα σκέλη του ενός ληστή και του άλλου που σταυρώθηκαν μαζί του. Όταν όμως έφτασαν μπροστά από τον Ιησού και είδαν ότι είχε ήδη πεθάνει, δεν του συνέτριψαν τα σκέλη, αλλά ένας στρατιώτης τον τρύπησε με την λόγχη του στα πλευρά και αμέσως έτρεξε από την πληγή αίμα και νερό.
Μόλις βράδιασε, κάποιος πλούσιος άνθρωπος από την Αριμαθαία, που λεγόταν Ιωσήφ και ήταν και αυτός μαθητής του Ιησού, πήγε στον Πιλάτο και ζήτησε το σώμα του Χριστού. Ο Πιλάτος διέταξε να του το δώσουν. Όταν ο Ιωσήφ πήρε το σώμα του Ιησού, το τύλιξε σε καθαρό σεντόνι και το έβαλε μέσα σε ένα σκαμμένο βράχο. Ύστερα κύλησε μια μεγάλη πέτρα και έφραξε την είσοδο κι έφυγε.
Την επόμενη μέρα μετά την Παρασκευή, μαζεύτηκαν οι αρχιερείς και πήγαν στον Πιλάτο και του είπαν: «Κύριε, θυμηθήκαμε ότι εκείνος ο λαοπλάνος ο Ιησούς είχε πει, όταν ζούσε, «Μετά από τρεις μέρες, θα αναστηθώ». «Δώσε λοιπόν, διαταγή να φρουρηθεί ο τάφος μέχρι την τρίτη μέρα, μην τυχόν και πάνε οι μαθητές Του τη νύχτα και κλέψουν το σώμα Του και ύστερα διαδώσουν στο λαό ότι αναστήθηκε από τους νεκρούς. Κι έτσι η τελευταία πλάνη θα είναι χειρότερη από την πρώτη». Ο Πιλάτος συμφώνησε και τους απάντησε: «Σας διαθέτω φρουρά, πηγαίνετε και ασφαλίστε τον τάφο, όπως νομίζετε καλύτερα». Εκείνοι πήγαν, σφράγισαν τον τάφο και τοποθέτησαν από έξω φρουρούς.
Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής γίνεται η αποκαθήλωση όπου ο ιερέας κατεβάζει τον Εσταυρωμένο από τον Σταυρό και τον τυλίγει σε καθαρό σεντόνι και τοποθετεί το Άγιο Σώμα του Κυρίου στο στολισμένο επιτάφιο, ο οποίος έχει στολιστεί  με άνθη. Επίσης, το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής ομάδες παιδιών γυρνούν από σπίτι σε σπίτι και τραγουδούν το μοιρολόι «Σήμερα μαύρος ουρανός», γνωστό και ως «Μοιρολόι της Παναγίας». Σε πολλές περιοχές της χώρας τα κορίτσια της ομάδας κρατούν ένα στεφάνι, πλεγμένο με λουλούδια εποχής, το οποίο στη συνέχεια το εναποθέτουν στον Επιτάφιο. Τα Κάλαντα της Μεγάλης Παρασκευής, όπως τα ονομάζει η Λαογραφία, τείνουν σήμερα να εκλείψουν.
Μετά το στολισμό του επιταφίου οι πιστοί προσέρχονται στις εκκλησίες για να προσκυνήσουν και, όπως συνηθίζεται, άντρες, γυναίκες και παιδιά περνάνε από κάτω όχι μόνο “για να τους πιάσει η χάρη”, αλλά για να δηλώσουν υποταγή, ομολογία στον Χριστό. Όλη την ημέρα οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα σε όλη την Ελλάδα και παραδοσιακά απαγορεύεται πάσα εργασία και γίνεται αυστηρότατη νηστεία και απαγορεύεται και η κατάποση του λαδιού.
Το βράδυ γίνεται η λειτουργία της περιφοράς του Επιταφίου. Η περιφορά του Επιταφίου είναι το κυριότερο έθιμο της Μεγάλης Παρασκευής.
Την Μεγάλη Παρασκευή  ψέλνεται το «Ω γλυκύ μου έαρ» που είναι το μοιρολόι της Παναγίας, η έκφραση του πόνου της για τον επίγειο θάνατο του υιού της. Ο ύμνος είναι κορυφαίος ως μελωδία και ως λόγος και έχει ενδιαφέρον η κατά λέξη εννοιολογική ανάλυσή του.
«Ω γλυκύ μου έαρ,   
γλυκύτατόν μου Τέκνον,
πού έδυ σου το κάλλος;»
Μόλις νυχτώσει, αρχίζει η ακολουθία και η περιφορά του επιταφίου.
Βέβαια, φέτος, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού αυτή τη Μεγάλη Παρασκευή, μένουμε σπίτι και προσευχόμαστε!

Ζωγραφίστε την εικόνα.

Αυγο…ιστορίες.

Ας δούμε και δυο βιντεάκια με θέμα το ”Πασχαλινό Αυγό”:


Το ραγισμένο κόκκινο αυγό:


Ένα αυγό ψάχνει να βρει χρώμα:


Ζωγραφίστε ότι σας άρεσε!! και στείλτε μας ότι θέλετε να μοιραστούμε μαζί!!

Λίγη…εργασία.

Δραστηριότητες με τα παιδιά.

paixnidi-lagoy15
Φτιάχνω το μυστικό δείπνο:

Αφού συζητήσουμε με το παιδί τα γεγονότα που συνέβησαν κατά το μυστικό δείπνο, τυπώνουμε και δίνουμε στο παιδί να ζωγραφίσει τη δεύτερη σελίδα που θα βρούμε στον παρακάτω σύνδεσμο. Βοηθούμε το παιδί, αν χρειάζεται, να κόψει, να τσακίσει στις διακεκομμένες γραμμές και να κολλήσει ώστε η κατασκευή να στέκει όρθια. Καλή επιτυχία!


Τα λουλούδια της ελπίδας:

Διαβάστε με τα παιδιά το παραμύθι και κάντε του μετά ερωτήσεις για να σιγουρευτείτε ότι το κατανόησε.

10 πρωτότυποι τρόποι να βάψετε φέτος τα αυγά σας:

Αν ήμουν λαγός θα διακοσμούσα το αυγό μου:

https://drive.google.com/file/d/0BxrJL8ak_X1TQnBueDJ4OWhKZDg/view 


Εύκολη κατασκευή Σταυρού:


Πασχαλινό παιχνίδι: Φόρτωσε το τρενάκι με αυγά:


Αυγοθήκες για πασχαλινά αυγά:


Φτιάχνω το δικό μου παζλ:

Ζωγραφίστε την εικόνα και κόψτε την πάνω στις γραμμούλες!


Μεγάλη Πέμπτη.

Μεγάλη Πέμπτη: Ο Χριστός έφαγε για τελευταία φορά με τους μαθητές του (Μυστικός Δείπνος), προσευχήθηκε στο Όρος των Ελαιών, προδόθηκε από τον Ιούδα και κρεμάστηκε στο σταυρό.
Κάθε Μεγάλη Πέμπτη ξημερώνει μια πολύ σημαντική μέρα για ολόκληρη τη Χριστιανοσύνη, καθώς εορτάζεται ο Μυστικός Δείπνος του Ιησού Χριστού με τους 12 Αποστόλους.
Ο Χριστός, θέλησε, μαζί με τους μαθητές Του να συμφάγουν και  να συνεορτάσουν για τελευταίο βράδυ όλοι μαζί το Πάσχα. Πραγματικά συγκεντρώθηκαν οι δώδεκα μαθητές και τότε ο Ιησούς γύρισε και τους είπε: «Σύντομα θα πεθάνω. Ένας από σας, σήμερα, θα με προδώσει». Ο Ιούδας ένας από τους μαθητές, έφυγε από το δωμάτιο. Οι μαθητές ανησύχησαν κι άρχισαν με αγωνία να Τον ρωτούν: «Κύριε, μήπως είμαι εγώ;»
Οι μαθητές αναρωτιόνταν τι να συνέβαινε. Εκείνος πήρε στα χέρια του το ψωμί, το ευλόγησε, το έκοψε σε κομμάτια και το μοίρασε στους μαθητές, λέγοντας: «Λάβετε φάγετε, αυτό είναι το σώμα μου, που το προσφέρω για σας». Έπειτα πήρε το ποτήρι με το κρασί, ευχαρίστησε τον Πατέρα, έδωσε πάλι στους μαθητές λέγοντάς τους: «Πιείτε. Αυτό είναι το αίμα μου, που δίνει ζωή και το δίνω για σας και για όλους τους ανθρώπους».
Σε αυτό το μυστικό δείπνο, έγινε η πρώτη μετάληψη, με τον άρτο και τον οίνο, που μεταβάλλονται σε Σώμα και Αίμα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.
Έπειτα από το δείπνο ο Χριστός πήγε σε έναν κήπο για να προσευχηθεί. Τον ακολούθησαν οι έντεκα μαθητές, καθώς ο Ιούδας είχε πάει για να προδώσει τον Ιησού με αντίτιμο «τριάντα αργύρια».  Ο Χριστός γονάτισε και είπε: «Πατέρα, φοβάμαι, αλλά πιστεύω σε σένα, ας γίνουν όλα όπως επιθυμείς». Σε λίγο, ο Ιούδας, με ένα πλήθος στρατιωτών, τον πλησίασε και τον φίλησε.Ήταν το σύνθημα προς τους στρατιώτες για να τους υποδείξει τον Ιησού. Αυτοί τον συνέλαβαν, τον έσυραν δεμένο και τον οδήγησαν στους δικαστές και στους αρχιερείς. Οι μαθητές του φοβισμένοι, τον εγκατέλειψαν. Ακόμα και ο πιστός μαθητής Του ο Πέτρος, αρνήθηκε ότι τον γνώριζε.
Οι αρχιερείς  οδήγησαν τον Ιησού στον Πιλάτο, το Ρωμαίο κυβερνήτη. Κατηγορούσαν το Χριστό ότι έλεγε πως ήταν βασιλιάς. Υποστήριζαν ότι είχε παραβιάσει τους θείους νόμους και ότι ήθελε να ξεσηκώσει τους ανθρώπους εναντίον των Ρωμαίων διοικητών. Στις ερωτήσεις του Πιλάτου όμως, ο Ιησούς παρέμενε σιωπηλός. Ο κυβερνήτης δεν ήθελε να τον σκοτώσουν, έτσι μην μπορώντας να αποφασίσει, τον παρέδωσε στο λαό μαζί με έναν κακοποιό της περιοχής το Βαραββά. Υπήρχε ένα έθιμο, ότι λόγω της εορτής του Πάσχα, ο λαός θα μπορούσε να χαρίσει τη ζωή σε έναν από τους συλληφθέντες. «Ποιος από τους δύο θέλετε να αθωωθεί;» ρώτησε ο Πιλάτος το λαό. Οι ιερείς είπαν πολλά ψέματα για το Χριστό και ο λαός  ζήτησε τη θανατική ποινή πάνω στο σταυρό : «Αφήστε ελεύθερο το Βαραββά. Να σταυρωθεί ο Ιησούς! Να σταυρωθεί!»
Οι στρατιώτες μαστίγωσαν το Χριστό, του έβγαλαν τα ρούχα, του φόρεσαν μια κόκκινη χλαμύδα κι ένα στεφάνι από αγκάθια, κοροϊδεύοντας τον, ότι αφού είναι βασιλιάς πρέπει να φοράει στέμμα. Μετά τον ανάγκασαν να μεταφέρει στους ώμους του ένα βαρύ σταυρό στην πλάτη μέχρι την κορυφή του λόφου Γολγοθά, που σημαίνει «Κρανίου τόπος». Ήταν πολύ εξαντλημένος από τις μαστιγώσεις και την κόπωση και συχνά έπεφτε κάτω, γιαυτό επέβαλαν την αγγάρευση της μεταφοράς σε κάποιο περαστικό αγρότη με το όνομα Σίμων ο Κυρηναίος.
Κάρφωσαν το Χριστό πάνω στο Σταυρό.
Ο Σταυρός στήθηκε σε κεντρικό σημείο στο ύψωμα, ανάμεσα σε δύο ληστές. Η  μητέρα του Χριστού και οι φίλοι του ήταν εκεί. Τον βλέπουν να πάσχει ως άνθρωπος. Οι ώρες περνούν θλιβερές και πένθιμες. Ο Χριστός πάνω στο Σταυρό λέει τα τελευταία  λόγια στον αγαπημένο του μαθητή Ιωάννη και στη μητέρα του την Παναγία. Εξαντλημένος λίγο πριν πεθάνει είπε στον Πατέρα Του: «Θεέ μου, γιατί με εγκατέλειψες;» κι έπειτα ξεψύχησε. Μόλις παρέδωσε το Πνεύμα του, γέρνοντας στο πλάι η γη ταράχτηκε, ο ουρανός σκοτίστηκε, τα σύμπαντα συγκλονίστηκαν και το καταπέτασμα του ναού σχίστηκε στα δύο.
Η Μεγάλη Πέμπτη είναι η μέρα της Σταύρωσης, η μέρα όπου «κρεμάται επί ξύλου» ο Ιησούς Ναζωραίος, ο Βασιλεύς των Ιουδαίων.
Οι σταγόνες από το αίμα Του ποτίζουν τη γη και τα λουλούδια της αγάπης, της θυσίας και της ειρήνης φυτρώνουν.
Το κύριο έθιμο της Μεγάλης Πέμπτης είναι το βάψιμο των κόκκινων αυγών και ζύμωμα των τσουρεκιών. Αυτήν την ημέρα οι νοικοκυρές δεν πλένουν, δεν απλώνουν ούτε κάνουν άλλες δουλειές στο σπίτι.
Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με το κόκκινο χρώμα που χρησιμοποιείται για τη βαφή των πασχαλινών αβγών.

  • Άλλοι πιστεύουν ότι βάφονται κόκκινα, όπως ήταν και το αίμα του Χριστού που χύθηκε πάνω στο Σταυρό
  • Άλλοι υποστηρίζουν ότι το κόκκινο χρώμα είναι το χρώμα της αγάπης και της χαράς.
  • Η παράδοση λέει πως, όταν έγινε η Ανάσταση, δεν το πίστεψε κανένας. Μια γυναίκα που κρατούσε ένα καλάθι γεμάτο με αυγά είπε: «Αν γίνουν κόκκινα τα αυγά που κρατώ, τότε θα έχει αναστηθεί ο Χριστός». Τα αυγά μέσα στο καλάθι έγιναν μεμιάς κόκκινα και τότε όλοι πίστεψαν.

Ζωγραφίστε την εικόνα της Σταύρωσης.

Παιχνίδια για το Πάσχα.

Kalo-pasxa-300×222
1) Βάλε τα αυγά στη σειρά.

Παίρνετε χαρτί και σχεδιάζετε αυγά τα οποία τα δίνετε στο παιδί να τα κόψει, τόσα αυγά, όσα και οι λέξεις ” ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ”. Το παιδί μπορεί να τα βάψει με όποιο χρώμα θέλει. Εσείς με μαύρο μαρκαδόρο θα γράψετε σε κάθε αυγό ένα γράμμα από τις λέξεις αυτές και σε δυο άλλα χαρτάκια θα γράψετε τις λέξεις. Αφού τα παρατηρήσει καλά και προσπαθήσει να καταλάβει ποια γραμματάκια είναι, βάζει τα αυγά στη σειρά για να σχηματιστούν οι λέξεις (αντιστοίχηση γραμμάτων). Και όταν το πετύχει, μπορείτε να το δυσκολέψετε και να βάλετε χρόνο!! Ή να χρησιμοποιήσετε και τα πεζά γράμματα και άλλες λέξεις από την γιορτή του Πάσχα π.χ ΑΝΑΣΤΑΣΗ, ΛΑΜΠΡΗ, ΛΑΜΠΑΔΑ, ΑΒΓΑ, κ.α


2) Βάλε τα αυγά στη σειρα.

Δίνετε στο παιδί κόκκινα αυγά με γραμμένους επάνω τους αριθμούς. Μπερδέψτε τα και ζητήστε του να τα βάλει στη σειρά από το 1 έως το 10.
Παραλλαγή: Άλλος τρόπος παιξίματος είναι να τα βάλετε στη σειρά από το 1 έως το 10 και να ζητήσετε από το παιδί να κλείσει τα μάτια του. Αφαιρέστε ένα αυγό και στη συνέχεια πρέπει να σας πει ποιο αυγό- αριθμός λείπει. 

3) Ο πιο γρήγορος λαγός
(Το παιχνίδι αυτό παίζεται από 2 και πάνω παιδιά). Ο γονιός κρύβει σε διάφορα μέρη του σπιτιού αυγουλάκια σοκολατένια ή χάρτινα. Δίνει στο κάθε παιδί (λαγό) από ένα καλάθι. Με το σύνθημα τα παιδιά (λαγοί) προσπαθούν να βρουν τα κρυμμένα αυγά. Κερδίζει ο λαγός που θα μαζέψει τα περισσότερα αυγά.
4) Αβγουλοδρομίες:

Και το παιχνίδι αυτό είναι πολύ γνωστό: δίνετε σε κάθε παιδί από ένα κουτάλι και από ένα αβγό (πασχαλινό φυσικά) και ετοιμάζετε έναν αγώνα δρόμου. Νικητής είναι αυτός που θα καταφέρει να φτάσει στη γραμμή τερματισμού χωρίς να σπάσει το αβγό του.

5) Κυνήγι πασχαλινού θησαυρού:
Κρύψτε καλά το πασχαλινό αβγό του παιδιού σας σε κάποιο σημείο του σπιτιού και δώστε του οδηγίες για να το βρει. Μπορείτε να το βοηθήσετε χρησιμοποιώντας τη λέξη κρύο όταν είναι μακριά και τη λέξη ζεστό όταν είναι κοντά στο αβγό του. Είναι βέβαιο πως θα ενθουσιαστεί με την ιδέα!
Στην περίπτωση των αδερφών το παιχνίδι θα γίνει πιο ενδιαφέρον, καθώς επίσης θα ενισχύσει και θα ενθαρρύνει τα παιδιά να συνεργαστούν και να πράξουν ομαδικά. Αυτοσχεδιάστε και κρύψε όπου νομίζετε. Ακόμα και στην αυλή σε κορμούς δέντρων, σε θάμνους, σε γλάστρες. Όταν όλα είναι έτοιμα, λάβετε θέσεις στη γραμμή εκκίνησης. Έτοιμοι; Βρείτε τα αυγά!

6) Φτιάξτε κάρτες για να στείλετε ή να δώσετε στους κοντινούς σας ανθρώπους.
Μια ωραία και εύκολη κάρτα είναι αυτή!!
20 δραστηριότητες για το Πάσχα για παιδιά
ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ!!

Μεγάλη Τετάρτη

Μεγάλη Τετάρτη: Θυμόμαστε την αμαρτωλή γυναίκα, που μετάνιωσε, πίστεψε στο Χριστό και άλειψε τα πόδια του με μύρο.
Τη Μεγάλη Τετάρτη πραγματοποιείται το μυστήριο του Ευχελαίου. Ο ιερέας διαβάζει επτά ευχές και επτά ευαγγέλια και ευλογεί το λάδι. Αυτό αποκτά θεραπευτικές ιδιότητες και με αυτό σταυρώνει τους πιστούς, μετά το τέλος του Ευχελαίου, στο μέτωπο, στα μάγουλα, στο πρόσωπο και τα χέρια.
Μετά το Μέγα Ευχέλαιο, γίνεται η τελετή του Νιπτήρος, το πλύσιμο δηλαδή των ποδιών των μαθητών από τον Ιησού Χριστό πριν την έναρξη του Μυστικού Δείπνου, μία μέρα πριν τη Σταύρωσή Του.
Η πρακτική του πλυσίματος των ποδιών υπήρχε στα έθιμα φιλοξενίας των αρχαίων πολιτισμών, ιδίως σε όσους τα σανδάλια αποτελούσαν τη συνηθέστερη μορφή υποδημάτων. Ο οικοδεσπότης παρείχε νερό στους επισκέπτες του για να πλύνουν τα πόδια τους, κάποτε και έναν υπηρέτη για να τα πλύνει, ακόμα σε κάποιες περιπτώσεις τους τα έπλενε ο ίδιος. Ο Ιησούς σκύβει ταπεινά μπροστά από τους μαθητές του, για να τους πλύνει τα πόδια και τους δίνει ένα μεγάλο παράδειγμα: Ο κάθε άνθρωπος πρέπει απλά και με αγάπη να σκύβει μπροστά από το συνάνθρωπό του, να τον τιμά και να τον σέβεται.
Τη Μεγάλη Τετάρτη γίνεται το καθάρισμα του σπιτιού.